In elke gemeente wonen gezinnen die overbelast zijn. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Voor hen biedt Buurtgezinnen uitkomst, door 'vraaggezinnen' te koppelen aan steungezinnen.

Ooit gestart als proeftuin in drie gemeenten, is Buurtgezinnen.nl bij aanvang van 2018 nu al actief in 25 gemeenten. Sinds 1 januari is Buurtgezinnen ook actief in Haarlem en Zandvoort.

Wat doet Buurtgezinnen?

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk.

Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk.

Buurtgezinnen wil voorkomen dat de problemen in een gezin verergeren en eraan bijdragen dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

Voor wie?

Herken je dat? Soms lijkt alles tegen te zitten. Problemen stapelen zich op in je gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Of aan jezelf. Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan Buurtgezinnen een handje helpen.

Door wie?

Als steungezin word je voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning je als steungezin biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt kan ook veranderen in de loop van de tijd.

Hoe werkt Buurtgezinnen.nl?

 Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen. Zij gaan het vraaggezin ontlasten door te ondersteunen bij de opvoeding. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen.nl samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning.
 

Wil je je aanmelden:

Je kunt je aanmelden voor steun of vraaggezin via link. Daarna komt de coördinator van Buurtgezinnen bespreken welke steun je nodig hebt of kunt geven. Vervolgens brengt zij gezinnen die bij elkaar passen met elkaar in contact. Daarbij is het erg belangrijk dat het klikt tussen de gezinnen. Er wordt altijd begonnen met een proefperiode.