The Nature Game: Winnaar van de ANWB Meest Innovatieve Uitje prijs!

Dit jaar deelde de ANWB voor het eerst een prijs uit voor 'Meest Innovatieve Uitje' tijdens de leukste uitjes verkiezing. Go-Kids was daar als lid van de vakjury bij betrokken. The Nature Game had de eer als eerste deze prijs uitgereikt te krijgen en dat was meer dan terecht. De magische tabletgame is van begin tot eind adembenemend. Spannende muziek, puzzels, opdrachten, zoeken en vinden. The Nature Game heeft alles! En dan ben je ook nog eens in de prachtige natuur van Nationaal Park het Dwingelderveld. Wij mochten vanuit Go-Kids deze game testen. We vertellen je graag onze ervaring.

Tablet ophalen en gáán

Je haalt je tablet op bij Hotel Van der Valk, of bij de Boslounge in Spier. De instructies voor het ophalen van de tablet in Drenthe vind je op de website van The Nature Game. Wij waren met 2 kinderen en kozen voor 1 tablet, zodat we het spel echt samen konden spelen. Daarna loop je naar het vertrekpunt bij de Boslounge.

Even wennen aan tablet met kompas

Het is wel even wennen zo'n tablet met een kompas. Wat moet je eigenlijk doen met een kompas, hoe werkt dat, en waar moeten we naartoe? Gelukkig leidt de tablet ons feilloos door de game. De game wordt aangestuurd door middel van een GPS signaal. Loop je verkeerd? Dan krijg je na ongeveer 25 meter een melding dat je verkeerd loopt. Verdwalen lukt dus niet! Je krijgt 2 uur de tijd voordat de tablet weer ingeleverd moet worden. Onder normale omstandigheden moet dit prima lukken.

Tabletgame Dwingelderveld

Spannend verhaal over de Koets van Kibbelhoek

The Nature Game neemt je mee in het verhaal over de Koets van Kibbelhoek. De Boswachter van Nationaal Park het Dwingelderveld heeft een kleindochter. En zij vindt het eigenlijk maar saai bij opa (...Pubers...!). Totdat opa vertelt dat hij boven, op zolder een kist heeft staan met iets bijzonders erin... Ze twijfelt geen moment en gaat naar zolder. Daar vindt ze een tablet, precies zoals wij hebben. De tablet noemt ze een spectator. Het is namelijk geen gewone tablet, je kunt er véél meer mee!

Kijken door de spectator

Tijdens het wandelen zie je eerst een kaart, met daaronder een kompas. Maar kom je in de buurt van één van de pictogrammen op de kaart, dan gaat de spectator wat storen. De kaart wordt steeds onduidelijker, en ineens kun je door de spectator heen kijken! Je moet dan kiezen tussen 4 verschillende lenzen. Wanneer je de juiste lens gevonden hebt krijg je steeds meer te horen over de Koets van Kibbelhoek. 

Gevaren ontdekken

Vroeger, toen er nog geen auto's of andere vervoersmiddelen waren, gebruikte men een koets om post van de ene kant van het land naar de andere kant te brengen. De post vanuit Noord Nederland ging dwars door het Dwingelderveld. De Koets van Kibbelhoek was zo'n postkoets. Deze koets nam deze keer niet alleen post mee, maar ook nog een prinses! Er lagen allerlei gevaren op de loer, en stukje bij beetje lopen we verder het Dwingelderveld in om die gevaren te ontdekken.

Puzzels oplossen

Soms moeten we helpen door bijvoorbeeld een puzzel op te lossen, soms worden we geholpen en soms mogen we gewoon kijken wat er gebeurt. We willen natuurlijk niet teveel vertellen over het verhaal van de Koets van Kibbelhoek, dus hoe het afloopt? Dat mag je zelf ontdekken!

Het lijkt net echt

Doordat je op sommige momenten door de spectator heen kunt kijken voelt het alsof het een levensecht verhaal is. Dan staat bijvoorbeeld de boswachter vanuit het niets ineens voor je neus. Soms moet je even goed zoeken voordat je het hebt gevonden, of gebeurt er niet alleen iets voor je neus, maar ook opzij. Er zitten schrikeffecten in en het verhaal is daardoor best spannend!  

Spectator The Nature Game

Niet alleen leuk, ook nog leerzaam!

Wist jij dat het Dwingelderveld vroeger gewoon een kale vlakte was? Of dat de schapen die hier vrij rondlopen een speciaal ras zijn? Wij wisten het in ieder geval niet! Op een natuurlijke manier zijn er door de game heen allerlei weetjes verweven over de natuur of de geschiedenis. Soms door middel van een filmpje, soms door middel van een opdracht. Een hele leuke manier om meer kennis te vergaren over de natuur en de geschiedenis van Nationaal Park het Dwingelderveld.

Superleuk uitje met kids vanaf 8 jaar

Op de website van The Nature Game staat dat deze game geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. Wij hadden 2 meiden mee, 6 jaar en 10 jaar. We merkten dat 8 jaar inderdaad een goede vanaf leeftijd is. De tocht duurt 1,5 tot 2 uur en vraagt op een superleuke manier best wat van het concentratievermogen.

Jonger kind? Samen spelen!

Wil je toch een kind meenemen dat jonger is dan 8 jaar? Laat het dan samenspelen met iemand die ouder is. Zo kun je afwisselen wie de tablet draagt en wie gewoon even kan lopen. Neem voldoende rustmomenten en wanneer het te spannend is, zet het geluid dan wat zachter.

Genieten van de natuur

Tussen de game door kijk je om je heen en zie je ineens schapen lopen, een kruipdoor-sluipdoor-pad of zie je ineens een open veld met bloemen, een meer of wat dan ook. Het uitzicht is prachtig!

Natuur Dwingelderveld

 

Natuur met schapen Dwingelderveld

Tips voor het spelen van The Nature Game

We snappen het helemaal dat je staat te trappelen om te beginnen met The Nature Game! Een aantal dingen is handig om te weten en rekening mee te houden:

  • Draag een lange broek en dichte schoenen of laarzen die vies mogen worden. Een stekelige plant, uitwerpselen van een wild dier of een insectenbeet. Je bent in het bos, dus bereid je daar qua kleding goed op voor. 
  • Gebruik een draagdoek of draagzak als je toch een klein kindje mee wilt nemen. De route is niet volledig kinderwagen-proof. 
  • Neem wat te eten en drinken mee voor onderweg. De tocht duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en er zijn voldoende bankjes onderweg om even te rusten.
  • Natuurlijk ruim je je eigen troep op en neem je zelf een vuilniszakje mee zodat de dieren die er leven geen last hebben van jouw rommel.
  • Kijk waar je loopt! Vooral als je de tablet in je handen hebt is het verleidelijk om alleen maar op het scherm te kijken. Dan kan het zo zijn dat je struikelt over bijvoorbeeld een boomwortel

Kompas Spectator The Nature Game

The Nature Game reserveren

Lijkt het jullie ook zo gaaf om The Nature Game te spelen met de kinderen? Reserveer van tevoren je tablet. Zo ben je ervan verzekerd dat er voldoende tablets zijn om mee te spelen:

Tablet reserveren

Zelf zien hoe enthousiast deze meiden waren?

We hebben een filmpje gemaakt met een kleine impressie over hoe het nu is om de game echt te spelen. 

PS: Wil je weten hoe deze prijs tot stand gekomen is? Onze collega vakjury lid Walter van Pretwerk heeft ook een leuk artikel geschreven over de benoeming van The Nature Game tot Meest Innovatieve Uitje van Nederland.