Nu het zomer is en we weer lekker veel buiten zijn, komt ook de bellenblaas weer tevoorschijn. Graag deel ik met jullie tips voor de mooiste bellen, de leukste spelletjes, het beste bellenblaassop en hoe vlekken in kleding te voorkomen zijn.

Maak zelf bellenblaassop met dit simpele bellenblaas recept

Wat heb je nodig:

 • 400 ml water
 • 2 theelepels suiker
 • 100 ml afwasmiddel, bij voorkeur de originele groene Dreft.

Zo ga je te werk: 
Vul een kan met 400 ml water, voeg het suiker toe en roer goed door tot alle suiker is opgelost. Voeg daarna het afwasmiddel rustig toe, rustig roeren tot alles goed gemengd is, maar zonder dat er bellen ontstaan. Bellenblaas vullen en blazen maar!
Je kunt het bellenblaassop gemakkelijk in een goed omgespoelde lege fles bewaren.

Let op! Gebruik enkel de originele variant van Dreft, de citroen en appelvariant breken het sop juist af!

Offff je koopt een lekkere voorraad speciaal bellenblaas sop, dan hoef je het niet zelf te maken.

 

Bellenblaas sop navulling

Allerlei bellenblaas spullen!

Vlekken in kleding van bellenblaassop voorkomen

Is het jou ook weleens opgevallen dat na het bellenblazen lelijke blauw/grijze vlekken de kleding van je kind ontsieren? Vaak zijn ze pas te zien nadat je de kleding gewassen hebt en de vlekken zijn vrijwel onmogelijk nog te verwijderen.. Dat is de schuld van Glycerine in de standaard bellenblaassop waar de bellenblaas mee wordt gevuld die je in de winkel koopt. Glycerine gaat een chemische reactie aan met wasmiddel, waardoor de vlekken dus pas na het wassen te zien zijn. Nadat ik dit ontdekte, is bij ons thuis de bellenblaas verbannen naar de badkamer en naar de zomer in zwembroek en bikini.
Maar nu hebben we de oplossing, bellenblaas leeg en eigen gemaakte sop erin! Probleem opgelost.


 
Is er toch bellenblaassop op kleding terecht gekomen? Spoel het kledingstuk dan eerst goed uit met koud water, stop het daarna in de wasmachine zónder wasmiddel en start een koud spoel programma. Voorkom dus dat het in aanraking komt met wasmiddel. Nu is het sop er naar alle waarschijnlijkheid goed genoeg uit om met de normale was meegedraaid te kunnen worden. 

Bellen blazen zonder morsen

Nog beter is natuurlijk als je kinderen kunnen bellenblazen zonder te morsen. Dat is met die leuke bellenblaas flesjes bij jonge kinderen bijna niet te voorkomen, voordat je het weet houden ze 'm scheef en loopt de bellenblaas eruit. Dan is dit een handige oplossing:

Knoeivrije bellenblaas pot SES

Knoeivrije bellenblaas pot - SES

Pas met bellenblazen op voor tenten en andere waterdichte oppervlaktes!

Wist je dat bellenblaassop ook voor lekkage van onder andere tenten kan zorgen? Een lekker uurtje onbezorgd bellenblazen kan op de camping hele nare gevolgen hebben! Dus bellenblazen op gepaste afstand van de tent is een goed idee!

Het beste weer om te bellenblazen

Je zult zelf begrijpen dat regen niet de juiste weersomstandigheid is om bellen te gaan blazen, maar wist je dat ook wind de bellen veel sneller stuk laat gaan? Terwijl dit zo leuk lijkt. Maar met een klein beetje wind en natuurlijk het liefst een warm zonnetje, maken jullie de mooiste bellen!
Maar misschien heb je het wel voorbij zien komen afgelopen winter, zelfs bellenblazen in de vrieskou zorgt voor prachtige bellen! IJsbellen!

Bellenblazen in de vrieskou, prachtige bevroren bellen

Ik wil je ondanks het lenteweer toch een kleine toelichting geven op deze prachtige bevroren zeepbellen, want je kunt dit blog eventueel opslaan om later nog eens terug te lezen! Het beste resultaat krijg je als het écht koud is! Denk aan 15 graden vorst. Kun je niet zo lang wachten, dan kun je het ook thuis in de vriezer proberen!
Je kunt bovenstaande recept gebruiken, maar aangeraden wordt om voor bevroren bellen toch sop met glycerine te gebruiken, simpelweg omdat glycerine voor extra stevigheid van de bellen zorgt. Enige voorzichtigheid om vlekken te voorkomen is dus geboden. En wist je dat je juist heet water moet gebruiken?! Heet water bevriest namelijk sneller dan koud water!
Dit recept zou je kunnen gebruiken: 

 • 1 kopje zeeppoeder
 • 3 kopjes HEET water
 • scheutje glycerine (dit kun je in een klein flesje kopen bij de drogist)

Mega bellenblazen

Zo weer terug naar het nu, lijkt het je ook leuk om mega bellen te maken? Dat kan! Wel heb je er een speciale 'bellenblaas' voor nodig, maar deze maak je eenvoudig zelf. Ben je niet zo handig of wil je het misschien wel cadeau doen? Je kunt er ook één kopen bijvoorbeeld van het merk SES.

Ga je wel zelf aan de slag, dan heb je dit nodig voor de mega bellenblaas:

 • 2 stokken, wij vonden deze bij ons in de tuin, maar kunnen ook twee stokken uit het bos zijn.
 • een stuk touw (het liefst katoen)
 • een metalen (sleutel)ringetje of grote kraal om de touwdriehoek mee te verzwaren.
 • een schaar

Zo ga je te werk:
Knip een stuk touw af en bevestig één uiteinde van het touw aan de bovenkant van de eerste stok. doe het ringetje erdoorheen, vervolgens knoop je ongeveer het middelste gedeelte van het touw aan de bovenkant van de andere stok vast. Nu de laatste stap, maak nu een driehoek door het overgebleven stuk touw van de ene stok aan de ander stok vast te maken. Het touw vormt nu een grote driehoek. De bellenblaasstok is af!

Dit heb je nodig voor mega bellen sop, let op dit moet wel een nachtje staan voordat je het kunt gebruiken!

 • een kan, emmer of grote schaal (wij gebruikten een emmer om alles in te mengen)
 • 1 liter water
 • 100 ml afwasmiddel
 • 2 eetlepels bakpoeder
 • 2 eetlepels maizena

Zo ga je te werk:
Je doet eerst het afwasmiddel in de kan, emmer of schaal, voeg hier 2 eetlepels bakpoeder aan toe en 2 eetlepels maizena. Goed roeren.
Daarna voeg je het water toe en roer je rustig totdat alles goed gemengd is, Nu een nachtje laten staan, dus nog even geduld!

En dan de volgende dag, mega bellen maken! Bij ons is het goed gelukt!

Vind je het fijn om een instructie te zien? Bekijk dan onderstaand filmpje eens! Joyce van Landal Greenparks legt het haarfijn uit! Speciaal voor kinderen, dus laat ze zeker mee kijken, dan kunnen jullie daarna samen aan de slag!

Leuke bellenblaas spelletjes

Bellen laten stuiteren

Wist je dat bellen op een doek niet gelijk kapot gaan! Als je een doek, bijvoorbeeld een theedoek, heel strak vast houdt kun je de bellen laten stuiteren op het doek! Wie kan zijn bel het vaakst laten stuiteren? 

Bellen kapot maken

Dat is het eerste wat bij kinderen op komt als het op ballenblazen aankomt, intuïtief wordt er gelijk naar de bellen gegrepen om ze te laten knappen. Leuk is om dit eens te doen met huishoudelijke attributen, probeer ze maar eens stuk te slaan met een houten pollepel of een vliegenmepper! Goed voor de motoriek. En deze laatste kun je ook nog eens gebruiken als bellenblaas! 

Bellen maken met huishoudelijke attributen

Zoals je bij het bellen kapot maken al las kun je met een vliegenmepper ook heel goed bellen blazen! Ga samen op zoek naar attributen waarmee je dit nog meer kunt doen! Misschien een schuimspaan of kleine vergiet?!

Bellen uit de lucht schieten

Met een waterpistool kun je heel gericht ook bellen kapot maken! Ben je met meerdere kinderen? Laat de kinderen op een rij staan met goed gevulde waterpistolen en laat ze de bellen uit de lucht schieten! Leuk in zwemkleding op een warme dag!

Bellen hooghouden

Wie kan zijn bel zo lang mogelijk in de lucht houden zonder dat deze knapt? Met blazen, wapperen met de handen en andere trucjes moeten de kinderen proberen de bel zo lang mogelijk in de lucht te houden. SES Creative heeft ook een leuk spel, Bubble Tennis waarmee je de bellen hoog kunt houden. 

Internationale bellenblaasdag op 6 mei

Sinds 2011 is dit een wereldwijd gevierde feestdag op 6 mei! Heb jij dat ooit geweten?! Wereldwijd worden er op deze dag bellen geblazen om iemand te gedenken, een wens te doen of om andere redenen. Reden genoeg om ook op deze dag de bellenblaas tevoorschijn te halen!

Ik wens jullie een bubbelig avontuur toe! 

Liefs, Nancy