Het Corrie ten Boom Museum aan de Barteljorisstraat 19 in de Noord-Hollandse stad Haarlem is een museum ter nagedachtenis aan Corrie ten Boom.

Van 1837 tot 1944 was in het pand de klokken- en horlogewinkel van de familie Ten Boom gevestigd. Het huis daarboven werd bewoond door de familie, laatstelijk door Casper ten Boom en zijn ongehuwde dochters Betsie en Corrie. Casper Ten Boom was als horlogemaker internationaal bekend. Het huis had de bijnaam Béjé, verwijzend naar de Barteljorisstraat.

Wie was Corrie ten Boom?

Misschien zegt je deze naam je niets. Of klinkt die naam een beetje ouderwets. De laatste is niet zo gek. Corrie is in 1892 geboren en dat is heel lang geleden. Toch is er met Corrie ten Boom iets bijzonders aan de hand, zo bijzonder dat ze een museum hebben over haar. Corrie ten Boom is een dappere en gelovige vrouw. Samen met haar familie helpt ze in de Tweede Wereldoorlog heel veel Joden en andere mensen. Als straf komt ze in het concentratiekamp Ravensbrück terecht. Wanneer Corrie eindelijk vrijkomt, is ze niet boos maar vertelt ze de mensen hoe belangrijk het is dat we elkaar vergeven.

Wat maakt Corrie zo bijzonder?

Het antwoord op deze vraag vind je in magazine Corrie vinden, die je op de website van het museum kunt bestellen.

Bestel hier het magazine Corrie

Corrie en haar familie

Corrie ten Boom is geboren op 15 april 1892. Vijf jaar later verhuist het gezin naar de Barteljorisstraat (BéJé) in Haarlem waar haar vader de horlogewinkel van zijn vader overneemt. Als Corrie volwassen is geworden, gaat zij haar vader helpen in de horlogewinkel en in 1921 is zij de eerste vrouwelijke horlogemaakster van Nederland!
De kinderen Ten Boom worden opgevoed met veel liefde voor de medemens. Dit is een van de redenen waarom het gezin Ten Boom tijdens de Tweede Wereldoorlog besluit om Joden en verzetsmensen te helpen en hun een schuilplaats te bieden in de BéJé.

De Schuilplaats

Corrie en haar familie hebben een ruim en liefdevol hart voor hun medemens. Dit komt, omdat God en Zijn woord centraal staan in hun leven. De liefde voor de naaste (in nood) komt nog meer tot uiting als ze besluiten om Joden te redden uit handen van de Duitsers. In het huis van de familie Ten Boom wordt met gevaar voor eigen leven een schuilplaats gebouwd. Op deze manier redden ze het leven van vele Joden en verzetsmensen. Vooral Corrie is actief bij het verzetswerk betrokken. Zij geeft leiding aan een verzetsgroep van wel 80 personen. Dit gaat goed tot 28 februari 1944.

Verraden..

In februari 1944 wordt het gezin Ten Boom verraden. Op 28 februari doet de Sicherheits Dienst een inval in het huis van de familie Ten Boom. Allen die op dat moment in huis zijn, worden opgepakt en weggevoerd: vader Casper, zijn dochters Betsie en Corrie en zijn kinderen Willem en Nollie, die juist die middag aanwezig waren voor een Bijbelstudie. Ook neef Peter en wel 30 andere personen worden gearresteerd. Eerst wordt iedereen naar het politiebureau in de Smedestraat gebracht. Daarna worden vader Casper, en Betsie en Corrie naar het 'Oranjehotel' (gevangenis) in Scheveningen gebracht. Daar overlijdt vader Ten Boom negen dagen later op 84-jarige leeftijd.

Concentratiekamp

Velen die zijn opgepakt in de BéJé komen weer vrij, maar Corrie en haar zus Betsie niet. Begin juni worden zij en alle andere gevangenen, naar kamp Vught gebracht. Vanuit Kamp Vught worden zij begin september 1944 op transport gezet naar Kamp Ravensbrück in Duitsland. Een zware tijd breekt aan en toch...

Betsie ontvangt veel geloofskracht, die ze deelt met Corrie en haar medegevangenen. Ook leert ze Corrie dat ze niet moet haten, maar liefhebben en vergeven. In het kamp wordt Betsie ziek en uiteindelijk sterft ze in december 1944 op 59-jarige leeftijd. Corrie vindt het heel moeilijk dat haar zus is gestorven, totdat ze beseft dat Betsie voor altijd vrij is! Op een wonderlijke manier komt Corrie aan het eind van dezelfde maand vrij en keert terug naar Nederland. Zij is dan 52 jaar.

Opdrachten aan Corrie

Vlak voordat Betsie sterft, geeft ze Corrie een aantal opdrachten, die ze moet uitvoeren als ze weer vrijkomt. Een van de opdrachten is dat Corrie een tehuis moet oprichten voor oorlogsslachtoffers, zodat deze mensen weer kunnen leren leven zonder angst. Ook vertelt Betsie aan Corrie dat ze allebei voor het einde van het jaar vrij zullen zijn. Dit gebeurt ook, maar voor beide vrouwen op een verschillende manier. Betsie komt vrij door haar sterven. Voor Corrie gaan eind december de poorten van het kamp open. Pas in 1959 als Corrie terugkeert in Ravensbrück hoort ze dat haar vrijlating een fout van de administratie was. Corrie reageert: "God maakt geen fouten, Hij heeft alleen plannen!"

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog reist Corrie nog dertig jaar de wereld over om de boodschap van vergeving te vertellen. De les die Betsie en zij in Ravensbrück geleerd hebben: 'geen put is zo diep of Gods liefde is dieper', moeten zoveel mogelijk mensen horen. Corrie ten Boom bezoekt meer dan 60 landen. Ze schrijft enkele boeken over haar belevenissen in de Tweede Wereldoorlog en schrijft ook over haar liefde voor God. Niet haten maar vergeven! Over haar leven is in 1975 een film gemaakt: de Schuilplaats.

Vanaf 1977, Corrie is dan 85 jaar moet ze het rustiger aan gaan doen. Ze gaat wonen in de Verenigde Staten. Hoewel Corrie de laatste vijf jaar van haar leven niet meer kan spreken vanwege een aantal beroertes, blijft ze getuigen van Gods liefde. Op 15 april 1983 is Corrie 91 jaar geworden. Die avond sterft ze en is ze voor altijd veilig in het Huis van haar Hemelse Vader.

 

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Indoor