Scouting Elswoutgroep is een tikje eigengereide scoutingvereniging in Bloemendaal. Ze houden van stoer en gezellig. Dus gaan ze vaak het bos- en duingebied in van de prachtige Kennemerduinen. Iedere zaterdag is er opkomst voor Bevers, Welpen en Verkenners, de Rowans organiseren op vrijdagavond hun eigen programma.

Scout zijn

Dat betekent veel plezier maken met je vrienden, samen spelen en samenwerken in de groep, leuke dingen leren, improviseren en als je wat ouder bent verantwoordelijkheid nemen. Je houdt je natuurlijk wel aan de scouting spelregels. De meesten van de Elswoutgroep zijn al jarenlang lid.

Bevers

Bij Scouting heten kinderen van 5 tot 7 jaar bevers. Bevers herken je aan hun rode blouse. Verder dragen ze net als alle andere scouts een das en ze hebben hun eigen plek in het clubhuis, de beverburcht. Zo horen ze er echt bij.

De bevers komen elke zaterdag samen van 14:00 tot 16:30. Omdat de bevers nog klein van stuk zijn gaan ze aan het einde van het jaar, niet zoals de oudere kinderen een week op kamp, maar houden ze een logeerweekend. Een nachtje van huis is tenslotte al heel spannend.

Een opkomst bij de bevers
De bevers beginnen hun opkomst door om 2 uur samen te openen met het Beveropeningslied. De verdere opkomst bestaat voor het grootste deel uit samen spelletjes doen in de duinen en (wanneer het weer wat minder is) knutselen in de beverburcht. De bevers drinken samen limo en hebben meestal nog wat tijd om samen op het scoutingterrein te spelen. Als het 4 uur is sluiten ze gezamenlijk af met de Elswout-yell.

Het themaverhaal
Bevers houden van spelen, ze spelen het scoutingspel volgens het thema Hotsjietonia. In het dorp Hotsjietonia is de hoofdpersoon het kind Stuiter. Stuiter speelt met vriendjes in het dorp Hotsjietonia. De andere spelfiguren zijn de inwoners van het dorp. De bevers kunnen zich gemakkelijk met deze spelfiguren identificeren. Ze gebruiken hierbij hun fantasie en dat levert weer een bijdrage aan hun ontwikkeling.

De bevergebruiken
Net als bij oudere scouts kennen bevers hun eigen gebruiken. Ze worden bevermanieren genoemd. bevermanieren liggen echter niet vast. Ze zijn speels en bevorderen vooral het groepsgevoel. Zo leren de bevers spelenderwijs samen te werken. De bevers hebben net als de andere speltakken een eigen wet. De Beverwet gaat als volgt: Ik ben een bever. Wat bevers doen, doen we samen.

Welpen

De welpen van de Elswout zijn jongens en meiden van 7 tot 11 jaar. Het spelprogramma is gebaseerd op het Junglebook van Rudyard Kipling en elke leiding heeft een naam van één van de Jungledieren. Van 14.00 tot 16.30 waan je je in de wereld van apen met tikkertje, kruip je als een slang, ren je rond als een woeste buffel, en stoei je als een echte welp met de andere wolfjes en de leiding.

Spelletjes
De favoriete spelletjes zoals Levend Stratego, Blikkie-Trap en Hollandse leeuwen speel je nergens zo goed als in de Kennemerduinen. Een geweldige speelomgeving waar veel te ontdekken valt: je verstoppen tussen de struiken op één van de vele speelvlakten, van de heuvel afrollen bij de Oosterplas, of lekker vies worden in de zandkuil. … En dat allemaal in het duingebied naast het clubhuis!

Speciale opkomsten
Elke seizoen zijn er ook een aantal speciale opkomsten: met de hele groep naar het zwembad, of naar de DWEKkerdag, waar alle welpen uit de regio elkaar tegenkomen! Misschien maken we nog wel eens zo n griezelige Halloweenpompoen… En een nachtje blijven slapen in de boerderij tijdens één van de twee weekenden is al helemaal spannend.

Zomerkamp
Het absolute hoogtepunt van het jaar is het zomerkamp: een hele week weg met alle welpen naar het clubhuis van een andere scoutinggroep. Zo zijn we afgelopen zomer bijvoorbeeld naar Alkmaar geweest, waar we allerlei spannende en leuke dingen hebben meegemaakt. Iedereen deed zijn best om er voor te zorgen dat de Aliens die contact met ons hadden opgenomen veilig konden landen. En allemaal grote takken zoeken om een nieuwe trap voor de Aliens te bouwen, terwijl we van het extra hout een heerlijk kampvuurtje konden bouwen. Of met de oudste welpen een spannend avondspel doen in een pikdonker bos… Zelfs het corveeën wordt leuk door met z’n allen lekker hard mee te zingen met de radio. En natuurlijk krijgt iedereen een mooie Aliëntotem als herinnering mee naar huis. Wat een gaaf kamp was het weer!

Verkenners

Verkenners zijn jongens en meiden van 11 tot 15 jaar. Zij zijn te vinden in het bijgebouw van de boerderij de “Hooiberg”, niet dat daar ooit hooi in heeft gezeten, maar hij is wel 6 kantig. Momenteel bestaat de groep uit ongeveer dertien jeugdleden van 10 tot 14 jaar en drie man leiding; namelijk: Jochem, Bram en Max. Wij hebben opkomst op zaterdag middag van 14.00 tot 16.30 uur.

Patrouilles
De groep is opgedeeld in patrouilles. Iedere patrouille heeft zijn eigen dierennaam. Binnen de patrouille heeft de patrouilleleider de leiding. Hij wordt hierbij geholpen door de assistent patrouilleleider. In ons clubhuis heeft iedere patrouille een eigen hok dat zij zelf mogen inrichten. In dit hok kunnen de patrouilles zitten en met weekenden ook slapen.

Spellen
Tijdens onze activiteiten gaan we vaak naar de Kennemerduinen die op een steenworp afstand van ons terrein ligt. In de duinen doen wij veel leuke spelletjes zoals Hollandse Leeuwen, potje vergif, trefbal, voetbal, vlaggenroof, vlotten bouwen, stoeien met de leiding etc.

Scouting technieken
Ook worden veel van de typische Scouting-technieken aangeleerd bij de verkenners. Zo leren ze bijvoorbeeld om met behulp van houten palen en touw een kampkeuken, toren of vlot bouwen, hoe je op een veilige manier een goed vuur kunt maken, hoe je moet omgaan met kaart en kompas, hoe je veilig met een zakmes omgaat en wat je moet doen bij eenvoudige verwondingen. Twee keer per jaar houden we een weekend. In het eerste weekend slapen we in ons eigen clubhuis en in het tweede weekend gaan we ergens kamperen in voorbereiding op het zomerkamp.

Wedstrijden
We doen ook altijd mee aan de Regionale Scouting Wedstrijden van de regio Haarlem. Als we daarmee winnen mogen we ons op landelijk niveau meten met andere verkenners. Tijdens deze wedstrijden worden onze vaardigheden in het bouwen van keukens, het koken, het lopen van een route en het uitvoeren van verschillende spelletjes en creatieve opdrachten getest.

Zomerkamp
Aan het eind van elk seizoen gaan we ergens in Nederland op zomerkamp. Op zomerkamp slapen wij in tenten, koken wij in onze zelf gemaakte keuken en worden we midden in de nacht op een vreemde plek gedropt. We moeten dan zelf terug zien te komen… Daarnaast doen we dingen zoals hikes lopen (halverwege slapen onder een zeiltje..) , zwemmen, kampvuur maken en meer. Eens in de vier jaar gaan we naar de Jamborette. Dit is een internationaal zomerkamp dat gehouden wordt in Spaarnwoude. Hier komen verkenners van over de hele wereld naar toe. Samen met deze verkenners ondernemen we dan 10 dagen lang allerlei leuke en spannende activiteiten.