Altijd al gefascineerd door de Turkse langhalsluit, ook wel de saz of bağlama genoemd? Kom dan eens langs voor een proefles bij Centrum voor de Kunsten! Onder begeleiding van de Turkse vakdocent Ümit Firat kun je op verschillende niveaus les krijgen op de saz, een authentiek Turkse snaarinstrument dat tot op de dag van vandaag nog door velen wordt bespeeld. Leer onder andere over de akkoorden, ritmes, hoe je het vast moet houden en hoe je muzieknoten kunt lezen.

Meer info ►

Ken jij de saz al?

Van oorsprong is dit een instrument om Anatolische volksmuziek over natuur, de liefde, het goddelijke, de dood te bezingen.

Nee, het is niet het makkelijkste instrument om te leren bespelen. Maar wie twee jaar een paar keer per week oefent, kan het. En wordt groots beloond, want de saz laat je vliegen. Zeker als je erbij zingt.

Maar de lessen van docent Ümit bewijzen dat de saz bij zoveel meer muziekgenres past. Hij schrijft met liefde jouw favoriete nummer in saz-noten voor je uit. Moet je horen hoe dat dan klinkt. 

Binnenkort start Centrum voor de Kunsten in Beverwijk op maandag van 17.15 - 18.00 uur een nieuwe beginnersklas voor kinderen.

Turkse Saz: leerzaam voor kinderen

Wie de Turkse Saz, ook wel baglama genoemd, een beetje onder de knie krijgt, staat een grote verrassing te wachten: dagelijkse beslommeringen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het kan niet anders of dit bijzondere instrument raakt je, de klanken nemen je mee, terug naar waar dit instrument vandaan komt: het verre oosten! Magisch!

De Peervormige klankkast is meestel bespannen met zeven snaren, twee sets van twee en één van drie. Dat, plust de extra fretten, stelt je in staat die typisch Turkse toonladders te spelen. Resultaat: een uniek en betoverend geluid.

Meer info ►

Proefles Saz in Beverwijk

Nee, het is niet het makkelijkste instrument om te leren bespelen. Maar wie twee jaar een paar keer per week oefent, kan het. En wordt groots beloond, want de saz laat je vliegen. Zeker als je erbij zingt. Van oorsprong is dit het begeleidingsinstrument van de Anatolische volksmuziek, met poëtische liedteksten over de natuur, het goddelijke, de liefde en de dood. Maar de lessen van docent Ümit bewijzen dat de saz bij zoveel meer muziekgenres past. Hij schrijft met liefde jouw favoriete nummer in saz-noten voor je uit. Moet je horen hoe dat dan klinkt. We zeiden het toch: magisch! Wil je mee op de bijzondere saz-reis? Probeer eens een proefles.