Woestduinweg 4, 2114 BG Vogelenzang

Ooit gebruikten rijke families deze buitenplaats alleen als zomerverblijf. Nu kan iedereen hier het hele jaar genieten van de oude bossen, prachtige lanen, vogels, uitbundige adelaarsvarens en reeën. Wandelen, fietsen, lunchen, het kan hier allemaal. Onze boswachter heeft twee wandelroutes van ca. 3 km. uitgezet die je ook gecombineerd kunt wandelen. Ze starten op enkele minuten van het parkeerterrein aan de Woestduinweg 4 in Vogelenzang. Een deel van de buitenplaatsenpad wandelroute loopt door Leyduin.

Liggen tussen Vogelenzang en Heemstede

Onder de noemer Leyduin vallen enkele buitenplaatsen die nu als een geheel worden beheerd: Leyduin, Oud-Woestduin en Vinkenduin. Landschappelijk gezien zijn er op deze buitenplaatsen een paar aardige verrassingen te beleven. Op Oud-Woestduin is een voormalige paardenrenbaan. In de richting van Vinkenduin is een open plek met alleenstaande bomen, die heel bijzonder van sfeer is. Je kunt er midden op de dag reeën ontmoeten. Er zijn stukken waar de adelaarsvarens manshoog staan. De variatie aan boomsoorten is groot. Hier en daar stuit je op merkwaardige restjes van oude tuinen. Richting Leyduin zijn er wat heuveltjes begroeid met beuken en velden lelietjes-van-dalen, met op het hoogste punt een romantische belvedère. Onderlangs stroomt langs een speelweide een oude duinrel.

'Grapje' van de vroegere bewoners

De routes voeren langs de mooiste plekken. Bijvoorbeeld langs de Leybeek die over de buitenplaats kronkelt. En langs de Belvedère die naast de beek op een hoog duin staat. Het is een folly, een grapje die de vroegere bewoners ons hebben nagelaten. We hebben veel restauratieprojecten uitgevoerd op de buitenplaats. Zo is de gerestaureerde Belvedère weer toegankelijk. De oorsprong van het mooie bouwwerk is van rond 1760. 

Historische moestuin

De moestuin van Leyduin zorgde eeuwenlang voor groenten, fruit en bloemen in het grote huis. De tuinmuur en de twee schuren zijn opgeknapt en de tuin wordt nu door Stichting Moestuin Leyduin gebruikt voor het kweken van groenten en fruit. Veel mensen uit de omgeving zijn deelnemer en halen daar wekelijks hun groenten. Meer informatie.

De paardenrenbaan wordt wel het mooiste plekje van Noord-Holland genoemd

Op de Buitenplaats kunt u spechten, boomklevers, eekhoorns en reeën aantreffen. Naast een rijke natuur is er ook landschappelijk veel te beleven. In het zuiden ligt een voormalige paardenrenbaan die maar een paar jaren heeft gefunctioneerd maar nog altijd in het landschap is te herkennen. 

Leyduin Vrienden investeren in verbeteringen

De Leyduin Vrienden hebben een persoonlijke band met de Buitenplaats en voelen er zich nauw mee verbonden. Zij worden door Landschap Noord-Holland betrokken bij het bepalen van verbeteringsprojecten, volgen de realisatie op de voet en vieren de afronding van projecten met projectleiders en boswachters.

Bezoekersinformatie

 • Adres: Parkeerplaats Buitenplaats Leyduin, Woestduinweg 4, 2114 BG Vogelenzang
 • Toegang: Vrij toegankelijk op wegen en paden tussen zonsopgang en zonsondergang.
 • Informatiecentrum De Kakelye op de parkeerplaats met o.a. routes en informatie.
 • Parkeren: Parkeerplaats Woestduinweg 4, Vogelenzang
 • Navigatie: Woestduinweg 4, Vogelenzang. Zie ook de routebeschrijving! Komt u op de fiets? Ga dan naar Tweede Leyweg 1, Vogelenzang. Zie opmerking over wegwerkzaamheden.
 • Honden: Honden mogen aangelijnd mee.
 • Minder validen: Op de verharde fietspaden een rondje van ruim 4 km. Toilet in Gasterij Leyduin.
 • Excursies: Een excursie van de boswachter of natuurgids.
 • Kinderactiviteiten: Survivaltochten en kinderexcursies waterbeestjes vangen: zie agenda

 

 

 • Leeftijd 0 - 4
 • Leeftijd 5 - 8
 • Leeftijd 9 - 12
 • Gratis toegang
 • Eigen eten toegestaan
 • Outdoor