Je kunt weer stemmen op jouw favoriete boek

De stembussen van de Kinderjury zijn weer open! Dat betekent dat je kunt stemmen op jouw favoriete boek. De boeken met de meeste stemmen winnen een prijs. De boekenprijs is voor veel schrijvers belangrijk, omdat kinderen bepalen wie wint. Er is een categorie voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar en een categorie van 10 tot 12 jaar. Alle kinderboeken die zijn verschenen in 2020 doen mee aan de kinderjury!

Welk boek uit 2020 vind jij het beste? Laat het heel Nederland weten tijdens de Kinderjury lees- en stemweken! 

Kinderboeken voor kinderen van 10 t/m 12 jaar

  1. 1. Het verlangen van de Prins - Marco Kunst en Marieke Nelissen
    Op een dag verschijnt een mysterieuze driemaster in de haven van het dorp waar Lode woont. Lode herkent in het boegbeeld meteen de geheimzinnige prins over wie hij soms droomt. Als het schip aanlegt vormen de zeilen zich tot een majestueuze circustent. Lode glipt aan boord en volgt vanuit een schuilplek de bijzondere voorstelling. Maar dan gaat alles mis: hij raakt verstrikt in de zeilen en kan het schip die nacht niet meer verlaten. De volgende ochtend blijkt hij getroffen door de vloek van de prins: wie eenmaal aan boord van de prins heeft gedroomd, moet voor altijd aan boord blijven. Lode maakt nieuwe vrienden en leert alles over de raadselachtige geschiedenis van het eeuwenoude schip. Ondertussen gloort er hoop bij de bemanningsleden, want wie weet heeft Lode de sleutel in handen om de vloek van de prins op te heffen… ► Koop hier het boek!

  2. 2. De laatste helden op aarde - Max Brallier en Douglas Holgate
    weeënveertig dagen geleden was Jack Sullivan een gewone jongen met een gewoon leven. Maar nu is zijn wereld een TOTALE MONSTER-ZOMBIE-CHAOS. Vanuit zijn coole boomhut beleeft Jack iedere dag als een soort videogame. Maar in zijn eentje kan hij niet op tegen alle angstaanjagende wezens in de stad. En daarbij is het veel leuker om samen met je vrienden tegen monsters te strijden... ► Bestel vandaag nog dit boek!

  1. 3. Wat niet in de safarigids van je ouders staat - Joukje Akveld en Ariadne van Zandbergen
    Het ultieme weetjesboek voor wie op safari gaat in de Afrikaanse bush of voor wie gewoon graag leest over wilde dieren. De eerste safarigids voor kinderen vol met hilarische weetjes die je niet in volwassen safarigidsen tegenkomt. Dat de olifant de grootste en de cheeta de snelste is, weet iedereen wel. Maar wat betekent het bijvoorbeeld als buffels je ‘de blik’ geven? Wie zijn de BFF’s van de bush? Welke broodjes aap moet je niet geloven en wat moet je doen als je een knorrig nijlpaard tegenkomt? Wat niet in de safarigids van je ouders staat is een origineel naslagwerk en praktische gids voor kinderen die graag reizen, in het echt óf in hun hoofd. Grappig en leerzaam!

  2. 4. Het Jungleboek - Daan Remmerts de Vries en Mark Janssen

    Vergeet de films die er van Het jungleboek zijn gemaakt – dít is het echte verhaal over Mowgli, die opgroeide in het oerwoud van India...
    Al als peuter moet Mowgli vluchten voor de valse, mensenhatende tijger Shere Khan. Op het nippertje wordt hij gered door twee wolven, die hem beschermen en opvoeden. Maar de tijger is hem niet vergeten; altijd is er de bedreiging van die gestreepte vijand. Gelukkig wordt Mowgli bijgestaan door twee geweldige vrienden: de bedachtzame zwarte panter Baghera en de goedmoedige beer Baloe.
    Van hen leert hij de wetten van de jungle, waarmee hij langzaamaan begrijpt dat je moet uitkijken voor apen, dat je beleefd moet zijn tegen olifanten en dat het nut heeft om de taal van de slangen te spreken. Uiteindelijk dringt dan de vraag zich op: is Mowgli een dier of toch eigenlijk een mens…? ► Bestel vandaag dit leuke boek!

  1. 5. Het mysterie van winterhuis hotel - Ben Guterson en Chloe Bristol

    Elizabeth snakte naar adem. Gerommel klonk van ergens diep onder het hotel. De vloer schokte, de kroonluchter en de glazen op de tafels rinkelden. Ik moet erachter komen wat er precies gebeurt, dacht Elizabeth. Ik moet Winterhuis Hotel redden. Winterhuis Hotel schudt op zijn grondvesten. Het hotel trilt en beeft, een geheimzinnig boek verdwijnt uit een afgesloten kamer en Elizabeth en Freddy vinden verborgen boodschappen in de schilderijen aan de muren. Het lijkt erop dat iemand probeert de kwaadaardige Gracella Winters, die ergens in de geheime gangen onder het hotel begraven ligt, weer tot leven te wekken. Elizabeth en Freddy moeten de raadsels oplossen om Winterhuis Hotel te redden van Gracella's duistere magie, voordat het te laat is...Spannend verhaal!

  2. 6. Ons Kasteel aan zee - Lucy Strange

    Een bijzonder en avontuurlijk verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Petra is de dochter van een vuurtorenwachter. Samen met haar ouders en zus woont ze in de vuurtoren, die ze liefkozend ‘ons kasteel’ noemen. Haar wereld bestaat uit avonturen in verborgen tunnels en griezelige verhalen over zeemonsters. Maar aan die zorgeloze jeugd komt een eind als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog is ook in de vuurtoren voelbaar, en al snel beginnen er scheurtjes te ontstaan in het gelukkige gezin. Petra doet alles wat ze kan om de geheimen van het gezin te ontrafelen. ► Bestel vandaag dit boek!

  1. 7. Het leven van een looser: Totaal gesloopt - Ben Guterson en Chloe Bristol

    De familie Botermans krijgt onverwacht een erfenis. Bram weet daar wel raad mee. Maar zijn moeder vindt dat het geld verantwoord moet worden besteed: het huis wordt verbouwd. Zodra de werklui beginnen, gaat alles mis; de puinhoop is niet te overzien. Bram is totaal gesloopt en vraagt zich af of er nog iets te redden valt. Dan daalt het stof neer… wordt het verbouwen of verhuizen?► Grappig verhaal!

  2. 8. Mus en Kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen - Kevin Hassing en Linde Faas

    Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje opgeschrikt door plunderende piraten. Hun leider, Ramon, maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen. Mus weet gelukkig op tijd te ontsnappen en gaat hulp halen. Met alleen een bedeltje en de vage aanwijzing van een vrouw om kapitein Kwaadbaard te zoeken, gaat ze op weg. Kwaadbaard was vroeger ook lid van De 5 Slangen en is de enige die Ramon kan verjagen. Maar Kwaadbaard vinden is één ding, hem overtuigen om het zwaard weer op te pakken is een tweede. Gelukkig heeft Mus een belangrijke troef achter de hand…► Bestel vandaag dit boek!

  1. 9. De lijst van dingen die niet zullen veranderen - Rebecca Stead

    Na de scheiding van haar ouders twee jaar geleden werd Bea’s leven op heel veel manieren anders. Maar gelukkig heeft ze haar groene schrift waarin haar vader en moeder een opsomming hebben gemaakt van dingen die niet zullen veranderen. Met als belangrijkste punt: mama en papa zullen altijd van haar houden, en van elkaar. Wanneer haar vader vertelt dat hij en zijn vriend Jesse gaan trouwen, is Bea super enthousiast. Ze is dol op Jesse, en als hij met haar vader trouwt krijgt ze een zusje, iets wat ze altijd zielsgraag wilde. Maar terwijl iedereen druk is met het voorbereiden van het huwelijk, maakt Bea zich steeds meer zorgen over een vreselijk geheim dat ze sinds de vorige zomer met zich meedraagt. Ontroerend verhaal!

  2. 10. 100% Coco Tokyo - Niki Smit

    Modevlogger Coco gaat naar Tokio om mee te doen aan The Big Kawaii TV-Show! Wint zij de titel 'schattigste outfit-ontwerper'? Ondertussen valt Coco voor Yuki. Kan ze haar grote liefde Bruno vergeten? 100% Coco Tokyo is het vijfde, los te lezen deel in de 100% Coco-serie van Niki Smit over modevlogger Coco. Razend populair onder meisjes vanaf 11 jaar. Met coole stickers bij de eerste druk! De 100% Coco-serie is ook verfilmd en bekend van Netflix. De Style Tiger goes to Tokyo! Coco gaat naar Japan om mee te doen aan The Big Kawaii Show! In deze tv-show strijden vijf kandidaten om wie de schattigste outfit kan maken. Samen met haar nieuwe fashion friend Colette duikt Coco in de wereld van kimono’s, unicorns, Harajuku Girls en natuurlijk SUSHI. Al snel heeft ze een crush op de Japanse Yuki. Maar is Yuki wel zo schattig als hij eruitziet? Of blijft Bruno toch haar grote liefde? NIEUW: met dagboekfragmenten van Bruno! ► Bestel vandaag dit boek!

  1. 11. Hartjes en bommen - Marlies Slegers en Heleen Brulot

    Aansprekend verhaal over social media, sociale (online) druk, vloggers en influencers voor lezers vanaf 10 jaar. ‘Win een meet & greet met mij in Disneyland! Verzamel zoveel mogelijk likes op je Insta en ga met me mee!’ De beroemde vlogger Nick Perez heeft een wedstrijd uitgeschreven met een geweldige prijs. Meral zet alles op alles om zoveel mogelijk hartjes te verzamelen voor haar foto. Maar Stijn wil ook naar Disneyland. Hij bedenkt samen met zijn vriend Amed een plan waarbij Stijns foto de meeste likes krijgt. Het is een nek-aan-nekrace tussen Meral en Stijn, totdat er opeens een nieuwe concurrent bij komt... Bestel vandaag nog dit leerzame boek!

  2. 12. Mijn dagen met niets - Mireille Geus

    Elshontely verveelt zich verschrikkelijk. Ze zit thuis met haar moeder. Achthoog. In een flat die zo klein is dat ze zelf in het berghok slaapt. Het is best gezellig, maar als je niet naar buiten mag en niemand mag zien omdat er een epidemie rondwaart, begint het leven toch wel saai te worden. Haar moeder zit maar mondkapjes te naaien. Op de radio gaat het non-stop over handen wassen en afstand houden. Maar dan heeft haar moeder een verrassing. Een stok met een touw eraan. En aan het eind zit een stukje brood. Elshontely gaat buiten over de balustrade vissen. En ze vangt Niets! Ook al moet Elshontely vanwege haar astma heel voorzichtig zijn; Niets mag ze houden. En dat is het begin van haar dagen met Niets. Griffelwinnares Mireille Geus schreef een vrolijk stemmend, maar ook ontroerend boek over de situatie die we inmiddels allemaal zo goed kennen. Thuis. Zonder de mensen van wie we zoveel houden. En waar toch zoveel te ontdekken valt. ► Bestel nu dit boek hier!

  1. 13. De tempeljagers: het verdwenen eiland Kivamba - Michael Reefs en Elsa Kroese

    Wanneer broers Noah en Finn op onderzoek uitgaan in de reusachtige kelder van Chateau Ravenhorst, vinden ze een oeroude landkaart. Deze toont het mysterieuze en onvindbare eiland Kivamba. Het zou een eiland vol gevaar zijn, dat misschien beter onontdekt kan blijven. Maar… het avontuur is aanlokkelijk en samen met hun beste vriendin Tess haalt de tweeling hun avontuurlijke tante over voor een laatste ontdekkingsreis Maar dan wordt tante Lara op het eiland ontvoerd en moet het drietal een magisch voorwerp uit een tempel halen om Lara terug te krijgen. Wat volgt is een zenuwslopende zoektocht vol listen, valstrikken en gevaren. Bestel vandaag nog dit leerzame boek!

  2. 14. Het ministerie van oplossingen en de zilverjongen - Sanne Rooseboom en Mark Janssen

    Het Ministerie van Oplossingen is terug! We helpen iedereen, niet alleen wie we aardig vinden. Dat is een van de strenge regels van het eeuwenoude Ministerie van Oplossingen, dat anoniem de problemen van andere mensen oplost. In de praktijk valt die regel de elfjarige Nina niet mee. Want het Ministerie probeert de problemen van Ralf op te lossen, een jongen die altijd zó kwaad en onaardig doet, dat Nina hem helemaal niet wíl helpen. Maar Ralf is ook een jongen die het ontzettend zwaar heeft door de moeizame scheiding van zijn ouders. Het gaat steeds slechter op school, hij slaat kinderen op het voetbalveld en de enige vriend die hij nog heeft, wil dat hij dingen gaat stelen. De andere leden van het Ministerie, Alfa, Ruben, Kai, de oude dames Vis en Tirza, vinden dat ze iets voor hem moeten doen. En Nina? Nina doet mee. Met tegenzin. Het Ministerie van Oplossingen staat voor misschien wel het lastigste probleem tot nu toe: hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt? ► Bestel nu dit boek hier!

  1. 15. De gruwelijkse geschiedenis van de hele wereld - Terry, Deary en Martin Brown

    De geschiedenis van de mens zit vol met walgelijke verhalen. ­Mensen zijn nu eenmaal de meest gruwelijke wezens op aarde en in de loop van de tijd is er heel wat bloed gevloeid. Dit boek schuwt er niet voor om de donkere kant van de geschiedenis eens in ­geuren en kleuren uit te lichten. Van hersenknabbelende neanderthalers tot gladiatorgevechten in het oude Rome. Alles wordt met veel (duistere) humor verteld en de hilarische illustraties ­maken dit een ideaal boek voor kinderen die wel van een beetje spanning en sensatie houden. En hopelijk zal het hen inspireren om het toch net iets anders aan te pakken dan hun historische voorgangers. Die maakten er namelijk maar een bloederige bende van! Dit boek sluit perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2020: En toen? Bestel vandaag nog dit leerzame boek!

  2. 16. Gozert - Pieter Koolwijk en Linde Faas

    Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen? ► Bestel nu dit boek hier!

  1. 17. Dummie de mummie: een jonge prins in het oude Egypte - Tosca Menten en Geert Gratama

    Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkabh Ishaq Eboni is de jonge, onbezorgde zoon van Achnetoet en zijn vrouw Enisis. Maar als zijn opa, koning Sadihotep sterft, wordt alles anders. De jonge prins moet ineens van alles leren voor als hij zelf later koning is. Maar Darwishi wordt veel liever goudsmid, zoals de vader van zijn beste vriend Noezi! Darwishi en Noezi bedenken samen een plan. Ze willen van zelf-uitgehakt goud een machtige gouden scarabee smeden voor in de nieuwe kroon van Achnetoet, zodat die eeuwig blijft leven. Maar de goudmijnen zijn gevaarlijk. En de goden lijken wel boos, want het water in de Nijl blijft maar zakken. Als de scarabee klaar is, staat Darwishi voor een moeilijke keuze. Geeft hij de scarabee aan zijn vader? Of aan de heilige krokodil, zodat die de Nijl weer laat overstromen? Stap op je ezel en reis met deze bijzondere vrienden mee door het prachtige oude Egypte! Spannend verhaal!

  2. 18. Izzy Love: Villa Valentijn - Manon Sikkel

    Isa logeert de hele zomer bij haar ooms aan zee. Net wanneer ze denkt dat dit de saaiste zomer van haar leven wordt, ontmoet ze Zachar. Hij loopt altijd op blote voeten en woont in een oud landhuis in de duinen. Heel even lijkt het de mooiste zomer van haar leven te worden. Maar dan ontmoet ze Brahim, wonderlijke Olga en Kaas, een jongen die gek is op vogels en fossielen. En dan komt ook haar beste vriendin Sofie op bezoek. De zomer wordt er een vol drama… ► Een boek vol vriendschappen!

  1. 19. Robotoorlog: Sluipend kwaad - Rian Visser en Joseph Diaz

    De robots smeden gruwelijke plannen. Het kwaad is overal. Er is giftig eten en drinken opgedoken in de stad. Hebben de robots daar iets mee te maken? En wat is de rol van Tilia’s verdwenen ouders? Denny en Tilia gaan het onderzoeken. In een geheimzinnig dal krijgen ze te maken met gevaarlijke dieren, gruwelijke machines en bizarre robots. Sluipend kwaad is het vierde deel uit de serie Robotoorlog. Een spannend boek over robots, vechten én vriendschap. Het boek is gedrukt in een dyslexielettertype. De tekst is makkelijk leesbaar en zeer geschikt om voor te lezen. Koop vandaag nog dit boek!

  2. 20. Bethany en het beest - Jack Meggitt-phillips en Isabelle Follath

    De 511-jarige Peregrinus Pincet heeft een verrukkelijk leven. Hij heeft geld als water, een prachtig huis vol mooie spullen en een drankje waardoor hij eeuwig jong en knap blijft. Het enige wat hij hiervoor zo nu en dan moet doen is het beest dat bij hem op zolder woont precies datgene te eten geven wat het wil. Maar wanneer het monster besluit dat het een kind wil eten, beseft Peregrinus dat alles gruwelijk uit de hand loopt. Wanhopig gaat hij op zoek naar het verschrikkelijkste kind dat hij kan vinden. Bethany lijkt de ideale kandidaat, maar die geeft zich niet zomaar gewonnen! ► Bestel dit boek hier!

  1. 21. Timur - Gaby Rasters en Leon Römer

    Timur is twaalf jaar oud en heeft het syndroom van Down. Dit jaar gaat hij naar groep acht. Superspannend, want dat betekent dat het tijd is voor het schoolkamp en de eindmusical. Dit jaar wil hij de blijmaker van de klas worden met zijn grapjes en dropveters. Ten minste, tot er een nieuwe jongen bij Timur in de klas komt. Jonas is helemaal niet zo aardig als zijn andere klasgenoten. Waarom doet hij zo vervelend tegen Timur? Timur besluit meteen de ultieme uitdaging aan te gaan: het blijmaken van zijn eigen pestkop. Mooi boek over vriendschap!

  2. 22. Het lied van de vreemdeling- Linda Dielemans

    De aarde beeft. De bomen schudden. Ik wankel. Dieporanje vlammen schieten bulderend omhoog. Wolken blokkeren de zon. Met een dreun komt er een zwarte, rokende steenbrok naast mijn voeten neer. Une is daar ergens. Helemaal alleen. Ze kan verdwalen, stikken, verpletterd worden door een rotsblok. Ik moet kiezen. 41.000 jaar geleden. Une is een neanderthalermeisje. Nano komt uit een stam van moderne mensen, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze zien er anders uit, spreken een andere taal, hebben andere gewoonten en gebruiken. Kunnen twee stammen die zo van elkaar verschillen samenleven? Maar wanneer de vulkaan uitbarst, gloeiend hete lava spuugt en de aarde beeft, is het enige wat telt: overleven. ► Bestel dit boek hier!

  1. 23. Sophie op de daken - Katharine Rundell

    Katherine Rundell, bekend van Feo en de wolven en De ontdekkingsreiziger, vertelt in Sophie op de daken een meeslepend verhaal over familie en doorzettingsvermogen. Opnieuw een schitterende jeugdroman van een van de belangrijkste Britse kinderboekenauteurs van dit moment. Sophie overleefde als baby een schipbreuk en iedereen denkt dat ze wees is. Maar Sophie herinnert zich nog dat haar moeder om hulp zwaaide toen Sophie in een cellokist in het Kanaal dreef. Volgens haar voogd is het bijna onmogelijk dat haar moeder nog leeft. Maar ‘bijna onmogelijk’ betekent ‘nog mogelijk’, vindt Sophie. Met de enige aanwijzing die ze heeft – het adres van de cellomaker – vlucht Sophie naar Parijs. Daar krijgt ze hulp van Matteo en zijn ‘daklopers’, die in geheime plekken boven de stad wonen. Maar kunnen ze haar moeder vinden voordat Sophie wordt opgepakt door de autoriteiten? Of, nog belangrijker, voordat ze de hoop opgeeft? Fantasierijk!

  2. 24. Dop - Jonne Kramer en Karl James Mountford

    Wanneer Dop molenaarsknecht wordt, kan ze haar geluk niet op. Maar haar blijdschap is van korte duur, want wanneer de dorpelingen één voor één ziek worden, wordt Dop beschuldigd van het vergiftigen van het meel. Maar waarom denkt iedereen dat Dop de schuldige is? Komt dat door haar verleden? Dit is het begin van een mysterieuze zoektocht waarin Dop haar onschuld moet bewijzen en Ontdekt wie ze kan vertrouwen en wie niet... Een boek over een raadselachtige misdaad, vertrouwen en jaloezie. ► Bestel dit boek hier!