Een zaterdag in maart. Dan is het niet gek dat het koud is, met regen en wind. Met vier kinderen om je heen, overweeg je dan een bezoek aan Play-In Utrecht. Een leuke combinatie van klimmen, springen en spelen.

Zaterdag 9 maart heb ik met mijn zoon Jesper van 11, nichtje Janne van 12, neef Roan van 15 en vriend Luuk van 15 een middag doorgebracht.

De kinderen zijn eerst met zijn vieren gaan klimmen. Je krijgt dan een klimgordel om, deze wordt gecontroleerd door een instructeur. Waarna een uitleg volgt over het veiligheidssysteem. Er wordt gebruik gemaakt van het BeLayMate systeem. Hierdoor kan je alleen klimmen als je veilig gekoppeld zit en je bent niet afhankelijk van een ander om gezekerd te worden. Val je of ben je bovenaan, dan laat het systeem je veilig naar beneden zakken in een rustig tempo.

De kinderen hebben zich hier het volle uur vermaakt. Gelijktijdig was er ook een partijtje, maar de kinderen hadden alle ruimte om te klimmen en zaten elkaar niet in de weg. Er zijn veel verschillende uitdagingen, van gewoon omhoogklimmen, tot tegen elkaar racen, een soort astroballen om te beklimmen tot het beklimmen van in hoogte oplopende pilaren. Als je deze hebt beklommen, dan mag je aan het eind een “Leap of Faith” of een “Vertical drop” maken. Bij de eerste klim je helemaal omhoog en spring je de diepte in, nog steeds veilig gezekerd. Mijn kinderen kozen de “Vertical Drop”, een soort glijbaan waarbij je verticaal omhooggetrokken wordt en loslaat als je niet meer durft. De drie jongens lieten zich helemaal naar boven trekken om zover mogelijk te laten “vallen”. Nichtje durfde iets minder hoog. Ze heeft het wel gedaan, terwijl ze eerst zei dat ze dat echt niet ging doen.

Klimmen- kinderen-Play-in

Klimwand

Klimwand jongen Climb-in

Daarna is het tijd om te springen. Met meer dan 3.000 vierkante meter aan trampolines, slackline, tumblemat, jumptower en nog meer, ben je je kinderen zo kwijt. De twee grote jongens van 15 bezoeken regelmatig trampolineparken en zijn zeer bedreven in springen en freejumpen. Zij namen de kans om lekker verder te werken aan hun salto’s, flips en nog veel meer. De twee jongsten gingen gewoon lekker springen, alles uitproberen, de foampit in. Ze hebben ook hier weer een wedstrijd tegen elkaar gedaan door op de evenwichtsbalk tegen elkaar te “vechten”. Zorg wel dat je wat te drinken klaar hebt staan, want ze krijgen het warm van al het springen en rennen. Er is veel ruimte in het trampolinepark waardoor je altijd kan springen. Soms moet je even op elkaar wachten, zoals bij de jumptower. Dit gaat heel gemoedelijk.

Jump-in - uitruisten - vrouw-

Salto man- Jump-in

Als ouder kan je vanuit de aanwezige skybar op vijf meter hoogte rustig zitten met wat drinken of eten. Je hebt uitzicht op zowel het klim- als het jumpgedeelte en, zeker bij grotere kinderen, je hoeft niet steeds mee te lopen. Complimenten ook voor het personeel van de skybar. In verband met allergie wilden we graag wat meer weten van het verkrijgbare eten, dit werd netjes uitgezocht. En toen een broodje nog koud bleek, werd dit direct zonder problemen vervangen.

Na een lunch in de skybar zijn de jongste twee nog lekker gaan spelen bij Kids-in. Dit is een apart deel, afgesloten ook van het jump- en klimdeel. Je hoeft niet bang te zijn dat kleine kinderen afdwalen. Bij kids-in vind je een groot speeltoestel maar allerlei onderdelen, klimmen, klauteren, glijden, ballen schieten, voor ieder wat wils. Ik was de kinderen direct kwijt, ze schoten ergens naar binnen, klommen onderdoor, overheen, naar boven en even later stonden ze weer naast me. Heb je nu ook nog een kleine dreumes of peuter: er is ook een speciaal stuk speciaal voor de kleinste kinderen. Daar kunnen zij lekker spelen, veilig weg van de grotere kinderen.

Bij kids-in is ook een groot terras en een eigen bar waar je als ouders rustig kan zitten. Er zijn zelfs tafels waar je op een schommel aan tafel kan zitten. Ook zijn er speciale thema-ruimtes voor bijvoorbeeld kinderpartijtjes. Het geheel ziet er gezellig uit.

Ondanks dat mijn kinderen al ouder zijn, hebben ze zich prima vermaakt. Het is zeker uitdagend genoeg om ook kinderen boven de negen te vermaken. En ze hebben zelfs de ballenschietmachine gerepareerd toen hij was vastgelopen.

Jongen en meisje op speeltoestel- Kids-in

Jongen-Kids-in

De gehele dag krijgt van de kinderen een 8,5 als rapportcijfer. De jongens vinden Jump-In het leukst. Nichtje vond juist Climb-in het leukst. Zeker over het trampoline park zijn ze zeer te spreken. Klimmen vinden zij voor kinderen vanaf een jaar of zeven geschikt. Wat mij betreft kan je hier zeker met grotere kinderen of volwassenen ook terecht. Het biedt voor ieder wat wils en je kan het zo uitdagend maken als je zelf wilt.

Het trampolinepark vinden ze geschikt vanaf een jaar of vijf/zes. Juist omdat er zoveel ruimte is, kan iedereen gewoon lekker springen en uitdagingen zoeken. Op de website lees ik dat je ook les kan krijgen om beter te worden in springen. (En voor de sporters onder ons: er wordt nu ook fitnesstraining gegeven).

Kids-in is het meest geschikt voor kinderen tot ongeveer tien jaar vonden de jongste twee. Oudere kinderen zijn namelijk toch wel wat drukker en sterker en dan wordt het verschil wel erg groot, gezien dat de gemiddelde leeftijd een jaar of vijf/zes is. Je kan als jong gezin prima terecht als je oudste al wat ouder is.

En zoals in ons geval: de twee van 15 zijn gewoon even gaan neuzen bij de winkels in de beurt, o.a. een MediaMarkt en een Decathlon zitten er vlakbij.

Als ik binnenkort vraag of ze nog een keer willen, ga ik een volmondig ja krijgen van allevier.