Ruim 40 jaar geeft ABC Kops les in de Japanse gevechtskunsten Judo, Ju-Jutsu, Karate en Aikido.

OUDER-KIND JUDO

Voor deelname is geen judo-ervaring nodig. Op een speelse manier leren ouder en kind de basistechnieken en bewegingsvormen van het judo. De nadruk ligt op spelen, veiligheid, geborgenheid en plezier. Judo stimuleert kinderen in hun: motorische ontwikkeling (houdingswisselingen, evenwicht, stabiliteit), sociaal-emotionele ontwikkeling (samenspel, winnen/verliezen, omgaan met de fysieke mogelijkheden van een ander) en de cognitieve ontwikkeling (lichaamsbewustzijn, ruimtelijke oriëntatie).

Deze speciale judolessen zijn op de zaterdagochtend, zodat een doordeweeks werkende vader en/of moeder de kans krijgt samen met hun kind (2½ t/m 6 jaar) aan een judoles deel te nemen. Samen een uurtje judo-stoeien is een tijdsbesteding van hoge kwaliteit, waarbij ouder en kind helemaal op elkaar zijn gericht. Thuis stoei je misschien steeds een paar minuutjes met je kind, maar in deze les is de knuffeldichtheid en daardoor het plezier voor beiden erg hoog. Dat je kind daardoor spelenderwijs groeit in zijn/haar fysieke mogelijkheden, zoals kracht, snelheid en evenwicht is mooi meegenomen. Dit kan als basis dienen om na
het bereiken van de basisschoolleeftijd in de reguliere lessen te gaan meedoen voor verdere ontwikkeling.

JUDO

Judo is een leuke, technische en veelzijdige sport. Alle bewegingsvormen in liggende, zittende, knielende tot staande houding komen aan bod. Kracht, Snelheid, Lenigheid, Behendigheid, Uithoudingsvermogen en Coördinatie worden spelenderwijs getraind. Naast de fysieke aspecten van judobeoefening, worden de kinderen aangespoord tot verbetering van mentale aspecten als: doorzettingsvermogen, inzicht verwerven en samenwerken.

Judo is een hulp bij de opvoeding voor ouders, daarnaast een onmisbare stoeivorm voor kinderen en een ideale methode om hun zelfvertrouwen te vergroten.

1. Hulp bij opvoeding
Wij brengen kinderen aspecten van hun opvoeding bij, die ouders vaak zeer op prijs stellen: fysieke en mentale weerbaarheid en beheersing.

2. Stoeien broodnodig
In deze tijd waarin de internettechnologie voor afstand met mensen schept, brengt de judo-stoeisport kinderen het dichtst bij elkaar. Het fysieke contact volgens strikte regels zorgt ook voor een beter mentaal contact met elkaar, zoals elkaar respecteren en vertrouwen.

3. Budo is Bouwen aan Zelfvertrouwen
Bij onze individuele sporten sta je er in je eentje voor om voor jezelf op te komen en proberen te winnen in spelvormen, stoeipartijtjes en echtere wedstrijdjes. De docent zorgt er zo nodig voor dat iedere kind succesmomentjes kan ervaren en zodoende meer zelfvertrouwen op kan bouwen.

KARATE

Karate is een zelfverdedigingssport waarbij de deelnemers gedisciplineerd concentratie en precisie van de technieken trainen, waardoor veel zelfvertrouwen ontstaat.

1. Karate-do: concentratie en precisie

Bij Karate gaat het om verdedigen en aanvallen; afweerbewegingen en stoten, slagen en trappen. In de les wordt er veel geoefend op partners en daarom is het uiterst belangrijk geconcentreerd en nauwkeurig te richten, om de partners niet te raken en/of te blesseren. Om deze concentratie en precisie onder de knie te krijgen wordt er onder toeziend oog van de trainer gedisciplineerd getraind in basis-, partner-, wedstrijd- en verplichte (kata) trainingsvormen. Dit levert veel plezier op en vooruitgang in kleur band en slip.

2. Karate-do betekent

De weg van de lege hand, wat zoveel wil zeggen als je ongewapend kunnen verdedigen, zelfs tegen gewapende tegenstanders. Je gebruikt je lichaam om te ontwijken en, indien nodig, aan te vallen. Het ‘do’ staat voor de erecode van agressie beheersing in plaats van misbruik van technieken. Tijdens het oefenen en bij wedstrijden is contact op het lichaam vrijwel verboden om blessures te voorkomen.

3. Concentratie en precisie

Daar stoten en schoppen snelle bewegingen zijn is het zeer belangrijk geconcentreerd te zijn om deze aanvallen op te kunnen vangen en te controleren. Een fractie van een seconde onoplettendheid kan betekenen dat je bent uitgeschakeld voor je het weet. Tijdens trainingen oefen je op millimeter nauwkeurige precisie van je aanvallen, ook om je partners niet te blesseren. Het gaat dus vooral om beheersing van emoties (agressie) en de motoriek. Beheersing van lichaam en geest. Zelfbeheersing dus.

JU-JUTSU - allround zelfverdedigingssport

Het Ju-Jutsu is een allround zelfverdedigingssport die deelnemers weerbaarder maakt. In het Ju-Jutsu gaat het vooral om zelfverdediging. Het is de oudste Japanse vechtsport en stamt al uit de tijd dat de wapens enkel nog uit stokken bestond, dus uit de tijd van vóor de samoerais of de ridders. Boeren werden vaak overvallen door rovers om hun voedselvoorraad. Deze boeren oefenden zich erin om de rovers van zich af slaan door training. Per dorp ontstonden bepaalde trucs of technieken die succes hadden en die zoveel mogelijk geheim werden gehouden.

Uiteindelijk zou de grondlegger van het Judo, Jigoro Kano, al deze technieken bij elkaar brengen. Toen hij de té gevaarlijke eruit haalde, noemde hij het Judo.

Een ander, Hinori Ohtsuka, haalde alleen de wering, stoten, slagen en schoppen eruit en noemde het Wado-kai Karate. Weer een ander, Morihei Uyeshiba, combineerde het Ju-Jutsu met stok- en zwaardvechten en noemde het Aikido.

Terwijl grondleggers een selectie van de technieken gebruikten, was het Ju-Jutsu dus al vrij allround; het omvatte worpen, grepen, klemmen, wurgingen, slagen, stoten, schoppen en weringen. Een compleet pakket dus. Dit wordt in gedeeltes van makkelijk naar moeilijk en van simpel naar complex aangeleerd, om tenslotte een zwarte band examen af te kunnen leggen.

Weerbaarheid is jezelf teweer kunnen stellen tegen de negatieve energie, zowel fysiek als verbaal, van personen die je pesten of willen aanvallen. Natuurlijk wordt benadrukt dat het Ju-Jutsu alleen in noodwendige situaties gebruikt mag worden en in verhouding tot de agressie van de ander; als je te veel geweld gebruikt heet dat excessief geweld en dat is strafbaar.

Het feit dat je agressieve situatie traint, houdt in dat je gewend raakt aan hoe je dat zoveel mogelijk ontspannen en met weinig stress weet op te lossen. Je leert daardoor ook meer incasseren en je leert uit te gaan van je eigen vaardigheid; dat geeft een heleboel zelfvertrouwen. Je zelfverzekerde houding doet veel agressoren als wijken, waardoor je de confrontatie niet hoeft aan te gaan.

AIKIDO

Aikido is een zelfverdedigingssport, die ook wel de ‘gentle way’ wordt genoemd en waarbij met 4 basisprincipes wordt gewerkt. Aikido is de weg (do) van het coördineerde (ai) gebruik van energie (ki). Aikido is een versmelting van Ju-Jutsu, Stok- en Zwaardvechten, ontwikkeld door de Japanner Morihei Ueshiba. Ruime sierlijke bewegingen, zowel staande als geknield, geven aikido een esthetische vorm. Alhoewel het er zeer vriendelijk uitziet, kunnen de klemmen en worpen in principe zeer schadelijk voor de aanvaller zijn. Respect en verantwoordelijkheid voor de gewrichten van de ander zorgen er echter voor dat er geen blessures ontstaan.