Hoe vieren wij Sint Maarten op 11 november in deze coronatijd? Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan doorgaan. Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten. Toch is het dit jaar anders. Je kunt overwegen om niet mee te doen om risico op besmetting te voorkomen. Ga je toch met jouw kinderen lopen? Let dan goed op onderstaande voorzorgsmaatregelen.

Veiligheidsregio Kennemerland: Sint Maarten kan doorgaan, maar onder voorwaarden

Veiligheidsregio Kennemerland blijft de landelijke richtlijn van Rijksoverheid volgen: Sint Maarten kan onder voorwaarden doorgaan. “Ga alleen met het eigen gezin of met een klein, vast groepje langs de deuren. Houd voldoende afstand van bewoners en organiseer geen activiteiten, waarbij volwassenen in een groep bij elkaar komen.”

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: dringend advies om niet langs de deuren te gaan

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar Castricum en Heiloo onder vallen, geeft daarentegen het dringende advies aan ouders en kinderen om tijdens Sint Maarten niet langs deuren te gaan. Dat blijkt uit een overleg met het Regionaal Beleidsteam (RBT). Daarmee gaat de Veiligheidsregio NHN tegen het landelijk advies in van Rijksoverheid.

Mogen kinderen zingen tijdens Sint Maarten?

Kinderen mogen liedjes zingen buiten de deur. Ze mogen niet naar binnen en moeten 1,5 meter afstand houden tot hun publiek. Tip voor ouders: houd de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk. Begeleiders houden ruime afstand tot elkaar.

Niet meedoen met Sint Maarten: briefje op de deur

Heb je klachten? Blijf dan thuis en doe de deur niet open. Als je tot een kwetsbare groep hoort, overweeg dan om niet mee te doen. Voor iedereen die niet aan Sint Maarten wil meedoen: laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur.

Met Sint Maarten wel coronaproof voorverpakte traktaties

Wil je wel meedoen? Laat met een lampion of windlicht zien dat kinderen aan kunnen bellen. Geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt en geef voorverpakte traktaties. Zet dit op een schaal op de grond zodat de kinderen het er zelf vanaf kunnen pakken.