Sportlaan 21, 2161 VA Lisse

Leren zwemmen met Jip. 

De kinderen leren bij zwembad De Waterkanten in Lisse zwemmen volgens het Zwem-ABC. Bij deze lessen staat Jip, een cartoon nijlpaardje, centraal. Met Jip leert jouw kind stapsgewijs zwemmen. Jip motiveert jouw kind om steeds een stukje verder te gaan. Je kind krijgt op een veilige en leuke manier les en werkt doelgericht naar het diploma A, B en C!

Hoe verloopt een les?

Iedere les oefent jouw kind verschillende onderdelen om veilig en goed te kunnen zwemmen. Zo leert jouw kind op verschillende manieren omgaan met water (springen, keren, onder water gaan en drijven). Per les gaat jouw kind steeds een stapje verder. Wij beginnen met de schoolslag, daarna komen pas de borst- en rugcrawl aan bod.

De inhoud van de lessen is gebaseerd op de volgende drie uitgangspunten:

Motivatie

De opleiding heeft een planmatige aanpak met een individuele doorstroommogelijkheid naar het volgende niveau. Het streven is ieder kind zoveel mogelijk te stimuleren binnen zijn / haar mogelijkheden.

Zwemplezier

Water is leuk! Je wordt er nat van, je kunt er leuke spelletjes in doen en je kunt er lekker in zwemmen! Dat gevoel wil zwembad De Waterkanten in Lisse ieder kind meegeven. Daarvoor zijn bepaalde vaardigheden nodig. Zij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leef- en denkwereld en houden bij het leren zwemmen rekening houden met de leeftijd van jouw kind. Je vindt dat dan ook tijdens de zwemlessen terug bij het aanbieden van de oefenstof. Plezier bij het leren zwemmen vindt zwembad De Waterkanten heel belangrijk.

Bij de eerste zwemles ontvangt jouw kind een starterspakket met een aantal items van Jip (het cartoonnijlpaardje), waaronder het eerste rode polsbandje. Om kinderen te motiveren kunnen ze in totaal acht polsbandjes verdienen (wanneer ze het hele Zwem-ABC behalen). De kleuren van de bandjes corresponderen met de niveau-groepen. Zodra jouw kind aan de eisen voldoet om naar het volgende groepje te gaan, ontvangt jouw kind een polsbandje.  

Zwemveiligheid

Sportfonds De Waterkanten vindt het belangrijk dat jouw kind zich geheel vrij in het water voelt. Daarvoor leert het op verschillende manieren met water omgaan. Vaardigheden als het onder water gaan, ademhaling, drijven, wenden en keren, springen, voortbewegen en het gekleed zwemmen worden op speelse wijze vroegtijdig aangeleerd.

Als jouw kind bovenstaande vaardigheden in verschillende waterdieptes beheerst, kan het veilig en vrij in het water bewegen. Jouw kind krijgt hierdoor een veilig gevoel en kan zonder angst lekker van het zwemmen, het water en de daarbij behorende attracties genieten.

Overlevingszwemmen 

Vanaf twee en half jaar kan jouw kind starten met het 'overlevingszwemmen.'

Overlevingszwemmen is erop gericht om kinderen te leren om zichzelf te kunnen redden als zij in het water vallen. Het gaat erom wanneer jouw kind in het water geraakt, dat het niet in paniek raakt.

Tijdens het overlevingszwemmen leert jouw kind dat te water is gegaan om naar de kant toe te zwemmen. Met bijvoorbeeld behulp van schoenen, kleding, ballen of andere materialen die op dat moment in de buurt zijn. Dit leert jouw kind in een periode van 3 x 13 weken. De lessen duren 45 minuten.

Wanneer jouw kind alle vaardigheden onder de knie heeft, is het ook mogelijk om 'af te zwemmen.' Hier is ook een diploma aan verbonden en in totaal zijn er drie diploma's te behalen. Bij het behalen van het laatste diploma kunnen kinderen doorstromen naar het reguliere zwemmen.

Zwemvaardigheid 

Na het behalen van je A, B en C-diploma ben je in principe zwemveilig, maar is nog veel meer te leren in het water. Daarom zijn er nog meer diploma's te behalen, namelijk: de zwemvaardigheidsdiploma's. Naast het feit dat het goed is om je zwemvaardigheid te vergroten, is het ook nog heel leuk. Door regelmatig te blijven zwemmen, houd je ook de zwemvaardigheid op peil en dit komt de veiligheid natuurlijk ten goede.

Tijdens de zwemvaardigheidslessen leer je:

  • Nieuwe slagen: vlinderslag, samengestelde rugslag en keerpunten. Natuurlijk komen ook de borst- en rugcrawl weer aan bod.
  • Balvaardigheid, waaronder het gooien, vangen en zwemmen met de bal.
  • Survival, waarbij je bijvoorbeeld met kleding aan door het gat gaat zwemmen of elkaar helpt uit het water te klimmen.
  • Onderwateroriëntatie, waarbij je een weg onder water zoekt door het zwemmen van pilon van pilon op twee meter diepte. En je leert een koprol achterover te maken.

Kortom, je gaat een heleboel nieuwe vaardigheden aanleren. En zodra je alles goed beheerst, kan je gaan afzwemmen voor je zwemvaardigheidsdiploma! In totaal zijn er drie zwemvaardigheidsdiploma's te behalen.

  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor
  • Outdoor