De leukste, gekste en meest educatieve YouTube-kanalen die je misschien nog niet kende

EnzoKnol, MilanKnol, Boaz, Mees, Timo, Tim, Broer & Zus TV, Bibi, Gamemeneer... voor veel kinderen illustere namen van influencers die vooral populair zijn door vlogs met dagelijkse belevenissen, games, challenges en snelle auto's. Maar er is nog zo veel meer leuks te ontdekken met soms ook een educatief karakter. Wij geven je graag een paar tips voor (alternatieve) YouTube-kanalen. Onder de uitleg kun je via de button rechtstreeks naar het YouTube-kanaal waar het over gaat.

Go-Kids 

We beginnen natuurlijk met ons eigen kanaal, waar verschillende van onze junior reporters op bezoek gaan bij de leukste uitjes voor kinderen en/of het hele gezin.

Go-Kids

Het Zandkasteel 

Toto, Sassa, en Koning Koos beleven samen met hun hondje Finnie te gekke en soms spannende avonturen. De kinderen worden met meegenomen in de avonturen en leren ondertussen tellen, kleuren en dieren kennen. De thema's zijn uiteenlopend van baby's tot de waterpokken. Het programma is ontwikkeld op basis van informatie van onderzoek naar de behoeften en het gedrag van peuters en de behoefte van professionals uit de kinderopvang. Op dit moment verschijnen er geen nieuwe afleveringen op YouTube, maar er is nog voor uren positief kijkplezier te vinden op het kanaal.

Het Zandkasteel

Is jouw kind fan van Het Zandkasteel? Dan is het superleuk om een kijkje te nemen bij de vele leuke Zandkasteel artikelen die te koop zijn. Niet alleen DVD'tjes maar ook leuke knuffelpoppen!

Zandkasteel - set van 3 pluche poppen Sassa, Toto en Koning Koos

Zandkasteel artikelen

Het Klokhuis

Wie is er niet groot geworden met dit educatieve kinderprogramma? Er worden nog steeds afleveringen gemaakt voor de kinderen in de middenbouw en de bovenbouw van de basisschool. De sketches van het programma zijn ook erg beroemd. Het klokhuis houdt hun YouTube-kanaal goed bij, waardoor er iedere week veel video's bijkomen voor de nieuwsgierige kijkers. Het Klokhuis speelt ook in op actuele thema's, zoals thuiswerken, en op zware thema's zoals De Eerste Wereldoorlog.

Het Klokhuis

National Geographic Junior Nederland 

Het kanaal om alles te leren over de wereld, onze planeet en dieren. Een veelal terugkerend thema is het milieu. Er staan ook quizzen op die je ook met het hele gezin kunt spelen en soms ontdekken kijkers de wereld aan de hand van grappige video's zoals racen tegen een kameel. Door mee te kijken leer je als ouder ook nog eens nieuwe dingen!

NG Junior


Wist jij al hoe dit moest?

Heb jij zo'n ontdekkind dat dol is op alle wetenswaardigheden van National Geographic junior? Moet je eens kijken wat voor leuke spullen er zijn, naast boeken ook kalenders, verrekijkers, walkie talkies, een telescoop en een astro-planetarium om een sterrenhemel in je kamer te projecteren!

National Geographic Astro-planetarium Junior 16 Cm Zwart/geel

Artikelen NG junior

Oh My Genius

Kinderen nemen taal veel beter in zich op als ze jong zijn. Dit doen ze grotendeels onbewust tijdens bijvoorbeeld het zingen. In het Engels leren ze op dit kanaal de beginselen van getallen en vormen. Het gaat dan vooral om de klank horen. Dit kanaal plaatst bijna dagelijks nieuwe content voor kinderen vanaf 2 tot 6 jaar. Wel komen er af en toe thema's voorbij die hier minder leven, zoals Thanksgiving. Uiteraard is Sinterklaas niet aanwezig, omdat het een Engelstalig kanaal is.

Oh My Genius

Juf Anne Helpt 

Met nog geen 700 abonnees een klein kanaal, maar daarom niet minder leuk. Leren tellen, tafels leren en vormen leren herkennen kan best saai zijn. Denk er zelfs maar eens aan terug. Juf Anne stelt op haar educatieve YouTube-kanaal gratis liedjes beschikbaar die gebaseerd zijn op leerdoelen. Deze maakt ze zelf met haar gitaar. Op de Montessorri school van de dochter van de Go-Kids blogschrijver, gebruiken ze de liedjes van Juf Anne veel om te oefenen. Zingen maakt namelijk van ieder leerdoel een feestje, wat te merken is aan hoe veelvuldig de liedjes spontaan door de kinderen thuis worden ingezet.|

Juf Anne Helpt

Nijntje 

Nijntje is al voor baby's leuk en dus ook het YouTube-kanaal waar iedere woensdag een verse video te vinden is. Op altijd vrolijke wijze leren kinderen ook al over dagelijkse dingen zoals een taart bakken. Het educatieve element ontbreekt zeker niet, want voor de kinderen die ook al naar school gaan zijn er ook filmpjes over het maken van sommen en het herkennen van kleuren. Na al die tablettijd de kinderen in beweging krijgen? Nijntje geeft ook beweegtips die ze tijdens of na het kijken zelf kunnen uitvoeren.

Nijntje

Ahhh en van nijntje zijn héél veel leuke spullen te koop om je kind blij mee te maken en te vermaken. Superleuk bijvoorbeeld: nijntje verstoppertje spelen:

Nijntje Verstoppertje Spelen - Kinderspel - Kunststof - Geen batterijen - License uitgave - Jongens en meisjes - Denkspel - Batterij

nijntje artikelen

Koos de Koala 

Koos de Koala is nieuw in Nederland en informeert kinderen, maar ook ouders en opa's en oma's, over natuur en milieu. Koos de Koala is dus ontzettend bezig met de planeet en heeft zelfs een boek vol met avontuur, waarin de kinderen van alles leren. De grote problemen worden toegankelijk gemaakt en kinderen leren hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. In de webshop zijn ook leuke groen geproduceerde artikelen te koop. Online gaat het avontuur verder. Het doel: de aarde groen doorgeven aan de volgende generaties.

Koos de Koala

Sprookjesboom van Efteling

Efteling is al enkele jaren bezig met de parkervaring overbrengen naar de huiskamers, waar natuurlijk YouTube een belangrijk onderdeel van is. Daarom is de serie Sprookjesboom ontwikkeld voor kinderen. De echte Sprookjesboom van maar liefst negen meter hoog is natuurlijk in Efteling het het Sprookjesbos te vinden. Wolf, Heks, Draak, Roodkapje en alle andere figuren nemen de kinderen mee op de avonturen in het leukste bos van Nederland. Er zitten in de afleveringen ook subtiele morele lessen, zoals niet liegen en niet stelen. Er zijn drie seizoenen gemaakt, maar op dit moment zijn er geen plannen voor een vierde seizoen. Voorlopig hebben de kinderen genoeg aan de seizoenen die nu online staan, want die zorgen voor uren kijkplezier. Uitgekeken? Dan is het altijd nog het Jokie-kanaal van Efteling.

Sprookjesboom

Leuk om samen te spelen als jouw kids graag naar de filmpjes van De Sprookjesboom kijken: de speciale Mens-erger-je-niet editie van Efteling Sprookjesboom!

Jumbo Mens Erger Je Niet Efteling Sprookjesboom - Bordspel

Sprookjesboom artikelen

Klaas Kan Alles

Als we het over leuke en educatieve YouTube-kanalen hebben mag Klaas Kan Alles als wetenschappelijk familieprogramma niet ontbreken. Presentator Klaas krijgt gekke, toffe en spannende opdrachten waar hij wetenschap en techniek bij nodig heeft om het te laten slagen. Het zijn serieuze onderwerpen en opdrachten zoals 'Kan Klaas een tsunami overleven' tot een ludieke actie met een onderzeeboot om ongezien met Rico Verhoeven op de foto te kunnen. Er komen wekelijks nieuwe afleveringen bij!

Klaas Kan Alles

Laatste update: december 2021