Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam merkte dat er voor personen met autisme, ADHD of een andere prikkelverwerkingsstoornis, onvoldoende museumaanbod is. Daarom hebben ze samen met de Reinwardt Academie het autismevriendelijke museumbezoek ontwikkeld.

Pilot autismevriendelijk museum bezoek

In april 2018 heeft het museum voor het eerst een museumbezoek aangeboden voor kinderen van 6 t/m 13 jaar met autisme en hun familie. Hieruit bleek dat deze doelgroep behoefte heeft aan cultuur en verdieping. Alleen is een museumbezoek voor hen echter niet vanzelfsprekend, omdat overdadige achtergrondgeluiden of het gebruik van sfeerverlichting voor personen met autisme storend kunnen zijn.

Naar aanleiding van de succesvolle pilot biedt Het Scheepvaartmuseum nu elke drie maanden een prikkelvrij programma aan dat speciaal voor deze doelgroep is ontwikkeld. De eerstvolgende bezoeken vinden plaats op:

  • 24 november 2018 van 09.30 tot 11.00 uur en
  • 26 januari 2019 van 09.30 tot 11.00 uur.
image

Een museumdocent geeft tijdens het autismevriendelijke museumbezoek uitleg over de evenaar. Foto:Twycer

Programma van het prikkelarme familiebezoek

Tijdens het familiebezoek gaan de deelnemers samen met een museumgids naar een tentoonstelling. De museumdocenten houden rekening met de wensen van de groep. Interactieve elementen worden zoveel mogelijk uitgezet. Na de rondleiding is er een knutselactiviteit. 

Daarna kunnen families het museum op eigen gelegenheid bezoeken. Hiervoor is een prikkelplattegrond beschikbaar die aangeeft of een ruimte prikkelrijk of juist prikkelarm is. Als er teveel prikkels zijn kunnen bezoekers gebruik maken van de chill-out ruimte. Dit is een plek met geluidswerende koptelefoons waar de kinderen tot rust kunnen komen.

Aanmelden voor dit programma bij het Scheepvaartmuseum

Lijkt dit je wel wat voor jouw gezin? Je kunt je gezin aanmelden door een e-mail te sturen aan educatie@hetscheepvaartmuseum.nl. Vermeld daarin de datum waarop jullie willen meedoen, het aantal personen en de leeftijd van de kinderen. Per groep kunnen er maximaal 15 personen meedoen, dus zorg dat je er op tijd bij bent! 

Nadat je je hebt aangemeld krijg je direct een wegwijzer met het programma. Hiermee kunnen jullie je thuis fijn voorbereiden op het museumbezoek.