Nog even en dan starten de Nationale Voorleesdagen 2023: van woensdag 25 januari tot en met zaterdag 4 februari. Lees voor uit het prentenboek van het jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte, versier de groep of organiseer een (meertalig) voorleesontbijt!

Van lezen kunnen wij geen genoeg krijgen. En we hopen dat jij dit net zo belangrijk vindt! Want elk kind is gebaat bij het horen van mooie verhalen. Niet alleen voor de eigen (taal)ontwikkeling, maar ook voor de gezellige momenten en de herinneringen die worden gemaakt tijdens het voorlezen.

Voorlezen stimuleren

Daar wordt speciaal aandacht voor gevraagd tijdens de jaarlijks terugkerende campagne ‘De Nationale Voorleesdagen’. Het doel is om voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar te stimuleren. Voorlezen is van groot belang voor het opgroeiende kind. En dat hoeft helemaal niet lang te zijn. Onderzoek toont aan een kind met 15 minuten per dag al duizend nieuwe woorden per jaar leert. Ook leren ze in groep 3 makkelijker lezen.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van 25 januari tot en met 4 februari 2023, verschijnt van het Prentenboek van het Jaar een unieke editie. 

Het Nationale Voorleesontbijt

Op 25 januari is de aftrap met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende en niet-bekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. Traditiegetrouw leest ook Prinses Laurentien voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt. 

De Prentenboek Top 10 voor De Nationale Voorleesdagen 2023

Leuke activiteiten van Bibliotheek Heemstede bij boekhandel Blokker

De start van de Nationale Voorleesdagen vieren we met het voorleesontbijt. Kom een lekker broodje eten en luisteren naar het Prentenboek van het Jaar bij boekhandel Blokker in Heemstede. Burgemeester Astrid Nienhuis leest op 25 januari voor uit Maximiliaan Modderman geeft een feestje, en jij kan komen luisteren! Zien we jou om 9 uur aanschuiven bij het ontbijt? Naderhand kan je meteen de bieb induiken om zelf de mooiste prentenboeken uit te zoeken. Reserveer snel je kaartje. Ouders die meekomen hoeven geen kaartje te reserveren! Woensdag 25 januari | 9:00 – 10:00 uur | Kinderen van 2 – 4 jaar | Gratis Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Nog meer activiteiten ►

Knutselen in Bibliotheek Haarlem-Noord

De start van de Nationale Voorleesdagen vieren we met het voorleesontbijt. Kom een lekker broodje eten en luisteren naar het Prentenboek van het Jaar in de Bibliotheek Haarlem Noord. Wethouder Diana van Loenen leest op 25 januari voor uit Maximiliaan Modderman geeft een feestje, en jij kan komen luisteren! Zien we jou om 9 uur aanschuiven bij het ontbijt? Naderhand kan je meteen de bieb induiken om zelf de mooiste prentenboeken uit te zoeken.

Meer info ►

Activiteiten voor kinderen bij boekhandel de Vries in Haarlem

Met ruim 100 jaar ervaring op zak, leverancier van het hof, een prachtig oud pand en het grootste aanbod boeken van Nederland in de schappen, is boekhandel H. de Vries in Haarlem een beleving op zich. Stap eens binnen en dompel jezelf onder in hun enorme boekencollectie. Hier worden twee voorleesmiddagen georganiseerd:

Zaterdagmiddag 28 januari, 14.00: (6+) Klik hier ►

Woensdagmiddag 1 februari, 14.00:  (ong. 2+) Klik hier ►

Voorleesfeest en voorstelling in de Bibliotheek Velsen!

Voorlezen is een feest! Voorlezen is een feest! Op 25 januari is er Voorleesfeest voor kinderen van 3-6 jaar jaar en 28 januari is er interactieve Muziektheater 'Feest, Tralala' van Tijl Damen. Aansluitend aan de voorstelling kan je jouw eigen feesthoed maken en sluiten we het feest af met een mooie dans. En er is een kleurplaat op het prentenboekenplein vol met prentenboeken.

Lees meer ►

Voorlezen aan jonge kinderen in Bibliotheek IJmond Noord

Voorlezen is heerlijk om te doen en zo gezellig! Hier inspireren we je graag met tips om het voorlezen nog leuker te maken. Het prentenboek van het jaar is Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Tijdens De Nationale Voorleesdagen organiseert Bibliotheek IJmond Noord evenementen rondom voorlezen voor je (klein)kind.

Meer info ►

Het Nationale Voorleesontbijt 2022 in Bibliotheek Haarlemmermeer

De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen! En deze luiden we graag in met een ‘voorleesontbijt’ in de bieb. Kom luisteren naar de mooiste verhalen uit de ‘Prentenboek Top 10’ van 2023, onder het genot van een heerlijk ontbijtje. Dit jaar hebben we een heel speciale voorleesgast: schrijfster Levina van Teunenbroek! Zij heeft ‘De ridder zonder billen’ geschreven. Ze zal uiteraard uit haar eigen boek voorlezen én uit een prentenboek van de Prentenboek Top 10. Wil je erbij zijn? Geef je dan op via aanmelden@cpunt.nl o.v.v. Voorleesontbijt.

Kom luisteren? ►

BoekenBoeken