Muziek raakt je niet alleen, het kan je ook ontregelen, vrolijk maken of juist melancholiek. Wat zou er gebeuren als je zélf muziek maakt? Iedere muzikant beaamt het: kicken is het! Wie door geduldig oefenen een instrument onder de knie krijgt, ervaart muziek intenser. Je ondergaat het niet meer alleen, je maakt er deel van uit. En dat is iedere keer een sensatie.

Meer info ►

Muziekles voor kinderen

Je hoeft van je kind heus geen kleine Mozart te maken, maar uit onderzoek blijkt wel dat muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van cognitieve, sociale én emotionele vaardigheden. Dus wij zeggen: laat je kind muzieklessen volgen bij Centrum voor de Kunsten.

Wat zijn de voordelen van muziekles?

Muziekles is net zo belangrijk als taal en rekenen, zegt neuropsycholoog Jelle Jolles in een interview van RTL Nieuws. "Als je naar muziek luistert, luister je naar klanken, je luistert naar hoe die klanken elkaar opvolgen, naar de harmonie en naar het volume van de muziek", zegt Jolles. Je activeert ieder deel van je hersenen, wat vooral goed is voor kinderen.

Welk instrument is van welke leeftijd geschikt voor kinderen?

Met muziekles bij Centrum voor de Kunsten kun je al heel jong beginnen. Kinderen kunnen al vanaf groep 4 een instrument bespelen en vaak kiezen ouders voor een blokfluit, piano, viool, cello of gitaar, maar ook zingen hoort bij muziekles. Zingen kan al vanaf groep 3!

Neem eens een proefles en ervaar zelf welk instrument jij het leukste vindt.

Slagwerkklas voor kinderen uit groep 4

Er wordt wat afgedrumd in de slagwerkklas. Op het standaard drumstel, de elektronische set, maar ook op de marimba, vibrafoon en het kleinere slagwerk als timbales en bongo’s. Samen met de groep maak je dat grote, machtige geluid en opzwepende ritme. Allemaal mensen met dezelfde drift: dat allesbepalende ritme aangeven én vasthouden. Nog spannender wordt het als je het tegenritme leert drummen en elkaar meer en meer aanvult. Voor je het weet zit je samen in die prettig dwingende cadans en dender je als het ware instinctief voort. Indrukwekkend, opwindend, én verslavend.

Meer info ►

Gitaarklas voor kinderen vanaf groep 4

Eén gitaar klinkt al heerlijk, kun je nagaan wat het met je doet als je een hele groep gitaristen hoort spelen. Kippenvel! Wedden? Wie aan de gitaarklas deelneemt krijgt nog een schepje bovenop dat kippenvel: euforie. Want jij bent toch maar mooi onderdeel van dat zinderende geluid. Behalve de roes biedt de gitaarklas het voordeel dat je heel snel leert. Over de technieken voor het spelen van melodieën, fingerpicking en akkoorden. Of over het eindeloze repertoire dat gitaristen ter beschikking staat. Deelnemers, jong of oud, leren ook van elkaar, slepen elkaar door lastiger stukken, zwepen elkaar op om die kick van een goed klinkend samenspel te ervaren. Dat gaat als vanzelf. In de gitaarklas voor jongeren en volwassenen kun je ook voor de elektrische of basgitaar kiezen.

Meer info ►

Popklas voor kinderen vanaf groep 7

Je houdt het niet voor mogelijk, maar wie een poosje meedraait in de Popklas staat binnen afzienbare tijd als een heuse popmuzikant op het podium. Met bijbehorende plankenkoorts! De adreline spuit uit je oren, want optreden is een geweldige ervaring. Of je maakt opnames in de professionele opnamestudio van het Centrum voor de Kunsten. Echt, het kan! Kwestie van aanstekelijk enthousiasme dat door de Popklas als vanzelf wordt aangewakkerd. Hoe gaat dat? Je kiest een instrument, (bas)gitaar, drums of keyboard, en werkt met de andere muzikanten in spe iedere week onder leiding van de bandleider aan het repertoire. De fijne technische kneepjes van het gekozen instrument krijg je onder de knie doordat je ook regelmatig les krijgt van een gitaar-, drum- of keyboarddocent. Voor je het weet neem jij met je band deel aan het Winterconcert, of deel je de kicks van het Bachhh popcollectief.

Meer info ►

Sazklas voor kinderen vanaf groep 5

Nee, het is niet het makkelijkste instrument om te leren bespelen. Maar wie twee jaar een paar keer per week oefent, kan het. En wordt groots beloond, want de saz laat je vliegen. Zeker als je erbij zingt. Van oorsprong is dit het begeleidingsinstrument van de Anatolische volksmuziek, met poëtische liedteksten over de natuur, het goddelijke, de liefde en de dood. Maar de lessen van docent Ümit bewijzen dat de saz bij zoveel meer muziekgenres past. Hij schrijft met liefde jouw favoriete nummer in saz-noten voor je uit. Moet je horen hoe dat dan klinkt. We zeiden het toch: magisch! Wil je mee op de bijzondere saz-reis? Probeer eens een proefles.

Meer info ►

DJ & Muziekproductie voor kinderen vanaf 12 jaar

Met Martin Garrix, Tiësto, Armin van Buuren, Chuckie en Afro Jack is Nederland de numero uno in de dj-wereld. Wereldwijd spelen deze dj’s de zalen plat. Hoe doen ze dat toch? Hoe kom je zo ver? En waar begin je? Nou gewoon, in het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Sinds kort draagt hier een door de wol geverfde dj/muziekproducer zijn liefde voor dit vak uit. Aan de hand van een doordacht lespakket raak je vertrouwd met de techniek van de draaitafel en de oneindige effecten die jij als dj/producer kunt gebruiken bij een optreden. Je leert dat alle muzieksoorten en alle mogelijke geluiden van pas komen, dat geen genre of muziekstijl te min is, maar juist inspirerend voor de samenstelling van een opzwepende set. Voorbereiding is alles, en dus leer je hoe je een uitgekiende set moet samenstellen. Daarvoor duik je diep in de muziekbibliotheek, verzamel je nummers en geluiden en voorzie je deze van verrassende effecten. Maar voor wat voor publiek ga je draaien? Hoe pas je daar je set op aan? En wat doe je als jouw secuur gekozen verzameling nummers op die ene dansvloer niet blijkt te werken? Het komt allemaal in de lessen aan bod. Zie je die zaal met zwaaiende armen al voor je? Echt, dat is geen utopie, dat moment is dichterbij dan je denkt.

Meer info ►