In de warme zomermaanden is niets heerlijker dan lekker afkoelen in je eigen zwembad in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten zwembaden. Met een eigen zwembad in je tuin kan je zalig ontspannen. Go-Kids heeft zich verdiept in de verschillende zwembaden, opblaasbaar of met een frame. Wat zijn de plus en minpunten en waar moet je op letten.

Zwembad in de tuin; opblaasbaar zwembad of toch ‘n frame zwembad?

Nu het elk jaar warmer en warmer wordt, willen wij in de tuin wel een eigen zwembad, want de zwembaden blijven misschien ook nog wel een tijdje dicht. Gelukkig hoef je daar tegenwoordig niet voor aan het graven te gaan, want er zijn genoeg andere opties. Alhoewel een écht zwembad in de tuin natuurlijk wel heel gaaf is. Wij hebben al van alles geprobeerd, van opblaasbaar bad tot aan een frame zwembad in de tuin, wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Alles uit je zomervakantie halen: een zwembad in de tuin

Zoeken jouw kinderen altijd het water op en roepen ze bij het kiezen van een vakantie dat er wel een zwembad aanwezig moet zijn, dan heb je echte waterratjes in huis. Ook voor jezelf is het lekker om af te koelen na een warm dagje. En als je meer uit een staycation wilt halen tijdens een eventuele corona-virus-uitbraak, is een zwembad in de tuin een prima alternatief! Met water in de buurt hoef je helemaal niet weg toch?

Een opblaasbaar zwembad in de tuin

Als je kinderen hebt, heb je er ongetwijfeld eentje (gehad): een opblaasbaar zwembadje. Al sinds 1940 blazen ouders badjes op om hun kinderen er lekker in te laten badderen en af te laten koelen. Echt zwemmen kun je het niet noemen, maar een opblaasbaar zwembad levert gegarandeerd verkoeling én plezier in het voorjaar en de zomerdagen.

Check hier de zwembaden

Opblaasbaar zwembad

  • Makkelijk op te zetten - Een opblaasbaar zwembad is makkelijk te installeren, en net zo gemakkelijk weer af te breken. Ideaal dus voor wispelturige zomers én wispelturige kids. Een badje van 200 cm doorsnee kun je eenvoudig in je eentje opzetten bijvoorbeeld.
  • Goedkoop - Een opblaasbaar zwembad in de tuin is relatief goedkoop. Gaat je bad stuk, dan hoef je in ieder geval niet wakker te liggen over de kosten van het nieuwe zwembad in de tuin. Uiteraard heb je opblaasbare zwembaden ook weer tegen een hogere prijs, dat zijn dan de kwalitatief betere zwembaden.
  • Weinig onderhoud- Een opblaasbaar zwembadje behoeft over het algemeen weinig onderhoud. Zeker als ze niet al te groot zijn. Water erin en lekker spetteren! Water eruit, even drogen met een doek en je kun hem weer opruimen!
  • Past (bijna) overal - Een opblaasbaar zwembad past over het algemeen in ieder tuin, omdat je ze in allerlei afmetingen kan vinden.
  • Sneller warm - Dit geldt uiteraard alleen voor de kleinere opblaasbare zwembaden. Ze zijn sneller warm te maken met wat warm water erbij of het water warmt heel snel op door het zonnetje.
  • Levensduur - Een opblaasbaar zwembad gaat vaak niet al te lang mee. Door de zon kan het bad na verloop van tijd gaan inzakken en zijn vorm verliezen. Bovendien is de met lucht gevulde rand cruciaal en zo’n heerlijk item waar kinderen het liefst overheen buitelen. Dingen die lek kunnen gaan in combinatie met spelende kids en katten!

Een frame zwembad in de tuin

Ben je op zoek naar een zwembad met een íets langere levensduur, dan kun je denken aan een frame zwembad. Ook voor dit type zwembad zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Frame zwembad

  • Groter -Een frame zwembad is vaker een stuk groter, waardoor je meer het idee van zwemmen krijgt in plaats van badderen.
  • Gaat langer mee - Een frame zwembad is vaak een stuk steviger en duurzamer. Je zult waarschijnlijk langer met dit type zwembad doen, dan een opblaasbare zwembad.
  • Vullen en daarna schoonhouden - Je hoeft het bad in principe maar een keer te vullen, en kan het water schoon houden door middel van een pomp en chloortabletten, een aanrader dus voor de milieubewuste zwemmer, maar hou er rekening mee dat je meer werk hebt aan het onderhoud. De zuurgraad moet gecheckt worden en misschien moet je het water wel aanvullen en je moet zorgen dat er geen troep in het water waait. Ook moet je echt de chloortabletten goed checken, zodat muggenlarven en andere kevers niet je zwembad overnemen. Hebben wij wel 1x gehad en toen wilden de kinderen het zwembad niet meer in.
  • Opzetten zwembad - Het opbouwen van een frame zwembad kost iets meer tijd dan het opzetten van een opblaasbaar zwembad. Daarnaast is het lastiger om dit in je eentje te doen.
  • Op vlakke ondergrond - Op het gazon kan, maar het is verstandig om onder het zwembad een vlakke ondergrond te hebben. De bodem moet stevig zijn, om het vele water wat in een frame zwembad aanwezig is, goed te kunnen dragen. Je kunt denken om een vlonder onder het zwembad te plaatsen of speciale tegels.
  • Hogere waterrekening - Om het milieu of de waterrekening zullen je kids zich niet zo druk maken, maar een bad met hoge randen, dat niet lek gaat en waar onbezorgd in geplonsd kan worden, kunnen ze ongetwijfeld waarderen. Het duurt uiteraard even voor een frame zwembad goed gevuld is.
  • Water verwarmen duurt lang - Gezien de grote hoeveelheid water in een frame zwembad moet je ervan uitgaan dat het langer duurt voordat dit zwembad een beetje een aangename temperatuur heeft. In de warme zomerdagen geen probleem, want dan is afkoelen juist de bedoeling. Maar is het nog maar net warm, dan kan je van een koude kermis thuis komen. Je kunt verwarmingsmatjes gebruiken, die in de zon liggen, zodat het water lekker opwarmt. Wil je zo'n verwarmingsmatje gebruiken, dan heb je ook een zwembadpomp nodig om het water rond te pompen.

Check hier de frame zwembaden

Veilig in het water

Zwemveiligheid is belangrijk, vooral voor kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen. Zwembandjes zorgen ervoor dat kinderen blijven drijven en helpen kinderen om sneller te leren zwemmen. Let bij het aanschaffen van zwembandjes op het gewicht dat de bandjes aankunnen en de maat van de bandjes. Zwembandjes moeten goed om de armen van kinderen zitten zodat ze niet losschieten in het water

Lekker spelen met water

Wij hebben heel wat opblaasbare zwembadjes versleten, waaronder ook een afgekeurd reddingsvlot. Het is heerlijk afkoelen, de kinderen zijn lekker aan spelen in het water en kunnen niet meer stoppen. Hoe heerlijk is dat, als je dan toch thuis moet blijven door een eventuele corona-virus-uitbraak, maak er dan iets gezelligs van. Blaas een rubberboot op, die kun je ook heel makkelijk als badje gebruiken. Wees creatief en speel lekker met water!

Top 10 Zwembadspelletjes 

Met deze top 10 leuke zwembadspelletjes hebben kinderen uren waterpret. De spelletjes variëren van werp- en vangspelletjes tot diverse watersporten. Daarnaast bieden wij diverse duikspelletjes aan waarmee kinderen kunnen oefenen met duiken in het water. Zelf dol op zwembadspelletjes? Ons assortiment biedt ook genoeg keuze aan volwassenen.

Check hier de top 10 zwembadspelletjes

 

Spetter er lekker op los!

Originele blogdatum: 01-06-2021