PWN beheert in opdracht van de Provincie Noord-Holland ruim 7.500 hectare duingebied, waaronder het Noordhollands Duinreservaat. Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

Wandelen, fietsen en paardrijden in Heemskerk

In de glooiende duinen en aangrenzende bossen van Noord-Holland kun je heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden. Er ligt een uitgebreid net aan paden.

Wandelroutes in de duinen van Heemskerk

​Er lopen bijna 50 gemarkeerde wandelroutes door onze duingebieden. De ideale manier om kennis te maken met het veelzijdige duin- en bosgebied tussen Bergen en Zandvoort. De kortste route is 2 kilometer en de langste 17, dus voor elk wat wils.​ Wandelroutes vind je op de natuurwegwijzer​.

Wandelen

De Noord-Hollandse duinen nodigen uit tot wandelen, het hele jaar door. Er lopen talrijke gemarkeerde wandelroutes. je kunt ook zelf een tocht uitstippelen over brede wandelwegen en smalle, spannende voetspoorpaden. Het kan zomaar gebeuren dat je ronddwalend door het duin oog in oog met een ree komt te staan. Delen van het Noordhollands Duinreservaat en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland worden begraasd door grote grazers. Deze dieren kun je zonder problemen passeren, mits rustig en op enige afstand.

Fietsen en mountainbiken

Het is heerlijk fietsen in de duinen van Noord-Holland. In het Noordhollands Duinreservaat en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt ruim 100 kilometer verhard fietspad. Hier kunnen fietsers genieten van de bijzondere afwisseling van het duinlandschap. De duingebieden van PWN zijn onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk waarmee u ook de aanliggende polders en heel Noord Holland kunt bezoeken.

Paardrijden

In de glooiende duinen en aangrenzende bossen van Noord-Holland kun je heerlijk paardrijden. Er ligt een uitgebreid net aan ruiterpaden. In het Noordhollands Duinreservaat (tussen Bergen en Wijk aan Zee) hebben ruiters een ruiterkaart​​ nodig. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort) is gratis toegankelijk voor ruiters. Op onze wandel- en fietskaarten staan de ruiterpaden duidelijk aangegeven. Houd rekening met andere recreanten en de natuur. De ruiterpaden zijn smal. Daarom vragen wij je om achter elkaar te rijden als je met een groep bent en op de ruiterpaden te blijven.

Veel bijzondere plant- en diersoorten 

In het Noordhollands Duinreservaat komen veel plant- en diersoorten voor. Dit heeft alles te maken met de uitgestrektheid en afwisselende begroeiing. Ook de hoogte, de vochtigheid, het kalkgehalte en het menselijk gebruik in het verleden hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan soorten.

  • Leeftijd 0 - 1
  • Gratis toegang
  • Outdoor