Stoomgemaal De Cruquius werd in 1849 gebouwd en is dus ruim 175 jaar oud. Het gemaal, dat er uit ziet als een kasteel, pompte samen met de stoomgemalen "Leeghwater" en "Lijnden" van 1849 tot 1852 het grote woeste Haarlemmermeer leeg. Dit meer was heel gevaarlijk en zorgde voor overstromingen in Amsterdam en Leiden. Na de droogmaking hield het gemaal de ontstane polder droog. In 1933 sloeg het zijn laatste pompslag. Op het nippertje ontsnapte dit unieke stoomgemaal aan de sloop en werd het een museum.

Stoomgemaal De Cruquius is een industrieel monument van wereldformaat. Leuk voor jong en oud!

Het gemaal is met zijn cilinder van maar liefst drieënhalve meter doorsnede, de grootste stoommachine ter wereld! Bij een bezoek leer je van alles over de droogmaking van het Haarlemmermeer, over de oer-Hollandse strijd tegen het water en stoomtechniek. Het is een museum voor jong en oud. Het stoomgemaal vormt het hoogtepunt van het stoomtijdperk in Nederland en hoort bij de Europese Route van het Industrieel Erfgoed (ERIH).

Een belangrijk icoon voor de Haarlemmermeer en absoluut de moeite waard!

Cruquius Museum heeft verschillende activiteiten zoals kindergidsen, stoompractica en polderpractica. Je kan er ook je verjaardagsfeestje vieren. Kijk in de agenda wat er allemaal te doen is.

Elke zondag kan je gratis aan een Living History tour meedoen. Deze theatrale rondleidingen starten om 13.00 en om 14.30 uur in de ontvangsthal van het museum.

Natuurlijk kunnen groepsbezoeken, rondleidingen en partijen ook buiten de reguliere openingstijden worden geboekt. Neem hiervoor contact op met het secretariaat via het contactformulier.