Nu we allemaal aan huis zijn gekluisterd, merken we weer hoe digitale content ons leven kan verrijken. Onze kinderen krijgen les op afstand, sportieve thuis-workouts worden massaal gedeeld en we zijn creatief in het afstand houden. Veel organisaties maken een verschil in deze bizarre weken. Bijvoorbeeld betrokken organisaties die educatieve content voor kinderen en jongeren gratis beschikbaar stellen. Gewoon omdat dit het moment is om de wereld een beetje fijner te maken.

Luisterboeken

De LuisterBieb heeft speciaal voor iedereen die thuis moet blijven extra luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb-app. Voor kinderen zijn er 12 nieuwe luisterboeken. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Download de app van de bibliotheek en je kunt luisterboeken lenen. Extra handig nu bibliotheken en scholen dicht zijn door de lockdown. Kun je toch Bikkels of Dolfje Weerwolfje lezen.

Televisie

Ook de NPO zet haar aanbod voor de jeugd extra in het zonnetje. Hun aanbod staat volledig online, opgedeeld in leeftijdsgroepen. Kijk bijvoorbeeld naar alles van Schooltv.

Virtueel op reis

Dromen jullie van een reis naar Australië, China, Canada of New York? Droom alvast weg met Google Earth. Of heb je het op school pas gehad over de Romeinen? Breng dan een virtueel bezoekje aan Rome en maak een kaart van alle plekken, fonteinen, pleinen en ruïnes die je in schoolboeken gezien hebt. In My Maps kun je je eigen kaart aanmaken, helemaal aangepast op jouw reis. Klik op ‘nieuwe kaart aanmaken’ en selecteer vervolgens alle locaties (restaurants, bezienswaardigheden, uitjes) en voeg deze toe aan de kaart. Je kunt zo veel locaties toevoegen als je wil en kan zelfs verschillende icoontjes hiervoor gebruiken.

Virtuele museum bezoekjes 

Een actueel onderwerp nu de eerste musea hun virtuele deuren geopend hebben voor het publiek en er virtuele wandelingen worden gepromoot door Natuurmonumenten. Ideaal voor mensen die aan huis of bed gebonden zijn. Hier heb je leuke Virtuele tours en online uitjes in de omgeving Haarlem:

Teylers Museum in Haarlem leuk voor kinderen

Het Teylers Museum heeft een aantal Teylers Thuis tips voor kinderen. Op de website kun je kleurplaten downloaden of voorlezen uit het boek Beer is los. Ook staan er eenvoudige proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar om uit te voeren. Of je gaat thuis aan de slag met de Kunst en Vliegwerk workshops. Ook kun je de splinternieuwe app Grootmeesters gratis gebruiken. In deze app stap je in de wereld van grootmeesters zoals Michelangelo, Rafaël en Rembrandt door te tekenen met Augmented Reality.

Virtuele natuurbeleving

Ook natuurorganisaties hebben speciale tools om de natuur te kunnen beleven vanuit huis. Wandel virtueel door Nederlandse natuurgebieden
Natuurmonumenten brengt de natuur bij je thuis. Maar liefst 19 natuurgebieden kun je virtueel bezoeken via Google Street View. Met 360-graden beelden kun je de bijzondere natuurgebieden virtueel verkennen vanaf je computer, smartphone of tablet. Er is een afwisselende keuze tussen de natuurgebieden. Hou je van bossen, dan kun je naar de Veluwe, wil je liever waternatuur, dan wandel je door de Weerribben-Wieden of Tiengemeten. Zelfs een bezoekje aan een van de eilanden is mogelijk. Via deze website kun je je wandeling naar keuze uitzoeken.

Beleef de lente realtime

Wil je liever live en realtime beelden van de natuur? Op de website van de Stichting NestkastLIVE zijn beelden te volgen via heel veel webcams van nesten en nestkasten met broedende vogels. Zoals de broedende lepelaars in de Nieuwkoopse Plassen. Of de bosuil die inmiddels op de eieren zit te broeden. Via bijna alle webcams is nieuw leven te bewonderen binnenkort. Ook de website van de Vogelbescherming biedt een kijkje in nesten van ooievaars en andere bijzondere vogels.

Escaperoom thuisgame

Speel je graag escaperooms met je gezin? Je kunt ook codes kraken vanuit huis. De plezier en uitdaging van een escape room, maar dan vanuit thuis! Het ideale uitje voor dit moment. Volledig corona proof en dus veilig! Speel nu met je gezin thuis, als kinderpartijtje of gewoon met vrienden en vriendinnen op afstand de escape room voor thuis editie!

Escape room de "Geheime agenten"

Voor kinderen van 9 tot 14 jaar

De kinderen ontvangen een brief waarin staat dat jij al jaren als geheim agent werkt. Nu is de tijd gekomen waarin zij moeten tonen of zij dezelfde capaciteiten bezitten. Je geeft hen 60 minuten de tijd om alle codes en geheimschriften te ontrafelen. Kunnen ze ontsnappen?

Escape room "Astronauten"

Voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
De kinderen wanen zich echte astronauten tijdens dit spannend escape room spel! Na een probleem tijdens de lancering van de raket krijgen ze 60 minuten de tijd om veilig terug op aarde te landen. Het stappenplan krijgen ze alvast: de raket opstarten, landen op aarde, de deuren openmaken... Lijkt eenvoudig, maar lukt dit ook binnen de tijd? Wie weet is er hulp van een alien nodig.

Escape room "Het Laboratorium"

Voor kinderen van 9 tot 14 jaar.
Op zoek naar een leerrijke en unieke escape room voor thuis? Tijdens dit spel worden de kinderen uitgedaagd om door middel van eenvoudige experimenten toegang tot het laboratorium te krijgen. Uiteindelijk in het labo aangekomen zullen ze het mysterie moeten oplossen om het geheime drankje te bemachtigen.

 

Escapeboek (9 - 12 jaar)

Met het Escapeboek laat je je hersens flink kraken. Elk hoofdstuk eindigt met een raadsel of puzzel waarmee je er achter komt op welke bladzijde je verder moet lezen. Een aanrader voor kinderen van ongeveer groep 8 tot tweede klas, die houden van smartgames en escaperooms. Kraak de codes en puzzel je door dit interactieve verhaal. Voor iedereen die van escape rooms houdt is er nu ook dit spannende escape boek!

Lia heeft een bijzonder talent: ze kan in het hoofd van anderen ‘inbreken’, precies daar waar iedereen zijn geheimen en herinneringen bewaart. Lia is voorzichtig met andermans geheimen, maar zijn anderen dat ook? Ze krijgt een uitnodiging van een geheim broederschap. Ze vragen haar om zich te bewijzen. Maar zijn ze wel te vertrouwen? Ontsnap samen met Lia uit dit Escapeboek. Laat je hersens flink kraken en los de raadsels op om erachter te komen waar het verhaal verdergaat. Zorg er wel voor dat je op tijd weer weg bent, anders ben je gedoemd om eeuwig rond te dwalen in het hoofd van een ander...
Kraak de codes en puzzel je door het verhaal!

 

Online jeugdtheatershows


De Nederlandse theaters brengen de shows bij jullie thuis. Bekijk online een jeugdtheatervoorstelling en maak er samen een gezellig theateravondje van.

Theatergroep Kwatta

Theatergroep Kwatta maakt veel kindervoorstellingen. Zij hebben maar liefst vijf theatervoorstellingen op Internet gezet. Je kunt kiezen uit Mariken (6+), Jabber, Dissus (8+), Mismuis (6+) en Hou van die hond (8+). We blijven met z’n allen nog even binnen. Dat is moeilijk, maar Theatergroep Kwatta hoopt natuurlijk dat we hierdoor gauw weer naar het theater kunnen! In februari willen ze graag De Familie van Nielie ALLEEN THUIS live aan je presenteren. Kom alvast in de sfeer met de scènefoto’s en de trailer!

Maas Theater en Dans

Maas TV is back! Toen we afgelopen voorjaar voor het eerst in lockdown gingen hebben ze meteen Maas TV in het leven geroepen. Na de meivakantie stopten ze met Maas TV en richtten ze zich weer op fysiek bezoek in hun Maaspodium en op tournee. De plannen voor het opnieuw opstarten lagen al op tafel, maar nu Maas Theater en Dans opnieuw in lockdown zitten, zijn we extra blij om toch nog wat cultuur en plezier naar jullie woonkamer te kunnen brengen! Dus kruip deze winter lekker op de bank en geniet voor een klein bedrag van Gezocht: Konijn (3+), Drie (4+), Juffenballet (6+) en Alleen op de wereld (8+). Wil je meer voorstellingen voor de jeugd zien, neem dan een kijkje op Podiumkids Thuis.

Gezocht: Konijn (3+)
In Gezocht: konijn gaan drie politieagenten op zoek naar een konijn dat ontsnapt is uit de gevangenis. Konijnen houden zich namelijk niet aan de regels. Help je ons mee deze zaak op te lossen?

Welk van deze virtuele tours of online uitjes wil jij gaan doen?