Alles wat je wilt weten over babyzwemmen

Zwemmen met je baby is niet alleen gezond, maar ook goed voor de motoriek en sociale ontwikkeling van je kind. Maar vanaf wanneer kan het? Moet je van tevoren oefenen? En wat moet er allemaal mee in de tas? Alles over babyzwemmen.

Zwemkleding

 

Babyzwemmen

De meeste baby’s voelen zich heel vertrouwd in het water. Je baby leert draaien, drijven en bewegen in het water. Het stimuleert de fysieke en psychische ontwikkeling en versterkt de band tussen ouder en kind.

Wanneer kun je beginnen met babyzwemmen?

Als je baby drie tot zes maanden oud is, kun je al starten. Je baby kan dan al redelijk zijn temperatuur reguleren en de kans op infecties is klein. Het is niet nodig om te wachten tot je baby alle vaccinaties heeft gekregen. Toch kan het juiste moment om te beginnen met zwemmen verschillen per kind. Is je baby gezond, is hij of zij dol op water en is zijn weerstand in orde? Dan kun je prima een lesje babyzwemmen gaan volgen.

Bij koorts, open wondjes, ontstekingen, hoesten of vlak na een vaccinatie wordt babyzwemmen afgeraden. Als je kind te vroeg is geboren, kun je het advies van het consultatiebureau opvolgen.

In een groep of alleen?

Je kunt natuurlijk zelf gaan babyzwemmen in een zwembad op een tijdstip wat jou (en je partner) uitkomt. Maar zwemmen in groepsverband is zeker aan te raden. Hierbij is er deskundige begeleiding en ontmoet je andere ouders met baby’s in dezelfde leeftijd. Je wordt gerustgesteld, want zo’n eerste keer kan toch best spannend zijn. Ook leer je veilige manieren om je baby vast te houden in het water, waardoor de aangeboren natuurlijke reflexen van je kind worden verbeterd. Tijdens het babyzwemmen is het zwembadwater gemiddeld 30⁰C tot 33⁰C. Dit is de optimale temperatuur voor je baby.

Voordelen

Tijdens het babyzwemmen leert je kind spelenderwijs omgaan met water. Zingen, water druppelen op het hoofdje, ontspannen drijven, trappelen met de voetjes, met het hoofd onder water… Je baby is druk bezig met bewegen en dit is weer goed voor de fysieke ontwikkeling. Ook heeft babyzwemmen een positieve invloed op de sociale en emotionele band tussen jou en je kind, omdat je samen voortdurend contact maakt. Het is daarnaast ook goed voor zijn gezondheid. Het versterkt de hart- en bloedvaten van je kind. Ook zorgt het voor een kleinere kans op infecties en bevordert het de motoriek van je baby.

Babyzwemmen en chloor

Sommige ouders twijfelen over babyzwemmen, omdat er chloor in het zwemwater zit. In Nederland worden strenge regels en normen gehanteerd voor het gebruik van desinfecteermiddelen. Zo moeten alle overdekte zwembaden aan wettelijke eisen voldoen volgens de ‘Wet hygiëne en veiligheid van badinrichtingen en zwemgelegenheden’. Ook worden zwembaden maandelijks gecontroleerd op het naleven van deze regels. Dankzij deze strenge regels zijn Nederlandse zwembaden veilig om met je kind te gaan zwemmen.

Zijn zwembandjes nodig?

Tijdens babyzwemmen worden er geen zwembandjes gebruikt. Het gebruik van zwembandjes kan bij je baby en jou een vals gevoel van veiligheid in het water geven. Het is belangrijk te leren hoe je je kind in het water kan ondersteunen, zodat je kind vanaf het begin vrij kan bewegen zonder drijfmiddelen. Als je zelf met je baby gaat zwemmen (dus niet in groepsverband) dan zijn zwembandjes in de meeste zwembaden wel verplicht.

Wennen aan het water

Thuis kun je al oefenen door samen te spelen of te bewegen in water. Ga met je kind in bad of onder de douche en doe ook het hoofdje van je kind eens zachtjes onder de douchestraal. Zo kan hij wennen aan het gevoel. Andere activiteiten om te wennen aan water: spelen met een gieter, handen wassen of spelen met sop.

Wat neem je mee?

Zo’n eerste keer babyzwemmen kan best spannend zijn. Wat moet je allemaal meenemen? Hieronder een handig overzicht:

  • Badpak of zwembroek
  • Zwemluier (+ 1 extra)
  • Badcape
  • Grote hydrofiele doek
  • Gewone luiers
  • Billendoekjes
  • Drinkflesje of babyvoeding
  • Bodylotion (voor na het zwemmen, om een droge huid te voorkomen)
  • Makkelijke kleding om aan en uit te trekken

Zwemluiers

Vergeet vooraf niet om zwemluiers aan te schaffen. Een gewone luier wordt zwaar en zuigt zich vol water waardoor je kind naar beneden kan zakken. Een zwemluier biedt bescherming zonder dat de luier zwaar wordt. Zwemluiers zijn online te koop via Bol.com, en in winkels als Etos, Kruidvat en Albert Heijn te verkrijgen. Er zijn ook wasbare zwemluiers te koop

Je baby omkleden: wat is handig?

De meeste zwembaden hebben speciale babyruimtes. Niet alleen is het hier vaak warmer, je hebt er ook alle ruimte om je baby af te drogen, te verschonen en aan te kleden. Er staan tafels met aankleedkussens en soms ook een box. Kleed eerst jezelf uit en laat je baby zolang in de maxicosi of box liggen.

Wel of niet eten van tevoren?

Als je met je baby gaat zwemmen is het slim om een uur voordat de zwemles begint geen eten of drinken (ook geen borstvoeding) meer te geven. Zo verklein je de kans op spugen bij je baby. Zwemmen zorgt wel voor trek, dus vergeet niet om voeding mee te nemen voor na de les. Of zoek een rustig plekje uit om borstvoeding te geven.

Hoe lang ga je babyzwemmen?

Het klinkt kort, maar zeker bij de eerste paar keer is een half uur meer dan voldoende. Zo voorkom je dat je kind het koud krijgt en overprikkelt raakt. Het is voor je baby namelijk ook heel intensief. Hij doet veel indrukken op en is ook fysiek druk in de weer. Kijk dan ook niet raar op als je baby direct na het zwemmen diep in slaap valt.

Ouder kind zwemmen bij zwembad de Heerenduinen.

Bewegen in water heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind, zoals bevordering van de motoriek, de coördinatie en oefening van de ademhaling. Op speelse wijze leert je kind de basistechniek van het zwemmen en leert het zichzelf te redden in het water.

  • De groepen zijn ingedeeld per geboortejaar.
  • Je kindje kan vanaf 12 weken aan de lessen deelnemen.
  • Heb je interesse in deelname, informeer dan of er plek is of doe een proefles mee!

Let op! Er is geen vrije inloop!