Bedplassen komt bij veel kinderen voor. Zeker één op de 6 kinderen van 6 jaar is 's nachts nog niet droog. Bij kinderen van 9 jaar geldt dat voor één op de 15 kinderen. Bedplassen is voor zowel ouders of verzorgers als voor het kind vervelend.
Mogelijke oorzaken
De oorzaken van bedplassen zijn niet altijd even duidelijk. Bedplassen heeft vaak te maken met een diep slaappatroon, waardoor het kind niet uit zichzelf wakker wordt bij een volle blaas. Ook kan het komen door stress, erfelijkheid of is het bedplassen een gewoonte geworden. De kans dat het bedplassen wordt veroorzaakt door een afwijking van de blaas of urinewegen is zeldzaam, maar dient wel eerst uitgesloten te worden, voordat er iets aan het bedplassen gedaan kan worden.
Wat kun je eraan doen?
Als je kind op 6-jarige leeftijd nog in bed plast, is het aan te raden om er aandacht aan te besteden. Onderstaande tips en adviezen kunnen je helpen om het bedplassen te verminderen of helemaal te verhelpen.
Word niet boos
Je kind plast niet met opzet in bed. Probeer je geduld niet te verliezen als jouw kind weer in bed heeft geplast. Plagende opmerkingen, straf of afkeuring werken averechts. Jouw kind voelt zich al minderwaardig en heeft vaak het idee dat het de enige is die in bed plast.
Prijs je kind
Jouw kind kan er niets aan doen dat het 's nachts nog niet droog is. Laat jouw kind duidelijk merken dat je het fijn vindt als het hem wel gelukt is droog te blijven. Zelfvertrouwen is erg belangrijk.
Minder drinken helpt niet
Jouw kind overdag minder laten drinken helpt niet. Bovendien is dat op den duur voor jouw kind niet goed. Het verbieden van drinken voor het slapen gaan werkt eerder spanningsverhogend, waardoor de kans op bedplassen juist groter wordt. Wel is het verstandig om jouww kind voor het slapen gaan geen grote hoeveelheden te laten drinken en voor het naar bed gaan te laten plassen.
Meehelpen verschonen
Als jouw kind ouder is dan vijf jaar, kun je beter geen luiers meer gebruiken. Misschien kan jouw kind nu zelf of met een beetje hulp zijn kleren en lakens verschonen. Daarmee leer je jouw kind verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen hygiëne.
s' Nachts laten plassen
Bij een aantal kinderen helpt het om s' nachts te plassen. Een richtlijn voor het tijdstip waarop je jouw kind wakker maakt, is ongeveer twee uur nadat het is gaan slapen. Maak jouw kind niet vaker dan één keer per nacht wakker. Het is belangrijk dat jouw kind goed wakker is voordat het gaat plassen. Om zeker te weten dat jouw kind echt wakker is, kun je een wachtwoord afspreken. Als s' nachts plassen geen verbetering oplevert omdat jouw kind bijvoorbeeld erg vast slaapt, kun je hier beter mee stoppen. Probeer het eventueel na een tijd opnieuw als jouw kind aangeeft dat het droog wil blijven.
De kalendermethode
De kalendermethode wordt vaak gecombineerd met het s' nachts laten plassen. Op een kalender wordt het aantal 'droge nachten' bijgehouden. Bij elke droge nacht mag jouw kind een sticker plakken of een zonnetje tekenen op de kalender. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met jouw kind dat na het behalen van een bepaald aantal stickers of zonnetjes, er dan een leuke beloning volgt. Natte dagen negeer je. Deze methode heeft het meeste effect in een kort tijdsbestek; ga hier niet langer dan een maand mee door. Probeer het na een tijdje opnieuw. Breidt het aantal droge nachten langzaam uit. Als jouw kind 14 dagen achter elkaar droog kan blijven, is het in principe geen bedplasser meer.
De plaswekkermethode
Pas als jouw kind ouder is dan 7 jaar en bovenstaande methoden helpen niet, kun je een plaswekker gebruiken. De plaswekker is een hulpmiddel die jouw kind leert om op tijd wakker te worden als hij moet plassen. Jouw kind slaapt met een speciaal broekje dat in verbinding staat met een wekker. Zodra er urine in het broekje komt, gaat de wekker zoemen. Bij langer gebruik gaat jouw kind steeds eerder reageren op de zoemer en tenslotte slaapt jouw kind of droog door of wordt wakker voordat de wekker afgaat. Bij veel kinderen werkt deze methode goed. Een plaswekker kun je huren. De verpleegkundige of jeugdarts van de GGD kan je hier meer informatie over geven.
Vertrouwen
Gedrag veranderen kost inspanning en doorzettingsvermogen. Het beste kun je starten met een zindelijkheidstraining in een rustige periode, dus niet tijdens een verhuizing, als er gezinsproblemen zijn of als er een broertje of zusje op komst is. Stimuleer het zelfvertrouwen van jouw kind en overtuig jezelf en jouw kind ervan dat het op een dag over zal zijn. Voorkom plagerijen of zinspelingen over bedplassen. Dit maakt jouw kind onzeker en werkt zeker niet bevorderend voor het bedplasprobleem.
Zorgen of meer informatie
Mocht je na het lezen van deze info-tekst nog vragen hebben of meer informatie willen, dan kun je contact opnemen met de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD Kennemerland op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.00 - 17.00 uur via telefoonnummer 023 7891777 of via frontofficejgz@vrk.nl.
GGD is partner Centrum voor Jeugd en Gezin.