Nationale Bijentelling 2021 op 17 & 18 april!

Op 17 en 18 april organiseert Nederland Zoemt voor de vierde keer de Nationale Bijentelling. Doe jij ook weer mee? Schrijf je dan nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Inschrijven

Meer leren over de bijen

Ben jij al goed voorbereid op de Nationale Bijentelling? Geen zorgen, wij geven je bij-les! Oefen voor de Bijentelling met deze spelletjes en activiteiten.

Bij-les

Het kan best lastig zijn om al die bijen van elkaar te onderscheiden. Gelukkig zijn er leuke activiteiten en spelletjes om je daarbij te helpen.

  • Oefen voor de bijentelling met spelletjes. Wie herkent hommels het beste?
  • Wil jij de bijen helpen? Maak dan eens een zaadbommetje
  • Of zet een zelfgemaakt bijenhotel in de tuin!

Wat zoemt er in je achtertuin?

Er zijn wereldwijd zo’n 20.000 soorten bijen. Probeer die maar eens uit elkaar te houden! Zoveel soorten zie je in het voorjaar in Nederland niet. Speel deze drie spelletjes en maak kennis met elf soorten bijen die je nu in je tuin of op je balkon kunt zien. Een goede voorbereiding om mee te doen aan de bijentelling!

Download hieronder GRATIS de leuke bijenspelletjes.

Hoe maak je zaadbommetjes?

Wilde bijen eten nectar en stuifmeel. Met bloeiende planten, struiken en bomen in je tuin of op het schoolplein help je wilde bijen aan voedsel. Zorg dat er altijd wat te snacken valt in je bijenparadijs van het vroege voorjaar tot de late herfst.

Wat heb je nodig voor je zaadbommetjes:

  • drie bekers compost of potgrond
  • een beker kleipoeder (bentoniet) of schoolklei
  • een klein kopje biologisch zaad (ongeveer 20 gram) van een- en tweejarige wilde planten
  • eierdozen

Bommetjes met kleipoeder

  1. 1. Meng de compost met het kleipoeder luchtig door elkaar.
  2. 2. Voeg het zaad toe.
  3. 3. Als alles goed gemengd is, doe je er wat water bij. Voeg net zo lang kleine beetjes water toe tot je een kneedbare bol hebt.

Bommetjes met schoolklei

  1. 1. Doe kleine stukken klei in een emmer en giet er steeds wat water bij tot er 'blubber' ontstaat.
  2. 2. Giet wat blubber in een teiltje. Voeg in het teiltje naar behoefte aarde toe, tot je bollen kunt maken. De bollen mogen klef zijn, maar moeten niet teveel plakken.
  3. 3. Voeg het zaad toe, meng het goed en maak een grote bol.

Bommetjes draaien en verspreiden

  1. 4. Verdeel de grote bol in kleine balletjes van ongeveer 3 centimeter doorsnee.
  2. 5. Leg de bommetjes in eierdozen of op een krant en laat ze een paar dagen drogen (niet in de zon).
  3. 6. De zaadbommetjes zijn nu klaar voor gebruik. Gooi de bommetjes op braakliggende stukjes grond in de tuin of op het schoolplein. De beste tijd om te bombarderen is in de maanden april en mei als het regent.
  4. 7. Onthoud goed waar je de bommetjes gegooid hebt. Ga regelmatig kijken of de planten opkomen en gaan bloeien. Geniet en bekijk welke wilde bijen en andere insecten de bloemen bezoeken.

Tip: gebruik biologische zaden. Resten bestrijdingsmiddelen in zaden zijn giftig voor wilde bijen. Neem zaden van planten die op verschillende momenten van het jaar bloeien en neem zaden van planten die van nature in Nederland voorkomen. Je kunt ook zelf zaden verzamelen van planten in bermen.

De Bijenwereld

Ga online op ontdekkingstocht langs eilanden vol proefjes, schatkaarten, filmpjes en andere activiteiten. Ontdek bijen zelf op de Verwonderwereld. Geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Ga naar de Bijenwereld