Tip: wil je op de hoogte blijven van leuke uitjes in Twente, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

Wandeltochten en speurtochten in Twente

In Twente worden er door diverse locaties en organisaties wandeltochten en speurtochten aangeboden. Deze kun je doorlopend boeken of je kunt je zelfs ter plekke melden. We hebben ze voor jullie verzameld in dit agenda item. Eropuit gaan in de Twentse natuur met kinderen wordt zo nog leuker!

Bekijk ook eens onze pagina met wandelingen die geschikt zijn voor kinderen. Op deze pagina vind je ook wandelingen zonder opdrachten en gewoon leuke routes in de Twentse natuur.

>> Naar kindvriendelijke wandelroutes

Wandelen in de Achterhoek

Wil jij graag kindvriendelijk wandelen in de Achterhoek? Ook daar hebben we leuke routes onder elkaar gezet.

>> Wandelen Achterhoek

Speurtochten met kinderen

Eropuit Twente ontwikkelde meerdere wandelingen geschikt voor gezinnen en kinderen. Het zijn interactieve wandelingen met opdrachten. Je wandelt de route aan de hand van een app. Een wandeling kost € 3,99 en je kunt je code na aankoop van een wandeling verzilveren in de app. Super leuk! Er zijn wandelingen in het centrum van Ootmarsum, Denekamp, rondom Albergen, Weerselo en vanaf Restaurant Rouwers in Agelo. Via onderstaande button lees je meer. 

>> Ja leuk!

Speurtocht van de Noordelingen in Aalten

De Noordelingen zijn elfachtige kleine aardmensjes die onder de grond wonen in het speelparadijs van ‘t Noorden in Aalten. Het is een kabouterachtig volkje met eigenschappen van Duitse kobolden en Scandinavische elfen. Ze verrichten doorgaans allerlei klusjes voor de mensen. Ze staan bekend om hun zachtaardigheid en beschermende karakter naar kinderen. Boven op de bult, bij ‘t Noorden, kunnen ze mooi alles in de gaten houden en zodoende de gasten verwelkomen en veilig houden. Daarnaast helpen ze ook mee met allerlei klussen rondom ‘t Noorden waarna ze heerlijke pannenkoeken krijgen. Uiteraard met hun eigengemaakte stroop gemaakt met de Gouden Strooplepel. Je koopt het boekje voor de speurtocht voor € 4,95. 

Lets go!

Ontrafel het geheim van de Oude Herberg

Ontrafel het geheim van de oude Herberg en ga op zoek naar de verdwenen schatkist. Natuurmonumenten en Herberg De Pas hebben samen op Erve De Pas in Haarle een spannend bosspel ontwikkeld. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen dit uitdagende spel (met hun ouders) in de buitenlucht spelen en tegelijk genieten van de natuur!

Lees meer

W-tjes route bij Avatarz

AvaTarZ Klimbos op het Hulsbeek is gericht op de natuur. Die natuur is niet alleen krachtig en stoer, maar soms ook zacht. Hetzelfde geld ook voor de dieren in het dierenrijk. Ze kunnen vaak iets wat wij mensen niet kunnen en zijn ergens heel erg goed in. Hoewel je vandaag veel kunt opzoeken op internet is soms ook leuk ‘te weten’. AvaTarZ heeft een aantal leuke weetjes uitgezocht en een ‘W-tjes route’ bedacht. Rondom haar terrein zijn hiervoor een 20-tal bordjes uitgezet met iets interessants over dieren, natuur en AvaTarZ zelf. Aan de kinderen de taak om aan de hand van een vragenlijst de juiste bordjes te zoeken en zo het juiste antwoord te begrijpen en misschien daarna wel te weten.

Tip: Bij Avatarz is ook een leuk terras met speeltuin aanwezig. Ideale combinatie voor een leuk middagje uit!

Knapzakroute Hoeve Springendal

Bij Hoeve Springendal in Hezingen starten diverse leuke wandelingen. Er is ook een leuke knapzakroute uitgezet. Tijdens de openingstijden van de receptie en horeca kun je een knapzakroute afhalen. Je loopt dan een leuke speurtocht! Ze hebben een spannende speurtocht uitgezet die onder andere langs de stapstenen bij de Bronnen en oeroude boerderij de Meerbekke komt. De kinderen gaan op zoek naar een verscholen beeldje in de holte van een oude beukenboom. Onderweg zijn er verschillende opdrachten uit te voeren. Uitgewandeld? Schuif aan voor een goede lunch of lekkernij.

>> Ja leuk!

Hulpboswachter bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Deze actiteit doe je op eigen gelegenheid binnen de openingstijden van het buitencentrum. Kosten bedragen € 5,- en de activiteit is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Je bent ongeveer 2 uur onderweg.

Ben jij uit het goede boswachterhout gesneden Een echte natuurvriend? Een boswachter in spe? Dan kan Boswachter Bart van Staatsbosbeheer Sallandse Heuvelrug jouw hulp gebruiken! De Hulpboswachter is een ruige tocht voor stoere jongens en meiden.

Met het Hulpboswachtershandboek en hulpboswachtersjas vol met gadgets ga je op pad. Boswachter Bart laat je in dit handboek zien welke zes stappen jij moet doen om de Boswachter Academie te halen.

Bij terugkomst krijg je in het Buitencentrum het diploma van de Boswachter Academie. Nu ben jij de extra paar ogen en oren in het veld.

>> Op naar het bos!

Op speurtocht door het Singraven

Lees meer

Mysterie van de Schatkist

Ben jij een echte speurneus? En weet jij raadsels en puzzels op te lossen? Dan is deze puzzeltocht dé uitdaging voor jou. Kom met je pap, mam of begeleider en kraak het mysterie!

Oh nee! Prinsje Maurits is de code van de schatkist kwijt! En hij heeft jouw hulp nodig om deze te vinden. Lukt het jouw om de code te kraken? Jullie starten de tocht bij Actief Twente. Door de puzzels en raadsels op te lossen krijg je nieuwe coördinaten. En deze coördinaten geven jou de getallen waarmee je de schatkistcode kunt vinden. Veel plezier en succes!

>> Op naar het mysterie van Actief Twente

Grintenbosch Haaksbergen

Het Grintenbosch is een klein bos en grenst aan Haaksbergen. Ideaal voor een kort bezoek. Overzichtelijk, rolstoelvriendelijk, dus ook ideaal voor buggy’s en er is van alles te beleven. Heerlijk om even een 'Oerrr-break' te nemen. We helpen je met deze tips graag op weg. Natuurmonumenten deelt leuke tips voor je wandeling via deze link! 

Onlangs is de educatieve route gedigitaliseerd met QR-codes. Ontdekken van natuur maar dan helemaal van deze tijd. 

>> Naar Grintenbos

Klompen pad bij Oageler Rund

Oageler Rund is een boerderij in Agelo waar je dieren kunt kijken, lekker vlees kunt kopen en waar regelmatig leuke activiteiten georganiseerd worden. Er is ook een leuke korte wandeling te doen. Echt uniek! Het Klompen pad. Kinderen en volwassenen kunnen klompen lenen en aan trekken en dan via een route (bordjes volgen of haal de folder bij het klompenrek).


Je loopt via het houtsnipperpad langs de kleine dieren (schapen, geiten, ezels, ganzen, konijnen, pony's) door het eikenbos waar allemaal kabouters verstopt zitten naar de stallen waar de stieren staan.

>> Wat leuk!

Kinderroute Wout de Wolf

Het bos is in rep en roer; er is een wolf gezien! Ga mee naar buiten en ontdek wat Wout de Wolf allemaal meemaakt op De Sprengenberg.

Haal de speurtocht op zondag tussen 11.00 en 15.30 uur bij Informatieschuur De Pas in Haarle.

Deze speurtocht is voor kinderen van 4 tot 7 jaar en kost €0,50 voor leden en €1,00 voor niet leden.

Haal de speurtocht op bij Erve De Pas en speel na je wandeling nog even in de speelnatuur van OERRR.

Adres: Molenweg 2

           7448 RE  Haarle

Kinderroute Viggo de Vos

De wandeltocht is ongeveer 2,5 km lang en daardoor perfect om ook met jonge kinderen te wandelen. Ze kunnen onderweg zelf de Viggo de Vos-pijlen zoeken, struinen en ontdekken. Op de route en op de routepalen vind je nummers die overeenkomen met een natuuropdrachtje. Zo zie je nog eens wat! Want misschien spot je wel een ree achter een boom, of springt er een eekhoorn net voor je voeten langs.

De route gaat grotendeels over onverharde bospaden. Bij vochtig weer kunnen de paden modderig zijn. 
Onderweg vind je geen toestellen of uitgezette activiteiten.

De wandeling wordt aangeraden voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Startpunt en kosten

De tocht Viggo de Vos route haal je bij Herberg de Pas

Het route boekje is voor leden van Natuurmonumenten € 1,50.
Niet leden betalen € 2,50.  
Na afloop krijgen de kids een leuke beloning.

Tip: Je vindt hier ook leuke speelnatuur!! 

>> Leuk!

Escape het Landgoed

Lekker wandelen met oudere kids? Deze escape is vanaf 12 jaar geschikt! Reserveer deze activiteit voor een extra spannende wandeltocht! Je wilt ontsnappen in de omgeving van Landgoed het Singraven. Dit doe je door het maken en ontcijferen van breinbrekers. Bij elke goed uitgevoerde puzzel/quiz krijg je een nieuw coördinaat die je dichter bij je ontsnapping brengt. De escape duurt ongeveer 4 uur en is 6 km lang. Ben jij de “escaper” met de snelste tijd? Je wordt ontvangen bij Actief Twente. Hier krijg je uitleg over het spel zodat je goed voorbereidt aan de escape kunt beginnen. Om te ontsnappen heb je natuurlijk hulpmiddelen nodig.

>> Let's go!

Kinderwandeling van Oerrr

Deze wandeltocht over Landgoed Egheria is ongeveer 2 km lang en daardoor perfect om ook met jonge kinderen te wandelen. Ze kunnen onderweg zelf de OERRR-pijlen zoeken, struinen, ontdekken en in bomen klimmen langs de paden. De route gaat grotendeels over onverharde bospaden. Bij vochtig weer kunnen de paden modderig zijn. In de route vind je tips voor bomen klimmen, hutten bouwen, speuren en spelen. Onderweg vind je geen toestellen of uitgezette activiteiten. Je parkeert bij Pannenkoekhoes de Stroper waar je uiteraard ook welkom bent voor een goede maaltijd of lekkernij.

>> Op pad met OERRR

OR-Code speurtocht voor het gezin bij Familierestaurant Troubadour

QR-code speurtocht bij de Troubadour in Tubbergen

Tijdens de speurtocht ga je op pad met een tablet waarop een kaart met de route staat. Daarnaast krijg je een knapzak mee met snoepjes voor onderweg en attributen die je nodig hebt voor de opdrachten. Je gaat op de route op zoek naar QR-codes en wanneer je er 1 hebt gevonden scan je deze code met je tablet. Je krijgt nu een vraag of een opdracht. Wanneer alle vragen en opdrachten goed beantwoord en uitgevoerd zijn krijg je op de kaart te zien waar de schatkist van Kaps begraven ligt. In deze kist vind je een leuke verrassing. 

>> Ja wij gaan speuren

Speurneustocht van OERRR

Natuurmonumenten organiseert samen met Toerist info in De Lutte een geweldige leuke speurtocht. Je gaat op ontdekkingstocht door het mooie Arboretum en onderweg moet je allerlei opdrachtjes doen en vragen beantwoorden. 

Boek en betaal online. Je ontvangt automatisch een bevestiging in je mail. Met deze bevestiging ga je naar Tourist Info in De Lutte en  daar haal je je speurneustas op.

>> Speuren met OERRR

Kaboutertocht van Oerrr bij Pannenkoekhoes de Stroper

Nieuw! Nu is er ook de Kaboutertocht van Oerrr. Materialen voor de activiteiten zitten in de tas die je huurt bij Pannenkoekhoes De Stroper. Onderweg stop je bij de kabouters om spelletjes en opdrachten te doen. Zo kun je  dieren spotten met een verrekijker en natuurschatten verzamelen voor onderweg. De tocht is twee kilometer lang en dus voor kleuters goed te doen. Af en toe kunnen de paden modderig zijn, hou daar rekening mee.

>> Ja leuk!

Natuurbingo op het Buurserzand

Op het Buurserzand is het heel erg leuk met kinderen. Je vindt er bos, water en overweldigende natuur. Nieuw is de Natuurbingo die ja af kunt halen bij het bezoekerscentrum de Wakel.

>> Leuk een bingo!

Sprookjespad Bentelo 

In 2023 het het Sprookjespad Bentelo geopend. Een initiatief van Spoolder Horeca.Hier kun je samen met je kinderen een prachtige sprookjesroute lopen aan de hand van QR-codes die aan paaltjes zitten langs de route. De start is vanaf het kerkplein. Je kunt de route gratis lopen. Uiteraard ben je voor- of na de tijd bij ons van harte welkom voor een kaboutermuts, pannenkoek, ijsje of lekker drankje!

Meer informatie vind je op sprookjespad.nl

Geheim over de grens

Wil jij weleens ergens anders wandelen? Kijk dan ook eens over de grens. Via Geheim over de Grens worden ook erg veel kindvriendelijke routes gedeeld in prachtige natuurgebieden. 

Nog meer kinder wandelroutes

Bekijk ook eens onze pagina met wandelingen die geschikt zijn voor kinderen. Op deze pagina vind je ook wandelingen zonder opdrachten en gewoon leuke routes in de Twentse natuur.

Lees meer

Tip: wil je op de hoogte blijven van leuke uitjes in Twente, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.