Het Natuurgebied Sint Aagtendijk is gelegen tussen Fort bij Veldhuis en Fort aan de Sint Aagtendijk. Hier en daar zijn dan ook vreemde betonnen schuilplaatsen te vinden. In het gebied lopen paardjes, zij zorgen ervoor dat het land kort blijft. Er groeien leuke plantjes zoals rode ogentroost, vleeskleurige orchis, rietorchis en parnassia.

Heerlijk wandelen met kinderen in Beverwijk in het natuurgebied Sint Aagtendijk

Je kunt dit interessante natuurgebied bezichtigen tijdens een wandeling over de Sint Aagtendijk. 

Een wandelroute in de uiterste noordpunt van de Wijkermeerpolder, tussen Beverwijk, Heemskerk en Assendelft. Deze route voert langs middeleeuwse dijken, ‘vruchtbare’ akkers, ‘mollige’ weilanden en de Kil, een oeroud kreekje dat herinnert aan de waterrijke onstuimige historie van het Wijkermeer. Maar bovenal is dit een wandeling met vergezichten. Bewegwijzering via wandelnetwerkpunten van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Ooit lag hier het Wijkermeer. Het strekt zich uit van de Pijp in Beverwijk tot aan het IJ in Amsterdam. Vooral in de 17de eeuw werd het Wijkermeer drukbevaren. Regenten en kooplieden uit Amsterdam zeilden naar Beverwijk en omstreken om hier hun buitenplaats te bezoeken, en andersom voeren tuinders en boeren vanuit de Pijp met hun groente en fruit naar Amsterdam. De ‘lustwarande’ Kennemerland is dan zeer in trek bij gefortuneerde Amsterdammers die hier voor de jacht komen en een lang lui zomerverblijf. ’s Winters wonen ze in hun Amsterdamse grachtenhuizen, ’s zomers aan de oevers van het Wijkermeer, waar op het hoogtepunt zo’n 60 buitenplaatsen liggen.

In 1872 wordt het meer drooggemalen, een jaar later worden de eerste kavels verkocht en in 1892 verbouwen de eerste boeren hier op de zeeklei hun graan en koren. Nu, bijna 150 jaar later, kun je in deze polder nog steeds de horizon zien. Uniek, want van alle IJ-polders tussen Beverwijk en Amsterdam is de Wijkermeer de enige die nog weids en open is. Op de akkers worden aardappelen, graan, uien, witte kool en suikerbieten geteeld, op de omliggende veenweiden grazen koeien en schapen. Hedendaagse boeren in deze polder kiezen regelmatig voor bewust en duurzaam ondernemen. Let op: honden zijn alleen toegestaan bij de route van 6 km, mits aangelijnd. 

Het is leuk om deze tocht te combineren met een bezoek aan Fort aan de Sint Aagtendijk.

Bron: Landschap Noord-Holland

  • Leeftijd 0 - 1
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Outdoor