Kinderen komen steeds minder in contact met de natuur. Zonde! De natuur kun je ook prima in huis halen, en dat is helemaal niet zo moeilijk als het klinkt. Heb je bijvoorbeeld al eens aan kikkerdril gedacht? Zó pak je het aan.
Hoe vang je kikkervisjes?
Om de kikkervisjes veilig vanuit de vijver bij je thuis te krijgen is het belangrijk om een goede transportbak te hebben. Het handigst is een plastic bak of een paar plastic bekers. Nu komt het leukste werk. Ga naar een sloot of vijver in de buurt en zoek naar kleine zwemmende visjes. Kikkervisjes vind je tussen de algen, dit is namelijk het belangrijkste voedingsmiddel voor de kikkervisjes. Schep met een plastic beker of een visnetje een paar van de visjes op en kijk of het echt kikkervisjes zijn. Vul de transportbak met water uit de vijver of sloot en stop daar de kikkervisjes in. Nu heb je in ieder geval de algen vanuit de sloot waar de visjes zaten voor in je bak thuis. Doe zoveel kikkervisjes in de bak als je wil. Nu is de verleiding om heel veel visjes mee te nemen natuurlijk erg groot, maar onthoud even dat je de kikkers ook weer vrij moet laten!
Meenemen van de kikkerdril
Kikkerdril is vanaf eind maart tot en met juni in slootjes en vijvers in de natuur te vinden. Neem niet te veel mee naar huis, want het zijn altijd meer eitjes dan je denkt. Thuis kun je de dril in een aquarium of grote weckfles gevuld met leidingwater zetten. Zet de kikkerdril op een lichte plaats, maar nooit in de volle zon.
Verzorgen van de dikkopjes
Het duurt een tijdje voor de kikkerdril uitkomt: dan heb je dikkopjes. Gun ze genoeg zuurstof. Dit doe je het best door een paar waterplantjes uit de sloot in het water te plaatsen. Het water moet je regelmatig schoonmaken. Dat kun je doen met behulp van een ‘voetje’ van een oude panty. Giet de inhoud van het aquarium door de panty in een kom en zorg dat de dikkopjes onder water blijven. Spoel je aquarium om en vul deze weer met schoon water met dezelfde temperatuur als eerst.
Wat eten kikkervisjes eigenlijk
In het begin hoef je de kikkervisjes niet echt te voeren. Ze eten de algen uit de sloot of vijver die je hebt meegenomen. Later kun je ze vliegjes voeren of watervlooien. Die watervlooien kun je ook vangen in het water waar je de kikkervisjes hebt gevangen. Neem dan een bak mee en ga naar de sloot, schep de watervlooien op in de bak en doe dit water bij de kikkervisjes in de bak. Als je geen watervlooien kunt vinden kan je ook vissenvoer bij de dierenwinkel kopen. Komkommer vinden ze ook heel lekker, als ze wat groter in zitten.
Groei
Na verloop van tijd zullen de dikkopjes achterpootjes groeien. Wanneer daarna ook nog eens de voorpoten tevoorschijn komen, verdwijnen de kieuwen van het beestje en begint hij te ademen door de longen. En dat is belangrijk: nu moet hij toch echt boven water komen om te ademen. Zorg dus dat er bijvoorbeeld een plankje in het water ligt, zodat de dikkopjes hierop kunnen kruipen. De dikkop verandert meer en meer in een echte kikker. De hoogste tijd om ze weer vrij te laten!
Verbod
Er zijn in Nederland strenge regels verbonden aan het vangen van kikkerdril. Let dus goed op: je mag alleen het dril van de Bruine Kikker en de Groene Kikker meenemen. Dit zijn gelukkig veel voorkomende kikkers, dus de kans is groot dat je hiervan kikkerdril vindt. Maar zoek van tevoren wel even op hoe het 'legale' kikkerdril eruitziet. Het is daarnaast verboden om kikkers in huis te houden, dus je moet toch écht de kikker vrijlaten wanneer het zover is.
Terugzetten van de kikkervisjes in de vijver
Wanneer de kikkervisjes voorpootjes krijgen wordt het tijd om ze terug te brengen naar de sloot waar ze vandaan komen. Dit is de leeftijd dat ze vliegjes gaan vangen en binnenkort zullen ze veranderen in echte kikkers. Lijkt me niet heel fijn als je thuiskomt en je hele huis zit vol met springende kikkers! Neem je kikkervisjes mee in de bak en neem ze mee naar het water waar je ze vond. Zet ze aan de rand van het water en zwaai ze nog even uit. De kikkers zullen volgend jaar op dezelfde plek eitjes leggen, dan kun je het hele proces nog eens opnieuw doen.