Zelf thuis je kind lesgeven... alsof ze op school zijn... maar zonder dat je ervoor opgeleid bent en terwijl je ook allerlei andere dingen moet doen... het valt je misschien zwaar. Een beetje relativeren van het belang van de schoolopdrachten kan dan geen kwaad. Vorige week deelden we al een vertaalde boodschap van een docent uit de Verenigde Staten. Nu van eigen bodem, van mijn vriendin en kleuterjuf Wies:

Berichtje voor de mama-juffen en papa-meesters

Lieve ouders,

Ik wil als juf, via deze weg even laten weten dat ik ENORM trots op jullie ben! Ik besef me heel goed dat het niet niks is om zomaar de taak van leerkracht in je schoot geworpen te krijgen. Daarnaast zijn jullie ook zelf aan het werk, moet er een huishouden gedaan worden, heeft iedereen zorgen om familie/buren/kennissen, willen de kinderen veel aandacht want ook voor hen is het een verwarrende situatie en heb je uiteraard ook behoefte aan tijd voor jezelf.
De opdrachten die ik stuur zijn er om jullie te helpen. Het zijn opdrachten die de kinderen (als het goed is) zelfstandig kunnen doen, zodat je zelf even je handen vrij hebt. Natuurlijk is het helemaal niet erg om ze erbij te helpen, maar het moet zeker geen frustratie opleveren.

Als je thuis merkt dat een opdracht zoveel stress oplevert dat dat de sfeer in huis niet ten goede komt; laat deze opdracht dan zitten! Op school kan dat ook gebeuren, soms stel ik dan de opdracht bij of ik push nog een beetje extra. In dat geval kan het kind thuis aangeven dat juf stom deed, maar dan is mama of papa diegene die kan troosten. Op dit moment zijn jullie juf en mama, meester en papa in één en dat kan voor frictie zorgen. Laat op zo'n moment de opdracht dan los en drink gezellig samen een kopje thee, lees een verhaaltje of kijk samen een filmpje.
Een fijne sfeer is 1000x belangrijker dan dat werkje van school.

De opdracht van vandaag, teken een sticker na, bleek heel lastig te zijn. Sorry daarvoor, ik ben blij dat jullie het aangeven bij me. Mocht zoiets weer gebeuren, laat die opdracht dan zitten en kies voor iets anders. We hebben nog een lange weg te gaan zo op deze manier, laten we elkaar zoveel mogelijk helpen.

Voor alle mama-juffen en papa-meesters hier een TOP-kabouter, want die verdienen jullie dubbel en dwars!!!

Top kabouter van Juf Wies

Met vriendelijke groeten , juf Wies

Ode aan de thuisonderwijzende ouder

Meester Bart komt uit Harderwijk en ken ik niet persoonlijk, maar deze ode van de meester aan de ouders vond ik ook bijzonder mooi:

En natuurlijk geldt dit niet alleen voor ouders met kleuters thuis. Zelf heb ik twee pubers, dat is een stuk makkelijker. Totdat ze vastlopen met hun planning en zwaar in de stress schieten, maar dat is sneller opgelost dan alle tijd die je nodig hebt om je basisschool-kind(eren) te begeleiden. Dus ook namens mij: je bent een topper! 

Fijne dag... maak er wat van (ahhhh nu zitten Bert & Ernie in m'n hoofd:)

Anneke Ranzato - Go-Kids