Het Speelgoedmuseum in Deventer is 1 september 2021 heropend. En wij waren erbij! Het museum is echt mooier dan ooit geworden. De sfeer en de warmte van het gebouw zijn geweldig. Het speelgoed komt hierdoor ook bijna tot leven.

Opening Speelgoedmuseum Deventer

De opening van het Speelgoedmuseum begon voor ons al een week eerder. Wij mochten meewerken aan de fotoshoot voor nieuw beeldmateriaal van het speelgoedmuseum. Ik had hiervoor een oproep gedaan op onze facebookpagina Go-Kids Stedendriehoek en had Fleur uitgekozen om ons te helpen. Samen met haar kinderen en opa en oma mochten zij meewerken aan een echte fotoshoot in het Speelgoedmuseum in Deventer. Ze vonden het geweldig. En de foto's zijn echt gaaf geworden. Fleur verteld jullie zelf hoe haar fotoshoot in het Speelgoedmuseum was.

Een fotoshoot in Speelgoedmuseum Deventer

Fleur verteld... Wat spannend! We werden leuk ontvangen met een drankje bij het Speelgoedmuseum. Het wachten was op de fotografe. Ondertussen  vertelde een medewerker over het mooie pand en de opening in september 2021. Zodra de fotografe er was konden we starten.

In de eerste kamer waar we terecht kwamen stonden prachtige oude poppen, allemaal mooi opgesteld achter glas. Rosa en opa mochten eerst shinen op de foto. Rosa vond het natuurlijk jammer dat ze er niet mee kon spelen maar gelukkig snapte ze dat wel.

Speelgoedmuseum Deventer

De ruimten waar al het “oude speelgoed” en soms nieuw speelgoed  was opgesteld zagen er allemaal fantastisch uit. Er was een kamer met allemaal oude spelletjes, mecano, mobaco etc. Deze viel  erg in de smaak bij opa. Ook de houten schaatsen, sleetjes, houten hoepels en nog veel meer waren er te zien.
Er waren ook veel leuke spelletjes van deze tijd waar de kinderen actief mee konden spelen.

Speelgoedmuseum Deventer

Op de bovenste verdieping konden de kinderen met een houten trein spelen en een enorm pakhuis met een echte poppenkast met veel nieuwe handpoppen erin verstopt. De kinderen konden zich flink uitleven in dit museum.

Speelgoedmuseum Deventer

Kortom een prachtig speelgoedmuseum, heel erg leuk voor jong en oud. Je moet zeker komen kijken!

En zodra de foto's kaar zijn, zullen wij ze jullie natuurlijk laten zien. Ook zo nieuwsgierig. Houd dan de site van het Speelgoedmuseum Deventer van ons in de gaten. Want ook deze zal natuurlijk vernieuwd gaan worden. 

Speelgoedmuseum Deventer

 

Officiële opening Speelgoedmuseum Deventer

Op 1 september 2021 was het dan zo ver. In het Penninckshuis in Deventer vertelden directeur Ewout van der Horst, de wethouder Carlo Verhaar en Jan Terlouw met zijn familie hun verhalen over het Speelgoedmuseum. Dit was best indrukwekkend. Speelgoed is namelijk een monument van de tijd.

Speelgoedmuseum Deventer

Speelgoed verandert met de tijd mee. En dat is precies wat er ook in dit museum wordt laten zien. Een speelgoedmuseum is niet alleen leuk voor kinderen. Maar ook voor ouders en grootouders. Zij verlangen tijdens een bezoek aan het museum weer naar het speelgoed van vroeger. Materiaal uit de mooiste tijd van hun leven.

Speelgoed is stimulerend

Speelgoed stimuleert de creativiteit en de fantasie. En wie speelt raakt zijn fantasie dan ook nooit kwijt. Er werd een verhaal verteld over een pen die pijn had, hij was bang voor de vulpen, die is namelijk altijd chagrijnig. En hoe oud we ook zijn, we gingen allemaal mee in het verhaal. De pen fluisterde iets in het oor van opa en wij waren allemaal erg nieuwsgierig wat hij had gezegd. Meegenomen worden in je fantasie... heerlijk!

En je begrijpt dus wel, toen ik thuis was heb ik gelijk mijn pennen bij de potloden neergelegd en mijn vulpen een plekje alleen voor zichzelf gegeven. 

Speelse wandeling naar het Speelgoedmuseum

Na de speeches werden wij met een speelse wandeling naar het Speelgoedmuseum geleid. We genoten van de Speelgoedmuseum Zappelin die op de brink stond en de komende tijd vast overal in Deventer is te zien. Er liepen vrolijke steltlopers in prachtige kostuums om ons heen.

Speelgoedmuseum Deventer

Daarna verbaasden wij ons over de 3D kunst van straatkunstenaar Maureen Kolhoff. Als je er naast staat is het niet veel bijzonders denk je, maar als je er precies goed voor staat kom het kunstwerk echt tot leven. En zie je hoe knap dit bedacht is.

Speelgoedmuseum Deventer

Voor het Speelgoedmuseum bleven we kijken hoe een levend standbeeld de familie Terlouw een spelletje Monopoly liet spelen. Zonder woorden mensen verleiden om te gaan spelen. Hier bij het Speelgoedmuseum krijgen ze iedereen van jong tot oud wel aan het spelen!

Speelgoedmuseum Deventer

Speelgoedmuseum Deventer officieel geopend

Na de wandeling werd het Speelgoedmuseum dan echt officieel geopend door de 4 generaties van de familie Terlouw. Onder hard applaus het doek van het uithangbord verwijderd en vanaf morgen kan iedereen het museum bezoeken. Het Speelgoedmuseum Deventer is officieel heropend!

Speelgoedmuseum Deventer

Bij binnenkomst mochten wij een vakje inkleuren van het vernieuwde logo van het Speelgoedmuseum. Het eigen kunstwerk van het museum gaat vast een mooi plekje krijgen in het museum. Kom jij ook binnenkort ook langs bij het vernieuwde Speelgoedmuseum in Deventer

Speelgoedmuseum Deventer

Museum voor jong en oud

Wij namen daarna nog een uitgebreid kijkje in het museum. En dwaalden heerlijk rond langs alle verschillende kamers. Het is echt zo mooi geworden. En dit museum is niet alleen om te kijken. Er is een fijne afwisseling tussen kijken, luisteren en zelf spelen.   

Speelgoedmuseum in Deventer

We ontdekten vele leuke verschillende speelkamers. En ik zelf genoot van alle inspirerende teksten die overal op de muren te vinden zijn. Als allerlaatste genoten we op zolder nog van een vrolijke poppenkastvoorstelling. Wat een feest hier. Ik ga hier zeker binnenkort nog een keer met mijn kinderen langs. En dan zal ik jullie vertellen wat er allemaal te zien en te doen is. Of beleef het gewoon lekker zelf!

Want Yes, het Speelgoedmuseum in Deventer is officieel heropend!

Tot gauw!