TikTok probeert veel gedeelde zelfmoordvideo offline te halen

De app TikTok ligt zwaar onder vuur nadat een video waarin een man zichzelf van het leven berooft zich in hoog tempo verspreidde. Het medium heeft grote moeite de video te verwijderen, omdat de beelden door verschillende gebruikers steeds opnieuw zijn geplaatst. Gebruikers zijn boos en eisen dat het platform daadkrachtiger optreedt tegen choquerende video’s.

De video verscheen bij sommige gebruikers op TikToks bijzonder populaire ‘For You’-pagina, waarop de app filmpjes aanraadt van andere accounts, of de gebruikers die nu volgen of niet. Op die manier kregen ook kinderen en tieners de gruwelijke en gewelddadige video te zien.

Sommige TikTok-gebruikers maanden anderen aan om de video niet te openen als ze hem zouden tegenkomen en meldden dat er een man met een baard aan een bureau te zien is. Anderen waarschuwen ook voor onschuldig ogende video’s waarin de zelfmoordvideo zit ‘verstopt’. Ook ouders worden op de gruwelijke beelden gewezen, zodat ze hun kinderen, die de app gebruiken, kunnen waarschuwen.

Wat is TikTok? Alles wat je moet weten over deze rage onder kinderen

Er vindt weer een interessante verschuiving plaats: kinderen en tieners hebben iets nieuws ontdekt: TikTok. De app is ontzettend populair onder de kids en jongeren. Krab jij je even achter je oren en vraag je je af: wat is TikTok eigenlijk? Op TikTok kun je jezelf filmen terwijl je danst, zingt of playbackt. De video’s kan de maker vervolgens zelf bewerken met verschillende effecten en online plaatsen. De filmpjes duren 15 tot 300 seconden. Na het online plaatsen kunnen gebruikers van de app deze met elkaar delen, liken en reacties achterlaten. De filmpjes kunnen ook meteen worden doorgeplaatst op andere social media zoals Facebook, doorgelinkt naar whatsapp. TikTok is een van de meest gebruikte apps ter wereld. De app met meer dan 100 miljoen gebruikers van over de hele wereld, die elke dag goed zijn voor meer dan 10 miljoen filmpjes. De kans is dus groot dat jouw zoon of dochter de app ook gebruikt of er in ieder geval van gehoord heeft.

TikTok vanaf welke leeftijd?

Officieel geldt er een leeftijdsgrens van 13 jaar voor de app. Maar veel gebruikers van TikTok zijn ook jonger dan 13 jaar. De kinderen kunnen heel simpel een andere geboortedatum invullen, waardoor ze alsnog toegang kunnen krijgen.

Iedereen aan de TikTok: zo bescherm je kinderen tegen online gevaren

Wat zijn de risico’s?

Hartstikke leuk als je kind zich uren kan vermaken met de app, maar het moet ook daadwerkelijk leuk en veilig blijven. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk alert te zijn op de privacy en online veiligheid van je kind, zodat hij of zij veilig de TikTok-app kan gebruiken. Zo meldde de NOS eerder dat het bedrijf van de videoapp een recordschikking heeft getroffen met een consumentenwaakhond FTC in Amerika. Het moederbedrijf van TikTok verzamelt zonder toestemming van de ouders gegevens van kinderen vanaf 13 jaar, terwijl die grens in Nederland wettelijk op 16 jaar ligt. Bovendien kan de Chinese overheid gemakkelijk bij de data van jou en jouw kinderen. Maar leg dat een tiener maar eens uit.

Berichten van vreemden

Op een openbaar profiel kan iedereen reageren op de geplaatste filmpjes. Als het profiel van je kind op openbaar staat kunnen er dus ook allerlei mensen reageren die niet tot de groep vriendjes en vriendinnetjes van je kind hoort. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Zo weten (kleine) kinderen lang niet met wie ze echt aan het chatten zijn. En kunnen ze al gauw een vertrouwensband denken op te bouwen, waardoor ze hun nieuwe vriend makkelijker allemaal persoonlijke informatie delen, bijvoorbeeld over waar ze wonen en waar ze naar school gaan. Het is sowieso heel belangrijk om je kind digitaal op te voeden en te leren dat het niet de bedoeling is dat hij – zelfs in zo’n leuke app – online persoonlijke gegevens stuurt naar anderen. Daarnaast kun je hier als ouder ook nog een extra veiligheidsmaatregel in nemen door de privacy instellingen van de app te wijzigen.

Zo kun je je kind veilig laten spelen op de TikTok app

De privacy instellingen van TikTok wijzigen

  1. 1. Druk in de app rechtsonder op het icoontje van een profiel
  2. 2. Druk op het tandwiel tekentje bovenin
  3. 3. Scroll naar beneden naar het kopje Privacy
  4. 4. Zet ‘alleen vrienden kunnen directly contact met mij opnemen’ aan
  5. 5. Zet ‘locatiegegevens verbergen’ aan
  6. 6. Zet ‘privé account’ aan
  7. 7. Scroll naar het kopje Acconutinstellingen
  8. 8. Klik op Instellingen pushberichten
  9. 9. Zet alle instellingen op ‘Van mensen die ik volg’
  10. 10. Laat je kind zijn/haar TikTok-profiel niet aan Insta en YouTube koppelen (deze apps zijn eigenlijk ook voor 13+);
  11. 11. Laat je kind niet zijn of haar eigen naam gebruiken op TikTok, om te voorkomen dat ze gevonden en benaderd worden via andere sociale media;

Door al deze wijzigingen uit te voeren, zorg je ervoor dat je kind beter beschermd is op de app. Zo kunnen alleen vrienden waarvan een vriendschapsverzoek is geaccepteerd contact opnemen met je zoon of dochter. Worden het land en de plaats waar je kind zich bevindt niet meer getoond bij het filmpje en het profiel. Bovendien staat er nu een melding dat alleen vrienden van je kind de filmpjes kunnen bekijken en filmpjes kunnen delen. Verder ontvangt je kind dan alleen likes en berichten van mensen die ze volgen.

Enne… ga naar die ouderavonden die je school organiseert over sociale media. Of vraag of de school zo’n ouderavond geeft. Daar krijg je hands on-voorbeelden en actuele tips uit de praktijk. Bovendien hoor je hoe andere ouders met online dilemma’s omgaan. Want wat er niet veranderd is de afgelopen jaren is dat we elkaar nodig hebben bij de opvoeding van onze kinderen. Offline én online.