Gronausestraat 1258-1260, 7534 AV Enschede

Geheim over de Grens

We hebben maar geluk hier in Twente. Want binnen no-time sta je aan de andere kant van de Grens om Duitsland te ontdekken. En wist jij dat de grensregio ook ontzettend leuk is voor kinderen en jonge gezinnen? Je vindt er dierentuinen, zwembaden, pretparken, geweldige natuur maar ook mooie steden. Onderstaand een greep uit het gezinsvriendelijke aanbod van het buitenleven in onze grensregio's. 

Een groene expeditie voor groot en klein

Niet ver van de Nederlandse grens schuilt een wereld vol natuurgeheimen. Met koele meren, groene valleien en zeldzame fossielen als overblijfselen uit de oertijd. Hier vervaagt de grens tussen het verleden en heden, en voelt het alledaagse leven even heel ver weg. Trek samen de bossen in, bedwing de heuvels of stap met de kinderen in een kano voor een ontdekkingstocht over het water.

Baumwipfelpfad Bad Iburg

Ga op pad met een ranger

Als je denkt aan sporen zoeken dan denk je misschien als eerste aan pootafdrukken. Maar er zijn zoveel meer aanwijzingen in het bos om de verblijfplaatsen van een dier te ontdekken! Als je goed kijkt spot je misschien wel de uitwerpselen, stukjes vacht, veren, nestjes, schedels of stukjes bot… 

Afhankelijk van het bos waar je sporen gaat zoeken, kun je vaak op de informatieborden bij de ingang al zien welke dieren er in dit bos leven. Als je weet welke bomen in het bos staan, kun je ook (online) opzoeken welke dieren daar wonen. Misschien kom je ze wel tegen tijdens het spoorzoeken.

Kinderen op pad met de ranger in het Bentheimer Hute- und Schneitelwald

Wanneer: In het Hütewald kun je twee keer per maand met de boswachter het bos in.

Je reserveert deze activiteit via Tierpark Nordhorn.

Lees meer

In de sporen van de Oertijd

150 miljoen jaar geleden leefden er dino’s in dit gebied. Het bewijs daarvan kun je vinden in natuurpark TERRA.vita waar hun voetsporen nog in de rotswanden staan.

Dinosaurussen in Natuur- en Geopark TERRA.vita

Hier ligt ook de Piesberg, een indrukwekkende kloof die is ontstaan door het delven van zandsteen. Wil je zelf speuren naar fossielen, van slakken en zee-egels bijvoorbeeld? Bezoek dan natuurgebied Waldhügel Rheine waar het avontuur letterlijk aan je voeten ligt.

Lees meer

Achter de schermen in de dierentuin 

Wat is er nou leuker dan een dagje naar de dierentuin? En Tierpark Nordhorn is niet zomaar een dierentuin. Tierpark Nordhorn is erop gemaakt om jou zoveel mogelijk in aanraking met de dieren te brengen.

Op pad met de ranger in Tierpark Nordhorn - Aaien Bentheimer Scwhwein

Aaien, kijken, voelen, ruiken en ervaren is hier aan de orde van de dag. En het leukste van allemaal? Je kunt bij Tierpark Nordhorn een rondleiding achter de schermen boeken onder begeleiding van een ranger. Anderhalf uur op pad met een dierenverzorger. 

Lees meer

Allwetterzoo Münster

De Allwetterzoo Münster is niet alleen een van de beroemdste dierentuinen van Duitsland, maar ook een van de mooiste. Wanneer het weer de bezoekers van andere dierentuinen parten speelt, kunnen in de Allwetterzoo veel dieren op droge voeten worden geobserveerd.

muenster-allwetterzoo-giraffe

Waar anders in Münsterland kunt u olifanten voeren of pinguïns begeleiden tijdens een wandeling dan in de Allwetterzoo? De dierentuin in de Domstad is nu zelfs in het hele land bekend om zijn nabijheid tot de dieren. De Allwetterzoo heeft nog meer te bieden dan ca. 3.000 dieren en ruim 300 diersoorten. Uniek zijn ook het Westfaalse paardenmuseum in het midden van de dierentuin of de zeehondenhaven. Hier vinden meerdere keren per dag demonstraties van de Californische zeeleeuwen plaats.

Lees meer

Picknicken

Picknicken wordt steeds populairder. De Duitse grensregio is perfect voor picknickliefhebbers. Je kan je mand vol lekkernijen meenemen in de auto, op je fiets of in je rugzak. Verspreid over de regio liggen tientallen goed verzorgde picknickplaatsen: in de natuur, bij kastelen, bij kinderspeelplaatsen, bij meren en rivieren... 

Picknicken en klimmen

De perfecte picknickplek voor kleine en grote klauteraars, die vind je bij het touwenparcours Niedrigseilgarten in Reken in het Duitse grensgebied. Hier combineer je een lekkere gezellige picknick met actie: klimmen, klauteren en balanceren. Voor iedereen leuk, maar vooral kinderen beleven hier een dag om nooit te vergeten.

Lees meer

Nettebad Osnabrück

Het grote sport- en recreatiezwembad is een van de mooiste recreatiebaden van Nedersaksen.

Een spa met sauna gebied, en een ruime tuin met blokhut sauna, dompelbad en een natuurlijke zwemvijver. Het recreatiegebied biedt actie met vele glijbanen voor de kinderen. In de zomer is het gazon, twee buitenzwembaden en een beachvolleybal geopend.
 
Lees ook de blog over een bezoek aan dit leuke zwembad!
Reifenrutsche "Crazy River"
 

Lees meer

Ketteler Hof

Beleef avontuur in Ketteler Hof! Het Ketteler Hof is een van de mooiste recreatieparken in Noordrijn-Westfalen. Buitengewone klimwerelden en waterspeeltuinen gaan op in een gevarieerd parklandschap met oude bomen en vele andere mogelijkheden voor een spannend gezinsuitstapje.

haltern-freizeit-ketteler-hof-frei-2

Lees meer

Wat is er veel  leuks te doen met kinderen in Duitsland! Het is echt ontzettend de moeite waard om eens af en toe een dagje over de grens bij onze buren te kijken. 

Nóg meer tips

Mede mogelijk gemaakt door:

Logo Interreg

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Indoor
  • Outdoor