Historisch Museum Haarlemmermeer is een echt gezinsmuseum. Bij 'historisch' denk je wellicht aan stoffige en saaie dingen, maar niets is minder waar in dit museum. Kinderen kunnen hun eigen weg volgen door het museum terwijl de ouders zich inlezen in de geschiedenis. Met interactieve elementen in de vaste tentoonstelling leren kinderen spelenderwijs over de geschiedenis van deze polder. Je kunt een koe leren melken, speurtochten doen, bellen naar de Schiphol toren, schooltje spelen, samen oud Hollandsche spellen spelen en nog veel meer. De hele geschiedenis van de polder komt aan bod vanaf de droogmaking. Van de polderjongens die met hand voor ons de Ringvaart groeven tot het huidige Schiphol.

In het museum zijn regelmatig kindergidsen (kinderen die kinderen rondleiden) en ook zijn er kinderfeestjes te vieren met verkleedpartij en gezelligheid.

Het museum organiseert jaarlijks een grote thema tentoonstelling met in 2016 als thema 100 jaar Schiphol. Daarnaast is er elke 3 maanden een kleine tentoonstelling te bezichtigen met een heel gevarieerd aanbod aan onderwerpen, van lokaal glaskunstenaar tot bijzondere verzamelingen van Haarlemmermeerders.