Als een geboortekaartje een rouwkaart wordt | Stichting Félice helpt

Het slaat in als een bom, eentje die nog lange tijd blijft naschokken en een krater achterlaat die nooit helemaal verdwijnt. Voor Juliette Zwaan-Zwagemakers, die haar pasgeboren kindje Félice na een week verloor, reden genoeg om een stichting naar haar dochter te vernoemen en ouders bij te staan die het net hebben meegemaakt.

Ieder verlies is anders

Het is niet dat het ene verlies met het andere wordt vergeleken of dat het ene verlies erger is als het andere. Wel is het voor haar duidelijk dat het verlies van een pasgeboren kindje een hele specifieke dynamiek kent. De geboortekaartjes zijn gedrukt of al verstuurd, er is geen vuiltje aan de lucht en een week later moet je nadenken over de tekst op een rouwkaart. Voor Juliette is het bijna drie jaar geleden dat zij het meemaakte. Wat er zich in een week tijd afspeelde is onwerkelijk, je gaat afscheid nemen terwijl je nog aan het welkom heten bent. Je komt er in de weken daarna achter dat niet alleen jij, maar je hele omgeving het moeilijk vindt.

Over Stichting Felice

Ouders die hun kindje net verloren hebben, worden ineens geconfronteerd met het organiseren van een afscheid. Iets waar je als ouder waarschijnlijk nooit over hebt nagedacht. Het op een mooie manier afscheid nemen kan enorm helpen in het rouwproces. En ook na de uitvaart blijft aandacht voor het grote gemis heel belangrijk. Stichting Félice helpt het verdrietige afscheid van een jong kindje een beetje mooier te maken. 

Aanvraag indienen

Is jouw kindje overleden, ben jij familie of bevriend met ouders die hun kindje net verloren zijn of begeleid jij ouders bij het vormgeven van een afscheid? Dan kan je hier een aanvraag indienen. Stichting Félice neemt aanvragen binnen 24 uur in behandeling.

Zij steken met bijzondere extraatjes ouders een hart onder de riem in het eerste jaar na het overlijden. Bij het indienen van een aanvraag, ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je liever geen attenties ontvangen, geef dit dan aan in het veld ‘aanvullende informatie’ onderaan het formulier. Dan verwijderen ze na behandeling van jouw aanvraag direct al jouw persoonsgegevens.

 • Een aanvraag voor een vergoeding kan worden gedaan tot 3 maanden na het overlijden. Een houten diertje of naamslinger kan worden aangevraagd tot 8 maanden na het overlijden.

 • Stichting Félice behandelt aanvragen vanaf het moment van levensvatbaarheid tot de leeftijd van 8 jaar.

 • Stichting Félice vergoedt uitsluitend uitvaart gerelateerde extraatjes waarvan de kosten gemaakt worden tussen het moment van overlijden en de uitvaart. Andere kosten zoals standaardkosten, kosten die niet uitvaart gerelateerd zijn en kosten die pas later gemaakt worden (zoals een grafmonument, gedenkplekje thuis, tatoeages of sieraden) komen niet voor vergoeding in aanmerking.

 • Stichting Félice vergoedt (helium)ballonnen om zo een afscheidsdienst een beetje mooier te maken. Ze zijn echter geen voorstander van het oplaten van de ballonnen.

 • Een factuur die ingediend wordt, moet duidelijk voorzien zijn van de gegevens van de ouders en er moet uit de factuur naar voren komen dat het een uitvaart gerelateerde mogelijkheid betreft. Ook indien de factuur het maximaal te vergoeden bedrag van € 100,- overstijgt, wordt de volledige factuur overgelegd.

 • Stichting Félice laat graag zien wat zij doet. Zij maken daarom een foto van de houten diertjes (met naam) en naamslingers die zij versturen en deze kunnen op social media kanalen en hun nieuwsbrief gebruikt worden.

 • Stichting Félice kan uitsluitend helpen wanneer zij de (financiële) middelen daartoe voorhanden heeft.

 

 • Leeftijd 0 - 1
 • Leeftijd 2 - 4
 • Leeftijd 5 - 8
 • Leeftijd 9 - 12
 • Indoor