Badweg 38, 1976 BZ IJmuiden

Het Bunker Museum IJmuiden bestaat uit 7 bunkers waarvan een aantal is ingericht als expositieruimte. Deze bunkers deden in de oorlog dienst als manschappenbunkers, luchtafweergeschut, keuken en gevechts­ bunker. De in 2009 in gebruik genomen bunker aan de Badweg doet dienst als entree tot het museum. Tijdens de bezetting boden deze bunkers plaats aan zo’n 12 manschappen.

Er zijn speciale kinderrondleidingen die super spannend zijn! Reserveer wel even voor de rondleiding, dan weet je zeker dat je een plekje hebt.

Kinderrondleiding


Gemiddelde tijdsduur: 02:15 uur (*)
Frequentie: Van april tot en met november elke laatste zondag van de maand.
Een op kinderen van 7 tot 12 jaar gerichte rondleiding langs en door de bombestendige vuurleidingsbunker en geschutsbunkers van kustbatterij Heerenduin en door twee of drie bunkers die tot het Bunker Museum behoren. Halverwege wordt er een pauze gehouden. Alleen voor kinderen met volwassen begeleiders, maximaal net zoveel begeleiders als het aantal geboekte kinderen. Maximaal 5 kinderen per boeking (en dus maximaal 5 begeleiders).

Expositieruimten

In de expositieruimten tref je onder andere diorama’s, vitrines en diverse voorwerpen aan. Er is een reconstructie van een bunker­ verblijf, met de stapelbedden waar de hier gelegerde Kriegsmarine soldaten zich ten ruste legden. Verder vindt u een fotocollage van hoe het er in de IJmuidense duinen ongeveer 60 jaar geleden uitzag en tal van andere veelal unieke stukken zoals de 4 meter lange Entfernungsmesser (afstandsmeter). Ieder jaar is er een nieuwe wisselexpositie met een ander onderwerp. Een terugkerend bezoek aan het Bunker Museum IJmuiden wordt hierdoor ook zeker weer de moeite waard.

De bunkers bevinden zich op het terrein van twee bunkercomplexen uit de Duitse Atlantikwall. Dit zijn Marine Küsten Batterie Heerenduin en Marine Flak Batterie Olmen. Langs deze batterijen, waarvan de meeste bunkers nog aanwezig zijn, verzorgt WN2000 rondleidingen. Een ervaren gids leidt u in circa anderhalf uur langs en door deze betonkolossen, waarbij u veel wetenswaardigheden verteld zullen worden. Uiteraard kunt u hier zelf ook vrij rondwandelen. Wandelroutes zijn verkrijgbaar bij het Bunker Museum IJmuiden.

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan
  • Indoor
  • Outdoor