Staatsbosbeheer Zuid-Kennemerland

Elswoutslaan 12A, 2051 AE Overveen

Staatsbosbeheer beheert maar liefst 146 natuurgebieden in Nederland. Ze ontwikkelen en beschermen het groene erfgoed van ons land. Staatsbosbeheer zorgt ervoor dat ook onze kinderen later nog met hun kleinkinderen de natuur kunnen beleven. Ze brengen de natuur dichter bij mensen.

Kinderen en natuur

Kinderen spelen van nature graag buiten. Lekker ravotten, ontdekken en speuren. Al hebben ze soms een zetje nodig om naar buiten te gaan, als ze er eenmaal zijn, dan vermaken ze zich er prima.

Staatsbosbeheer heeft een uitgebreid aanbod voor kinderen om ze lekker te laten ontdekken in de natuur. Naast prachtige natuurgebieden, beheren ze ook wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen, speelbossen  in de natuur, een boomkroonpad en diverse activiteiten. Zoals speuren naar sporen, uilenballen pluizen, wordt hulpboswachter of ga bij de jeugdnatuurclub.

Op diverse plaatsen in Nederland zijn er buitencentra. In deze buitencentra van Staatsbosbeheer valt veel te zien, te beleven en te leren. Vanaf hier worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd. Deze vind je allemaal in de agenda van Go-Kids. 

Dus voor een boswandeling met net iets extra’s ga je naar een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Overnachten

Kamperen in de natuur! Hoe gaaf klinkt dat? Niet op een camping, maar zoek het avontuur op in het bos. Ofterwijl: Logeren bij de boswachter. 

Staatsbosbeheer beschikt over 22 natuurkampeerterreinen en 5 groepterreinen. Rust, vrijheid en ruimte vind je op deze terreinen. 

Er zijn verschillende terreinen. Voor meer informatie kijk je hier.

Staatsbosbeheer in Go-Kids regio

In onze regio beschikt Staatsbosbeheer over 3 natuurgebieden, Duinvliet, Elswout en Middenduin. Hier valt volop te beleven met je gezin. namelijk lekker wandelen, fietsen, een picknick, een high-tea, poppentheater of een rondleiding met de boswachter.

Sprookjesachtige buitenplaatsen in Zuid-Kennemerland

De duinen van Zuid-Kennemerland bij Haarlem horen tot de breedste van ons land. Net achter het duin, waar de wind minder hard waait, ontstond in de loop der eeuwen een ketting van buitenplaatsen. Rijke kooplieden wisten het natuurschoon en de jachtmogelijkheden op waarde te schatten en bouwden er hun buitenhuizen.

Elswout is bijna een sprookje. Met oranjerie en romantische prieeltjes, kronkelige paden en beekjes en meer dan 250 jaar oude bomen. Een thuis voor vele planten en dieren en een heerlijke plek voor een lome wandeling met daarna een uitgebreide picknick in de schaduw van een eeuwenoude boom.

Middenduin bestaat uit steile duinkloven met in de diepte een mooie waterstroom, hellingbossen om lekker te klauteren en chaletachtige huisjes op de duintoppen.

Over Zuid-Kennemerland                  

De bossen in het luwe binnenduingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn grotendeels ontstaan uit verwilderde landschapstuinen van oude landgoederen. Rijke stedelingen bouwden hier in de 17e eeuw buitenverblijven met fraaie, soms exotische landschapstuinen. 

Duinvliet, Elswout en Middenduin 

Staatsbosbeheer heeft drie oude landgoederen in beheer: Elswout, Duinvliet en Middenduin. Elswout is een rijksmonument, maar ook een thuis voor vele planten en dieren. En een oase van rust voor mensen die even de stad willen ontvluchten. Voor een wandeling, een picknick, een high-tea, poppentheater of een rondleiding met de boswachter. Duinvliet is een klein landgoed, waarvan nog een oud droomhuisje zichtbaar is. Wandelaars kunnen hier heerlijk dwalen over kronkelige lanen met statige beuken en eiken. Middenduin bestaat tegenwoordig uit steile duinkloven met een sprookjesachtige duinrel (een waterstroom tussen duinen). 

Routes

Wandelen in Zuid-Kennemerland is wandelen langs sprookjesachtige buitenplaatsen, steile duinkloven, hellingbossen en chaletachtige huisjes op de duintoppen.

Wandelroute Elswout (blauw)

Wandelroute over landgoed Elswout in Zuid-Kennemerland, waar beukenbos, waterpartijen en weilanden elkaar afwisselen. 

Wandelen: 1,7 km                            

Routekleur: donkerblauw

Wandelroute rood Landgoed Elswout

Wandelroute op landgoed Elswout in Zuid-Kennemerland, door een eeuwenoud landschap, ingericht volgens de Engelse landschapsstijl.

Wandelen: 2,8 km                            

Routekleur: rood