Open Botterdag in Huizen

Tijdens de Open Botterdagen liggen de botters voor je klaar om mee te varen op het historische varende erfgoed van Huizen. Neem dan gelijk even een kijkje in en om de werf, maak kennis met jeugdafdeling De Bramzijgers en vraag de vrijwilligers het hemd van het lijf. Ook kun je tijdens de open dagen eens lekker uitwaaien en genieten tijdens een tocht van ongeveer 1 uur.

Maritiem vermaak voor jong en oud

Het belooft een leuke, spannende en avontuurlijk dagje uit te worden voor het hele gezin maar ook voor de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters. De afgelopen wintermaanden is er met veel plezier gewerkt door een groot aantal vrijwilligers om de historische botters en de botterwerf weer klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen. Een goed moment om het resultaat aan alle bewoners van de regio en belangstellenden te laten zien.

Open dag Huizer botters: heel veel te doen en te zien

Bezoekers kunnen (tegen een geringe bijdrage) meevaren op één van de drie botters op het Gooimeer.

Aan de kade ligt een botter voor bezichtiging waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden van de bottervloot van de Zuiderzee. Er worden rondleidingen gegeven, er is live muziek,

Natuurlijk is er een drankje met een Huizer Mannetje wordt er verse paling gerookt en de smederij heeft ook haar deuren geopend. In de tent wordt getoond hoe vroeger netten werden “gebreid” en hoe de zeilen werden genaaid voor de Huizer botters. 

Voor de jeugd van 12-18 jaar is er naast de botters ook een originele schouw: de HZ 274 te bewonderen. De jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters  (“De Bramzijgers”) van de Stichting bestaat uit een aantal enthousiaste leden die zorgen voor het onderhoud en het bemannen van deze unieke schouw.

De vrijwilligers van de stichting  geven rondleidingen en uitleg over de oude scheepsmodellen en gereedschappen maar kunnen bezoekers ook alles vertellen over het afhuren van één of meerdere botters voor bedrijfsuitjes, familiefeesten e.d.  Naast de opstapdagen die er het hele voorjaar en zomer plaats vinden is het dit seizoen ook mogelijk een botter af te huren voor speciale dagtochten. Zo is er tijdens de open dag voor jong en oud iets te zien, te doen en te beleven op de botterwerf die ook nu weer gratis bezocht kan worden.

Botters: cultureel erfgoed in Huizen

De afgelopen jaren heeft de botterwerf, mede door het organiseren van het Huizer Havenfestival, een belangrijke rol vervuld binnen de gemeente Huizen.  De open dag is daarom het moment om de bewoners maar ook de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters te begroeten en kennis te laten maken met ons nationaal cultureel erfgoed.

Dit cultureel erfgoed is iets waar Huizen trots op kan zijn. De Stichting heeft zich tot doel gesteld om ook de jeugd kennis te laten maken met de historie van dit erfgoed en het zeilen met traditionele schepen. Immers de jeugd heeft de toekomst en zij zullen later betrokken worden bij het beheer van deze stoere schepen en traditionele werf.

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio aan!

GRATIS UitTips!