Kinheimweg 1, 2061 TK Bloemendaal
Navigeer naar

Zodra je aan je kind vertelt dat jullie gaan scheiden, krijg je te maken met heftige emoties. Natuurlijk beleeft ieder kind een scheiding op zijn eigen manier. Hoe een kind het beleeft, hangt bijvoorbeeld af van zijn karakter en leeftijd. De manier van scheiden heeft hierop ook een grote invloed. Voor jullie kinderen is het veel prettiger als jullie in goed overleg uit elkaar gaan dan wanneer jullie met veel ruzie gaan scheiden.

Boos en verdrietig

Je kind is in eerste instantie boos en verdrietig door de scheiding. Dat geldt vooral voor oudere basisschoolkinderen. Deze emoties zijn voor je kind heel intens, dus schrik er niet van als ze lang aanhouden. Het is goed mogelijk dat je kind zijn boosheid uit, door bijvoorbeeld weer te gaan bedplassen of veel ruzie te maken met vriendjes. Soms zal je kind op zoek gaan naar je aandacht door je uit te dagen of over je grenzen heen te gaan.

Jessica van Voor gescheiden ouders helpt

Jessica helpt ouders die uit elkaar gaan en hun kinderen. In 10 sessies van 2 uur leren ouders hoe zij na hun scheiding hun band met de kinderen kunnen versterken. Het programma New Beginnings is speciaal ontwikkelt voor kinderen van 3 tot 18 jaar.

Bang en eenzaam

Behalve boos en verdrietig, wordt je kind waarschijnlijk bang. Zijn veilige leven is ineens verdwenen en je kind kan zich geen beeld vormen van de toekomst. Hier bestaat trouwens wel een verschil in reactie per leeftijd. Hoe ouder je kind is, hoe minder bang het zal zijn. Vaak gaat de angst van je kind samen met een gevoel van eenzaamheid. Je kind kan zich in de eerste periode na de scheiding aan zijn lot overgelaten voelen.

Opgelucht

Natuurlijk kan je kind zich ook opgelucht voelen. Dat geldt vooral voor kinderen vanaf tien jaar. Als de laatste jaren van jouw huwelijk vol ruzie of misschien zelfs agressie zijn geweest, is het voor een kind bevrijdend om in rustiger vaarwater te komen.

Loyaliteitsconflict

Veel kinderen komen tijdens of vlak na de scheiding van hun ouders in een loyaliteitsconflict terecht. Ze willen niet kiezen tussen hun ouders en kunnen dat waarschijnlijk ook niet. Als je kind jou steunt, doet het voor zijn gevoel de andere ouder tekort, en andersom. Er ontstaat een innerlijk conflict wanneer je kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen zijn ouders.

Bezorgd

Als een kind merkt dat zijn ‘onschuldige’ opmerkingen over zijn vader ervoor kunnen zorgen dat zijn moeder heel verdrietig of boos wordt, kan het zich meer naar binnen keren. Het kind zal zijn woorden voorzichtiger kiezen. Bovendien kunnen kinderen bezorgd zijn. Een kind heeft bijvoorbeeld medelijden met zijn moeder die nu van minder geld moet rondkomen. Of een kind vindt zijn vader zielig, omdat die nu alleen in een huis zit. Zonder iemand die voor hem zorgt.

Schuldgevoel

En dan is er nog het schuldgevoel. Veel kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Vooral jonge kinderen hebben hier last van. Het kan gebeuren dat je kind nog lang blijft hopen dat jullie weer bij elkaar komen. Pubers kunnen zich ook flink zorgen maken. Sommigen zoeken buitenshuis afleiding op, terwijl andere pubers juist verantwoordelijkheden in het gezin op zich nemen.

Zelfstandigheid en weerbaarheid

Uiteindelijk leidt een scheiding vaak tot meer zelfstandigheid en weerbaarheid van je kind. Want door de scheiding heeft je kind vaak zelf zaken moeten regelen en moeten helpen met huishoudelijke klusjes.

Jessica geeft trainingen ik sta stevig en vrienden voor het leven!

De training "Ik sta stevig", is een training voor kinderen van 5-7 jaar. De training ondersteunt bij het weerbaarder worden en om te gaan met emoties.

Aanbod

New Beginnings programma: Wist je dat veel kinderen denken dat zij de schuld zijn van de scheiding, omdat ze bijvoorbeeld niet lief zijn geweest? Het gedrag van je kinderen kan hierdoor veranderen. Wellicht voel je jezelf ook wel eens schuldig. Je weet dat je kinderen jou nu nodig hebben, maar je hebt zoveel ballen in de lucht te houden dat je soms door de bomen het bos niet ziet. Kinderen voelen zich hierdoor niet altijd gezien en gehoord. Herken je dit en wil je hier verandering in aanbrengen, dan is het New Beginnings programma iets voor jou. Positief opvoeden start hier.

Werk & Scheiding: De periode van de scheiding gaat vaak gepaard met veel stress. Er moeten in een relatief korte periode veel keuzes gemaakt worden, over de woning, over de inboedel, over de financiën. Er breekt een onzekere periode aan, die ook vaak gepaard gaat met verdriet en pijn. Stress zorgt ervoor dat mensen slechter gaan slapen, meer piekeren en minder goed voor zichzelf gaan zorgen (minder gezond eten en minder sporten). Herken je deze stress en wil je voorkomen dat je werk er onder lijdt? Dan is wellicht het programma van Werk&Scheiding een uitkomst voor jou (en je werkgever).

Samengesteld gezin: Jessica weet als geen ander hoe het is om op te groeien in een samengesteld gezin. Maar ook hoe het is om een samengesteld gezin te vormen. Het is en blijft een uitdaging. Dat is niet erg, dat hoort erbij. Anders dan bij de zogenoemde kerngezinnen of intacte gezinnen heb je rekening te houden met meer mensen (en zij met jou!). Mensen met hun eigen meningen, eisen, wensen, normen en waarden en een eigen geschiedenis. Voel jij je vaak onbegrepen of loopt het niet soepel in het gezin, dan geeft de Stiefcirkel je inzichten waardoor je verder kan. 

Weerbaarheidstraining (voor kinderen): Een scheiding heeft een behoorlijke impact op een kind. Wil jij je zoon/dochter helpen om veerkrachtiger te zijn, om te kunnen gaan met angsten, emoties te leren reguleren of gewoonweg steviger in hun schoenen te laten staan? Dan is de weerbaarheidstraining Ik sta stevig (5-7 jaar) of Vrienden voor het leven (8-11 jaar) een mooie training waar ze vaardigheden leren die ze hun verdere leven kunnen gebruiken. 

Eén-op-één gesprekken: Soms heb je van die momenten dat het even niet meer gaat. Hoe zeer je ook je best doet, de negatieve gedachten nemen het steeds weer over. Raak je van slag door een vervelend gesprek met je ex-partner, doen de kinderen dwars en denk je dat je alles hebt geprobeerd? Kom dan eens langs voor een één-op-één gesprek. Geen lange, dure trajecten, maar een verhelderend moment voor jezelf. Om even uit te blazen en op te laden.­

  • Leeftijd 0 - 1
  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Indoor