Cito-toetsen - alle kinderen op de basisschool krijgen ermee te maken. Vooral in de laatste groepen hebben die de nodige impact: de uitslag bepaalt mede het advies dat de leerkracht geeft voor de middelbare. Steeds vaker zie je dat ouders hun kinderen naar een Cito-training sturen. Is dat een goed idee?

Sceptisch over Cito-trainingen

Heel eerlijk: ik was er altijd sceptisch over. Nu heb ik het geluk dat mijn kinderen (inmiddels al in de 3e en 5e van de middelbare) geen zenuwen kenden voor de Cito's. Ik ook niet. Sterker nog: ik besefte me vaak niet eens wanneer ze gemaakt werden. Had altijd als insteek: je doet gewoon je best en dan klopt de uitslag dus.

Vond het nogal overdreven om het weekend voor de Cito-toetsen niet met anderen te mogen spelen en om speciale trainingen te volgen om de Cito's zo goed mogelijk te maken. 

Wat als je kind stikzenuwachtig is?

Aan de andere kant... er zijn ook kinderen die stikzenuwachtig zijn voor zo'n Cito. Die daardoor helemaal niet laten zien wat ze in zich hebben. Als de leerkracht zich dan laat leiden door de Cito-uitslag kan het zomaar zo zijn dat zo'n kind dan op een te laag schoolniveau terechtkomt. Met alle gevolgen van dien: ze gaan zich vervelen en daardoor misschien juist onderpresteren. Zo zonde! Wat je wilt is dat jouw kind op het niveau middelbare school terecht komt waar hij of zij goed zit. Hoe hoog of laag dat is maakt niet uit, als het maar past. 

Stress voor de Cito toetsen

Niveau niet hoger dan past bij je kind

Overigens zijn er natuurlijk ook ouders die alleen maar tevreden zijn als hun kind een VWO-advies krijgt. Die er alles aan doen om hun kroost op het hoogst mogelijke schoolniveau te krijgen, ook al past dat niveau niet. Daar heb ik echt enorme moeite mee... alsof je kind niet goed genoeg is als het geen VWO-niveau heeft of haalt? 

Eruit halen wat erin zit

Maar goed, terug naar de Cito-trainingen. Zijn die nou een goed idee of niet? Persoonlijk heb ik het voor mijn kids dus geen seconde overwogen, toch kan ik me heel goed voorstellen dat er genoeg kinderen zijn voor wie het een prima plan is. Omdat ze er zelfvertrouwen door krijgen. Omdat ze de vaardigheden leren die ze helpen om te laten zien wat ze kunnen. Om eruit te halen wat erin zit - niet om een hoger niveau te halen dan ze hebben.

Cito-trainingen bij Kids Academy

Kids Academy in Amsterdam, Laren en Haarlem geeft van die Cito-trainingen. Zij zeggen zelf:

"Bij Kids Academy leren kinderen uit groep 5, 6, 7 & 8 vaardigheden voor de Cito-toets. In 1, 2 of 5 dagen leren we je precies wat je moet weten om de Cito-toets op je eigen niveau te maken en er uit te halen wat er in zit."

en

"In 10 jaar tijd heeft nog geen kind een te hoge Cito score gehaald. Scores zijn vaak hoger dan verwacht, maar nog geen enkele leerling van ons is op het voortgezet onderwijs teruggezakt in niveau." 

Kids Academy Cito Training Amsterdam - Laren - Haarlem

Opvullen van gaten in kennis en vaardigheden

Niets mis mee wat mij betreft. Het kan ook heel goed zo zijn dat zo'n Cito-training - waarbij ze een methode gebruiken die past bij jouw kind, dus geen standaard die voor alle kids hetzelfde is - gewoon gaten opvult in de kennis en vaardigheden. Gaten die op school zijn ontstaan. Gaten die zouden kunnen zorgen voor een te lage Cito-score, terwijl de kinderen na het opvullen van die gaten heel goed het hogere niveau van de Cito-uitslag op de middelbare ook kunnen waarmaken.

Trainingen november in Amsterdam, Laren en Haarlem

In november start Kids Academy weer met een serie Cito-trainingen. De kinderen gaan dan in kleine groepjes oefenen met herschreven Cito-toetsen. De training duurt 12 weken waarin ze alle basisvaardigheden doornemen en de kennis toepassen op elke keer andere vragen. Zo krijgen de leerlingen meer vertrouwen in zichzelf. Gaan ze met plezier de Cito-toets maken en is de uitslag geen momentopname.

Meer info & aanmelden

Voor of tegen het trainen voor Cito-toetsen?

Mijn oorspronkelijke scepsis is veranderd toen ik me in die Cito-trainingen ging verdiepen. Ik realiseerde me hoe heerlijk het is dat mijn kinderen geen last hebben van zenuwen voor toetsen. Dat ze ook volkomen moeiteloos door de basisschool zijn gerold. Als ze nu aan de Cito's moesten beginnen zou ik ze nog steeds geen training laten volgen. 

Relaxed de toetsen maken

Dat neemt niet weg dat ik wel inzie dat er kinderen zijn die er zéker baat bij kunnen hebben. Of dat zo is kun jij als ouder het beste zelf bepalen lijkt me. Wel vind ik nog steeds dat het doel niet moet zijn dat jouw kind een zo hoog mogelijke score haalt bij de Cito-toetsen... het zou moeten zijn dat ze het niveau laten zien dat ze in zich hebben. Dat ze relaxed de toetsen gaan maken. Als het trainen daarbij kan helpen: perfect wat mij betreft!

 

Anneke Ranzato - Go-Kids