UITJE GETEST: Wij maakten deze zomer een koninklijk ritje met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. De VSM is dit jaar bij de ANWB verkozen tot bronzen leukste uitje van Gelderland. En wij mochten met onze kidsreporter testen of dit uitje ook voor kinderen geschikt was. We waren heel nieuwsgierig.

Een ritje met de stoomtrein.

Willen jullie ook weten of dit geschikt is voor kinderen? Lees dan gauw verder. Ik zal jullie vertellen wat wij allemaal beleefd hebben, ik was samen mijn met vriendin en mijn broertje met zijn vriendje een ochtendje op pad met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De VSM heeft een eigen spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. Wij startten onze reis vandaag in Beekbergen. Vanuit hier zouden wij naar Apeldoorn rijden en vanaf Apeldoorn via Loenen naar Eerbeek en daarna weer terug naar Beekbergen. Mama had online al kaartjes gekocht. En ook gelijk een lekker snoeppakketje erbij besteld. Dat vonden wij een leuke verrassing!

We waren al vroeg in Beekbergen. Zo hadden we rustig alle tijd om te kijken hoe de stoomtrein uit de stalling werd gereden en klaar werd gezet op het goede spoor.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Zie ginds komt de stoomtrein…

Wauw dat was indrukwekkend, want die trein kwam er niet zomaar aanrijden. Het was namelijk echt heel erg mooi om te zien. Een beetje magisch zelfs. Het leek net alsof de trein zo uit een sprookje kwam rijden. Dat moet je echt een keer gezien hebben!

De stoom die om de trein heen hangt en dan dat geluid. Ik kan niet beschrijven hoe mooi gezicht dat was. Heel bijzonder, als of je in een film bent ofzo.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Stap in en reis mee!

We hadden een vaste plek gekregen om te zitten, dus toen de trein eenmaal klaar stond op het goede perron zochten wij onze wagon snel op en klommen wij naar binnen. We kregen van de conducteur een krant speciaal van deze trein: De Stoom Courant. Terwijl wij zaten te wachten keken wij alvast de krant door. En zo konden wij van alles lezen en leren over de geschiedenis van deze trein.

Met een handige app kon je ook QR-codes scannen. En zo kregen wij ook nog eens leuke foto’s, filmpjes en leuke weetjes te zien en horen. Wist je dat de trein sinds 1876 hier al rijdt? De Koning, niet Koning Willem Alexander, maar Koning Willem III, wilde dat de spoorlijn langs zijn zomerverblijf, Paleis het Loo liep. Helaas bestaat het gedeelte Apeldoorn-Zwolle niet meer, maar de naam Koningslijn bestaat wel nog steeds.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Reizen met de stoomtrein

Op het perron en in de trein zijn heel veel bijzondere mensen die de beroepen van vroeger laten zien.

  • Machinist
  • Stoker
  • Cheftrein
  • Conducteur
  • Stationschef

We hebben ze gevraagd waarom het zo leuk is om hier te werken. Daar hoefden ze allemaal niet lang over na te denken. Ze genieten van de vrolijke mensen tijdens de reis. Zowel in de trein als de mensen die ze onderweg zien staan zwaaien langs het spoor. Iedereen geniet en dat maakt hen weer blij.

En dat vonden wij ook erg leuk. Er zijn heel veel mensen die komen kijken bij het spoor. En normaal is het nog wel eens vervelend als je voor dichte slagbomen moet staan wachten. Maar bij deze trein lijken mensen het helemaal niet erg te vinden.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Langs het treinspoor van de VSM

Wist je dat de trein onderweg heel vaak moet stoppen? Een aantal spoorwegen wordt door middel van een sleutel dichtgedaan, andere worden met de hand beveiligd door met een rode lap op de overweg te staan. Om dit te kunnen doen moet de Cheftrein uit de trein stappen en na het langsrijden van de stoomtrein over de overgang weer opstappen.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Je ziet langs het treinspoor ook grote borden staan met een S of een F vlak voor een spoorweg overgang. De S betekent STOPPEN en de F betekent FLUITEN. Lekker duidelijk hè!

Maar daarom moesten wij best wel vaak wachten en reden wij heel langzaam langs drukke wegen heen. Maar zo konden wij extra goed zwaaien en alle mensen zwaaiden ook terug naar ons. Dat was echt leuk.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Rijden met de stoomtrein

We vonden het super leuk in de trein, maar het is ook wel een lange reis. Gelukkig had mama een lekker snoeppakket besteld. Dat was een leuke onderbreking. Als ik de volgende keer met de Veluwsche Stoomtrein mee zou gaan, dan zou ik nog wel iets mee nemen om onderweg te doen.
Al staan er ook wel veel spelletjes, puzzels en kleurplaat in de Stoom Courant. Maar dan hadden we wel stiften of kleurpotloden mee moeten nemen.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Stoomtreinmuseum Beekbergen

Toen wij weer terug waren in Beekbergen en mochten uitstappen hebben we nog even rond gekeken op de station. Het station is eigenlijk een soort museum. Je mag kijken hoe de trein weer volgeladen wordt met kolen en met water voor de volgende rit. Maar je kunt ook kijken bij heel veel oude treinen.

En zo’n oude ronde draaischijf zoals je ook in de kinderserie Thomas de Trein ziet waar treinen van spoor kunnen wisselen ofzo.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Treinen zijn echt heel groot, binnen kon je goed onder de treinen kijken en buiten mocht je tussen de treinen door lopen. Dat was heel interessant om te zien. Wij waren benieuwd of alle treinen nog wel reden. Sommigen zagen er echt wel heel oud uit.

We gingen het navragen aan de stationschef. En deze vertelde dat alle treinen nog wel konden rijden, maar dat de meeste treinen hier al heel lang stil staan. En ze heel vaak met dezelfde treinen gingen rijden. Omdat deze goed onderhouden werden en je zo veilig op weg kon.

Leukste uitje volgens de ANWB

De Veluwsche Stroomtrein is derde geworden in de verkiezing Leukste uitje van het jaar. Wij snappen wel dat ze deze prijs hebben gewonnen. Het is echt een heel leuk uitje. Het is interessant, indrukwekkend en goed verzorgd. Het is alleen voor kinderen geen uitje waar je graag elke week naar toe zou willen gaan. Maar het is zeker leuk om een keer meegemaakt te hebben.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Beekbergen

Review VSM - Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Een ritje met de stoomtrein is iets wat iedereen in zijn leven een keertje moet doen. Het voelt een beetje alsof je in een film meespeelt. Een beetje een magische wereld. Net een sprookje. Je reist in de tijd van vroeger.

Er was eens…

en ze leefden nog lang en gelukkig…

 

ANWB leukste uitje van Gelderland 2022

De VSM is door de vakjury wederom genomineerd voor het Leukste uitje van Gelderland 2022, een verkiezing door de ANWB Eropuit. De afgelopen drie jaar stonden zij in de top 3 van Gelderland, dit jaar hopen zij op het hoogste plekje van het podium te komen. Help je mee?
Breng je stem uit via https://bit.ly/StemVSM2022 en beoordeel de VSM op alle vijf de thema's met 10 sterren. Met jullie stem maak je bovendien kans op mooie prijzen. Stap in en reis mee!
 

 

Lees ook:

⭐️ De mooiste voorleesboeken

⭐️Opening Speelgoed Museum Deventer 2021

⭐️ Boekentips over de opvoeding van je kind

⭐️ Dansles, theater-, muziek-, musical- en toneelscholen.

 
Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met KidsTips voor de regio Stedendriehoek aan!
 

>> Gratis kidstips!