Kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking brengen met kunst is belangrijk voor hun ontwikkeling. “Het brein wil gestimuleerd worden. En deze stimulans moet van buitenaf komen. Kunst doet een beroep op creativiteit en is daarin uniek. Het gaat bij kunst om een unieke combinatie van rust, ideeën, sociaal of alleen bezig zijn. Ergens in opgaan, in combinatie met je emotioneel voelen. Met niet alleen blij of verdrietig zijn maar juist ook met die andere emoties. De trots die je voelt als je iets hebt gemaakt. Het feit dat je ervoor wordt beloond, dat je waardering krijgt van anderen. De uitdaging van steeds iets nieuws willen verzinnen. Vooral dat laatste is bij het maken van kunst heel belangrijk.

Ga er lekker op uit!

In dit overzicht, die je online kunt bekijken, maar ook heel handig kan downloaden, vind je de kindervoorstellingen van Theater de Toneelschuur en natuurlijk zie je in dit overzicht ook de kinderfilms, mooi op een rijtje van de Filmschuur en Pathé in Haarlem. Uiteraard heeft Haarlem meer theaters, zoals het Verhalenhuis, Theater Elswout in Overveen, Kindertheater De Toverknol.

Net boven het kanaal in Beverwijk bevindt zich het Kennemer Theater. Zij hebben ook ontzettend veel voorstellingen voor de kleine kinderen in hun programma, zo leuk, echt een aanrader!

Je kunt in deze kalender vinden wat er deze maand draait. We geven deze 1x in de maand uit. Wil je een seintje krijgen in je mailbox als de nieuwe Cultuur en Theater kalender weer uit is? Laat hier dan even je email-adres achter. Allemaal fijne plekken in onze omgeving om in de middagen en weekenden ontspanning te vinden!

Kalender december 2019

 

Kunst en cultuur horen bij de opvoeding van kids

Kinderen zijn kleine creatievelingen die hun ideeën geheel vormgeven op hun eigen manier, zonder dat een volwassene zich er mee bemoeit. De kids onderzoeken en proberen verschillende dingen uit met materialen die ze tegenkomen. Het begint eerst met een paar potloodstreken op een vel papier, als ze nog maar net 2 jaar zijn. Later beginnen ze met verf en klei. Muziek maken hoort daar natuurlijk ook bij, dus ze toeteren dan graag rond in de kamer. Ook voorlezen uit boeken en mooie verhalen vertellen hoort thuis bij een culturele opvoeding. En natuurlijk hoort een museumbezoek er ook bij. Er zijn genoeg musea in de omgeving Haarlem die hele leuke kindertentoonstellingen hebben of speciale kinderactiviteiten organiseren, zoals het Haarlemmermeermuseum de Cruquius of bezoek eens een museum over kinderspeelgoed, muziek instrumenten, of een ander onderwerp, waar jouw kind net op dat moment interesse in heeft.

Kunst en cultuur in musea bewonderen

Neem jouw kind eens mee naar een museum, maar zorg dat het geen saaie toestand wordt en doe dat ook niet te vaak. Op een mooie zomerdag zit een kind immers liever buiten in de tuin, in een speeltuin of in een bos, dan in een museum. Er zijn echter veel leuke musea in de regio Haarlem, waar kinderen niet alleen kunnen rondkijken, maar ook dingen kunnen onderzoeken of maken.

Zelf iets mogen onderzoeken is leuk

In het Pieter Vermeulen museum of bij Informatieboerderij Zorgvrij kun je soms in groepjes onder een microscoop kleine insecten onderzoeken of uilenballen uit elkaar peuteren, waar allerlei kleine  botjes in verborgen zitten. Het bezoek aan een museum moet voor het kind een uitje zijn, geen gedwongen of saaie middag.

Neem jouw zoon of dochter ook eens mee naar een concert of musical

Concerten met zware muziekstukken zijn natuurlijk voor jonge kinderen niet leuk en ze vinden die ook meestal saai, maar een leuke musical met een positief, aardig verhaal erin, kunnen kinderen al snel waarderen.

 

 

Log In