Stichting Divertimento maakt kamermuziek in Haarlem mogelijk in het Divertimento Jeugdstrijkorkest (leeftijd 11-18 jaar)en Jong Divertimento (leeftijd 6-12 jaar).

Wie en wat is Divertimento?

Het Divertimento Jeugdstrijkorkest is opgericht in 2004 en staat onder leiding van Helena van Tongeren (altvioliste) en Christiane Belt (violiste). Terwijl in het begin alleen eigen leerlingen van Helena en Christiane in het orkest speelden, is het strijkorkest door toenemende vraag voor elke jonge strijker (violist, altviolist en cellist) vanaf 12 jaar bereikbaar die talentvol en gemotiveerd is.

Het Divertimento Jeugdstrijkorkest is om een aantal redenen uniek in zijn soort. Allereerst heeft het Divertimento Jeugdstrijkorkest een werkwijze die anders is dan alle andere orkesten in de regio. De repetities worden op dusdanige wijze geleid door Christiane en Helena, dat de kinderen zelf naar elkaar leren luisteren en op elkaar leren reageren.

De concerten zijn dan ook zonder dirigent. De solisten zijn de orkestleden zelf en kinderen wisselen van plek en stem, waardoor steeds verschillende kinderen een solo of hoofdrol spelen in een muziekstuk. Het orkest werkt in projectvorm met een concert als afsluiting van een project. Leerlingen kunnen op deze manier meespelen in een ander orkest (bijvoorbeeld het Kennemer Jeugdorkest) en leren in relatief korte periode een groot aantal nieuwe muziekstukken.

De focus van Divertimento: muzikale passie, samenwerking, naar elkaar luisteren, respect voor elkaar, eigen verantwoordelijkheid, talentontwikkeling.

Divertimento Start (6 t/m 10 jaar)

Divertimento Start is speciaal gericht op jonge strijkers in de basisschoolleeftijd die graag op een rustige en gedegen manier de beginselen van het samenspel onder de knie willen krijgen. We leren tijdens de repetities naar elkaar luisteren, samen ademen, goed tellen en aangeven. Daarnaast leren we verschillende soorten streken, toonsoorten, muziekstijlen, dynamiek en muzikale lijnen maken. Als je goed mee kunt komen in dit orkest en thuis de partijen zelfstandig in kunt studeren, heb je voldoende bagage om door te stromen naar Jong Divertimento.

De werkwijze van Divertimento Start is hetzelfde als die van alle andere Divertimento-orkesten. De repetities staan o.l.v. Helena van Tongeren of Christiane Belt maar de concerten zijn zonder dirigent. Zo ontwikkelen de spelers al op zeer jonge leeftijd een goed gehoor en een goed gevoel voor timing en samenspel.

Er zijn per seizoen twee projecten met ieder een eigen programma. Uiteraard wordt elk project af met een concert.

Divertimento Jong (6 t/m 12 jaar)

Divertimento Jong is de kweekvijver voor Divertimento Jeugdstrijkorkest en werkt volgens dezelfde principes. Jong Divertimento is toegankelijk voor alle strijkers t/m 12 jaar die een goed gehoor hebben, een degelijke basis en minimaal 2 jaar les hebben. Partijen kunnen per persoon worden aangepast zodat het spelen in Jong Divertimento voor iedereen een uitdaging is en blijft. Ook in Jong Divertimento wisselen strijkers van eerste, tweede en soms zelfs derde partijen zodat het samen spelen vanuit verschillende kanten meegemaakt kan worden.

De Stichting Divertimento stelt zich ten doel de muzikale activiteiten van het Divertimento Jeugdstrijkorkest en Jong Divertimento te ondersteunen, alsmede de kamermuziek te bevorderen door cursussen en concerten mogelijk te maken. De Stichting probeert de deelname voor alle musici mogelijk en laagdrempelig te houden.