Het Ramplaankwartier ligt wat afgelegen van de rest van Haarlem en de speeltuin is ook de enige in de buurt. Al meer dan honderd jaar. Vroeger werd het wel 'de achtertuin van de wijk' genoemd, omdat bewoners daar vaak voor de gezelligheid samenkwamen. "Iedereen uit de wijk ontmoette elkaar hier. Er waren veel activiteiten, uitjes en feestjes. Het is nu een gedateerde speeltuin geworden, niet echt meer die ontmoetingsplek voor families."  De speeltuinvereniging moet nu actie ondernemen, omdat er straks anders helemaal geen speeltoestel meer in de wijk staat.

Dat 'samen-gevoel' van vroeger willen ze zo snel mogelijk weer terug. Een speeltuin met goede, veilige speeltoestellen en buurtbewoners die op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. De grond is van de gemeente, maar alles daarboven is voor rekening van de vereniging. Er is inmiddels al een ambitieus nieuw ontwerp gemaakt. Via crowdfunding en het benaderen van fondsen en sponsoren moet er maar liefst drie ton verzameld worden om dat te kunnen realiseren. 

Al voor het jaar 1927 is de speeltuin opgericht. Generaties lang is de speeltuin het ‘spelende’ hart van de wijk. Wat intensief gebruikt wordt, moet op z’n tijd vervangen worden. Zo heeft de speeltuin in 1998 een renovatie ondergaan waarbij vele nieuwe toestellen geplaatst zijn.

Speeltuin Ramplaankwartier en nieuwe speeltoestellen

De meeste van deze toestellen zijn inmiddels dringend aan vervanging toe en ook de ruimte zelf vraagt om een renovatie.
In 2017 kwam er vanuit het speeltuin-bestuur het initiatief om de projectgroep ‘speeltuin 2020’ te starten. Deze groep enthousiaste wijkbewoners heeft eerst verschillende belangengroepen binnen de gemeente Haarlem geconsulteerd om te kijken hoe het initiatief werd ontvangen. Het initiatief kreeg de steun van stichting Haarlem Effect en zo bleek er ook groot enthousiasme voor dit project te bestaan bij de gemeente. De toekomstvisie van de speeltuin kon worden uitgewerkt en dit heeft geresulteerd in het volgende:

“De speeltuin moet een ontmoetingsplek worden voor alle buurtbewoners, van ‘ 0 tot 100 jaar’. Centrale waarden van deze ontmoetingsplek zijn; veiligheid, geborgenheid, duurzaamheid en ontmoeting.”

Dit zou in 2020 gerealiseerd moeten zijn.

Inmiddels is ontwerp- en ingenieursbureau Carve aangehaakt. Dit bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen en inrichten van openbare buitenruimten voor kinderen en jongeren. Zij hebben inmiddels gesproken met de projectgroep en de speeltuin bekeken.

Binnenkort (20-3) zal een afvaardiging van de projectgroep, samen met Carve, tijdens een bijeenkomst met de verschillende partijen van de gemeente, onze ideeën/plannen bespreken.
Wij hopen dat zij net zo enthousiast worden als wij, zodat wij niet alleen de speeltuin maar ook het gebouwtje en het voetbalpleintje bij het project kunnen betrekken.

Enquete

Uit een enquête is gebleken dat de speeltuin grotendeels voldoet aan de verwachtingen van de leden. Belangrijk is de wijkfunctie, beheer en onderhoud. Bij renovatie van de speeltuin zijn de voornaamste punten nieuwe speeltoestellen, een duurzame en natuurlijke inrichting en betere sanitaire voorzieningen.

Voor de direct omwonenden is het toezicht belangrijk (met name i.v.m. geluid), groenvoorzieningen en duurzaamheid. Het pleintje moet worden vernieuwd maar de reacties over samenvoegen met de speeltuin zijn verdeeld. De wijkfunctie mag worden uitgebreid als het maar niet ten koste van de rust in de wijk (geluidsoverlast) gaat.

Voor de leerlingen van de Beatrixschool zijn de voornaamste wensen een klimpark/parcours en trampoline. De wens voor kunstgras op het voetbalveld is uitgesproken door een aantal evenals de wens om in zijn algemeenheid meer ruimte te bieden aan 7+.

De komende periode zullen er veel ontwikkelingen zijn rondom dit project. Wij willen u, onze mede-wijkbewoner, via deze weg en via de Facebookpagina op de hoogte blijven houden van alle ontwikkelingen rondom het project ‘ Speeltuin 2020’. Tevens zullen er informatiebijeenkomsten worden georganiseerd.

Een nieuw klimparadijs

Ze hebben inmiddels zo'n 70.000 euro gespaard, dus ze hebben nog ruim twee nodig. De vraag is natuurlijk of dat wel gaat lukken en of het voortbestaan niet in het geding komt. "We willen het gewoon doen, misschien duurt het allemaal wat langer. Eind september of begin oktober willen we al met de eerste fase gaan beginnen." Ook één van de spelende kinderen denkt dat het wel goedkomt. "De nieuwe toestellen zien er veel beter uit dan die er nu staan. Ik hoop echt dat het een mooi klimparadijs wordt."

  • Leeftijd 0 - 1
  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Gratis toegang
  • Eigen eten toegestaan
  • Outdoor