Via Go-Kids kregen wij een uitnodiging om naar een voorstelling van Zondagmorgen in ITA te gaan. Iedere zondagochtend is er in Internationaal Theater Amsterdam (voorheen: Stadsschouwburg) een voorstelling voor jonge kinderen en hun ouders, grootouders of verzorgers. Theater, dans, beeldende kunst, poppenkast, verhalen: het staat allemaal op het programma. Als je mag kiezen naar welke voorstelling je wilt gaan ben je dan ook even bezig, elke week lijkt er nog iets leukers op het programma te staan dan de week ervoor. Ik besloot mijn meiden (Feline (4) en Senna (2)) mee te nemen naar "Gonnie en Gijsje samen op stap".

Gonnie & Vriendjes filmpjes ter voorbereiding

Voordat we naar de voorstelling gingen heb ik met de jongste een aantal keer gekeken naar de filmpjes van Gonnie & Vriendjes, waar deze voorstelling op gebaseerd is. Senna was er daardoor al weken van tevoren mee bezig en had erg veel voorpret. Hierdoor kon ze het verhaal in het theater erg goed volgen. Feline had vooraf niets gekeken, maar was vanuit de boeken wel bekend met Gonnie & Gijsje. Dit was voor haar voldoende, zij kon prima meekomen met het verhaal.

Heerlijke sfeer bij Zondagmorgen in ITA

Het plezier bij Zondagmorgen in ITA begint eigenlijk meteen als je binnen komt. Het is in Brasserie Stadsschouwburg een gezellige drukte met heel veel kleintjes onder de 6 jaar. Achterin is een mooie ruimte waar de kinderen fijn kunnen spelen, terwijl de volwassenen aan de kant rustig op lekkere stoelen wachten op het begin van de voorstelling. Er hangt een hele prettige sfeer. Een jongetje heeft een knuffel van Gijsje mee en bijna alle kinderen komen daaromheen staan en willen de knuffel bewonderen. Iedereen zit er dus meteen lekker in.

Fenomenale vertelster in Internationaal Theater Amsterdam

Vervolgens mogen we door het gordijn lopen naar een zaal waar een heleboel kussens op de grond liggen voor de kleintjes, met een aantal stoelen voor de begeleiders erachter. Dit voelt meteen heerlijk knus. Het decor bestaat uit een hooiberg, waar binnen een paar minuten nadat we zijn gaan zitten een mevrouw met een koffer naartoe komt lopen. Dit is de vertelster van het verhaal, die eigenlijk alles in haar eentje neerzet. Fenomenaal, wat was ik als ouder van deze mevrouw onder de indruk. De interactie met de kindjes in de zaal is net streng genoeg zodat ze goed opletten en lief genoeg dat ze heel graag bij haar willen blijven. Als er iets anders loopt dan verwacht (er komt bijvoorbeeld een kleintje naar voren), dan is ze absoluut niet geïrriteerd, maar gebruikt dit juist om het verhaal weer wat sterker neer te zetten. De voorstelling wisselt mooi af met hele korte stukjes spel, swingende liedjes en grappige attributen. Hierdoor blijft de aandacht van alle kindjes – hoe jong ook – er echt drie kwartier lang bij. Dat is absoluut een enorm compliment waard.

Ik kom er niet uit, hoe kom je erbij? Ik blijf lekker in het ei!

Voor Feline en Senna was het hoogtepunt de geboorte van Ollie, waarbij er telkens een nieuw ei in het ei zat wat de mevrouw open maakte. “Ik kom er niet uit, hoe kom je erbij? Ik blijf lekker in het ei.” Is hier nog steeds een veelgehoorde kreet. Ook het feit dat er telkens nieuwe decorstukken werden neergezet (een vijver, pompoenen, de muizen) en dat hier vervolgens een paar keer geheime deurtjes in verstopt bleken waar dan weer iets in zat (bijvoorbeeld gele laarsjes voor Ollie) werkte heel erg goed. Daarnaast het meetellen en herhalen, de hele voorstelling zat ontzettend goed in elkaar. 

Senna en Feline straalden dan ook van top tot teen toen het afgelopen was en vroegen meteen: 

"Gaan we volgende week weer naar Zondagmorgen in ITA?"

Wil je ook met je kind(eren) naar Zondagmorgen in ITA?

Je vindt de voorstellingen altijd in de Go-Kids agenda! Vaak zijn ze snel uitverkocht, dus zorg dat je op tijd de tickets reserveert....

Benieuwd naar de leukste tips voor uitjes in het weekend of de vakanties in en om Amsterdam? GRATIS in je mail: schrijf je in voor de Weekend- & Vakantietips van Go-Kids Amsterdam!