Nog even en dan starten de Nationale Voorleesdagen 2022: In de omgeving van Haarlem, Heemskerk en Hoofddorp worden er leuke kinderactiviteiten georganiseerd van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari. 

Van lezen kunnen wij geen genoeg krijgen. En we hopen dat jij dit als pedagogisch professional net zo belangrijk vindt. Want elk kind is gebaat bij het horen van mooie verhalen. Niet alleen voor de eigen (taal)ontwikkeling, maar ook voor de gezellige momenten en de herinneringen die worden gemaakt tijdens het voorlezen.

Voorlezen stimuleren

Daar wordt speciaal aandacht voor gevraagd tijdens de jaarlijks terugkerende campagne ‘De Nationale Voorleesdagen’. Het doel is om voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar te stimuleren. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder het positieve effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van 26 januari tot en met 5 februari 2022, verschijnt van het Prentenboek van het Jaar een unieke mini-editie. Wil je meer doen dan voorlezen? Bekijk het lesmateriaal bij het boek.

Het Nationale Voorleesontbijt

Op 26 januari is de aftrap met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende en niet-bekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. Traditiegetrouw leest ook Prinses Laurentien voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Dit jaar doet zij dat in Integraal Kind Centrum het Duet in Uithoorn.

De Prentenboek Top 10 voor De Nationale Voorleesdagen 2022

  • Maar eerst ving ik een monster! Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer
    ‘Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.’
  • Vos gaat een stukje rijden Susanne Strasser
    Vos gaat een stukje rijden is een mooi klankrijk boek met een eenvoudig verhaal over een vos die zo van zijn rit geniet dat hij niet doorheeft dat er een heleboel dieren met hem meerijden.
  • Het eiland van Olifant Leo Timmers.
    Als Olifant na een storm op een eiland strandt, komt Muis hem redden. Maar is de boot niet veel te klein? Als er meer dieren langskomen wordt het steeds gezelliger op het eiland. Een boek over gastvrijheid en samenzijn.
  • Duizend-en-één paarse djellaba’s Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani met illustraties van Annelies Vandenbosch.
    In Duizend-en-één paarse djellaba’s raakt Esmaa haar moeder kwijt op de markt in Marokko tussen allemaal vrouwen met paarse djelaba’s. Hoe vindt ze de weg terug. Gelukkig ontmoet ze een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje die haar helpen.
  • Hey baby, kijk! Laura van Bouchout met illustraties van Eva Mouton.
    Hey baby, kijk! is een knuffelboek voor baby’s met vertederende zwart-wit prenten.
  • Heertje en Meneertje Erik van Os en Elle van Lieshout met illustraties van Jan van Lierde.
    Heertje en Meneertje bouwen allebei een eigen huis. Dat is gezellig, maar als ze klaar zijn wonen ze allebei ergens anders. Een filosofisch en humoristisch verhaal over vriendschap.
  • De koffer Chris Naylor-Ballesteros
    Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen heeft vragen en wil weten wat er in de koffer zit. De koffer is hartverwarmend verhaal over hoop en vriendelijkheid voor mensen in nood.
  • Muk Mark Haayema met illustraties van Laury Tinnemans en Job van Gelder.
    Muk is een pup met stippen. Maar wat zou hij graag nog veel meer stippen hebben. Een droldwaas avontuur.
  • Daar ben je Hans en Monique Hagen met illustraties van Charlotte Dematons.
    Daar ben je is een cadeauboek voor baby’s met 12 gedichten en prenten voor de eerste 12 maanden van hun nieuwe leven. Een jaar vol emoties, gevangen in een ontroerend prentenboek.
  • De ridder zonder billen Levina van Teunenbroek met illustraties van Charlotte Bruijn
    De ridder zonder billen zal elke kleuter ongetwijfeld spreken. Een boek op rijm met grappige illustraties.

Leuke activiteiten in de bibliotheek Zuid-Kennemerland

Hier vind je natuurlijk heel veel boekentips. Zoals het prentenboek van het jaar Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp. Of download de leuke kleurplaten en laat de kinderen de monsters of Vos inkleuren. Ondertussen kunnen jullie zingen en dansen op het enige echte monsterliedje. Lekker allemaal meezingen, springen en dansen op dit vrolijke monsterliedje.  

Nog meer activiteiten ►

Knutselen in Bibliotheek Haarlem-Schalkwijk

Creatieve Schalkwijkertjes opgelet! Kom tekenen, schilderen en knutselen bij Kunstnest. Neide Bastos en haar team richten in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk Kunstnest in: een atelier voor creatieve kinderen uit de buurt. In dit creatieve 'nest' kunnen 'kuikens' hun kunstzinnige hart ophalen. Met materialen die in het atelier aanwezig zijn, mogen de kinderen tekenen, schilderen of knutselen. In de weekends en schoolvakanties worden er ook workshops georganiseerd.

Meer info ►

Activiteiten voor kinderen bij boekhandel de Vries in Haarlem

Met ruim 100 jaar ervaring op zak, leverancier van het hof, een prachtig oud pand en het grootste aanbod boeken van Nederland in de schappen, is boekhandel H. de Vries in Haarlem een beleving op zich. Stap eens binnen en dompel jezelf onder in hun enorme boekencollectie.

Klik hier ►

Voorleesfeest en Boekstartpret in de Bibliotheek Velsen!

Voorlezen is een feest! Met je kleuter thuis, maar natuurlijk ook in de Bibliotheek! Samen met andere kleuters en hun (groot)ouders. Vos gaat op pad met zijn loopauto: door de velden, over steentjes, door de plassen. Vos geniet, maar heeft niet in de gaten dat eerst Muis, dan ook Mol en uiteindelijk een hele stoet dieren met hem meereist. Kom jij ook meerijden?

Lees meer ►

Voorlezen aan jonge kinderen in Bibliotheek IJmond Noord

In vestiging Heemskerk en Beverwijk wordt iedere woensdagochtend van 11.00 – 11.30 uur voorgelezen aan baby's, dreumesen en peuters van 0 tot 4 jaar.

Een enthousiaste vrijwilliger maakt er een feestje van: voorlezen, plaatjes kijken en benoemen, liedjes zingen en spelletjes doen. Waarom voorlezen? Met je kindje op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je kind een leven lang plezier van heeft.

Meer info ►

Het Nationale Voorleesontbijt 2022 in Bibliotheek Haarlemmermeer

En dat niet alleen, een speciale gast komt voorlezen uit het Prentenboek van het Jaar: ‘Maar eerst ving ik een monster’. Niemand minder dan actrice en zangeres Renée de Gruijl (bekend van o.a. SpangaS) komt het mooie boek voorlezen. Een heerlijk begin van de dag en een week vol leuke activiteiten! Naar een prachtig verhaal luisteren en lekker eten? Wie wil dat nou niet? Kom je ook? Wees er snel bij! Wees er snel bij! Aanmelden voor deze activiteit kan via aanmelden@debibliotheekhaarlemmermeer.nl o.v.v Voorleesontbijt CB. Na aanmelding ontvang je de zoomlink voor het Nationale Voorleesontbijt.

Kom luisteren? ►