Kinderen kunnen weer voorzichtig naar de basisschool en gaan sporten, vinden de deskundigen waarop het kabinet in de coronacrisis vaart. De horeca moet wel langer dichtblijven en evenementen als festivals moeten voor langere tijd verboden blijven, raden experts volgens ingewijden aan. Mensen in verzorgingstehuizen mogen voorlopig nog geen bezoek ontvangen.
Meivakantie start bijna
Nog eventjes en dan start de meivakantie en vandaag begint er voor ons ook het aftellen naar een geheel nieuwe periode in ons leven. We gaan na ruim 6 weken weer naar school. De corona-uitbraak is nog niet voorbij, maar de kinderen mogen weer naar de basisschool. Een spannende periode en wanneer mogen we weer naar school? Die vraag gaan heel veel kindjes stellen aan de papa's en mama's. Hoe maak je dat inzichtelijk voor een kind? En hoe breng je gelijk een beetje structuur aan in je wat minder gestructureerde vakantie boordevol verrassingen? Juist met een aftelkalender!
Waarom een aftelkalender?
Een aftelkalender kan je kind in een drukke, spannende periode rust brengen. Het maakt voor kinderen op een simpele manier inzichtelijk hoelang het nog duurt voor dat ene speciale moment plaats vindt. Ze hoeven niet meer dagelijks wakker te worden met de vraag: mag ik vandaag naar school? Een aftelkalender maakt de tijd tastbaar. Het begrip nog 7 nachtjes slapen wordt van iets abstracts meer concreet gemaakt. 7 nachtjes slapen, staat gelijk aan 7 vakjes doorkrassen.
Daarnaast kun je ook de begrippen gisteren en morgen inzichtelijk maken. Rond de kleuterleeftijd wordt hier op school aandacht aan besteed. Deze begrippen zijn voor jonge kinderen moeilijk te begrijpen, omdat ze zo abstract zijn. De aftelkalender en een klein gesprekje om terug of vooruit te kijken op een dag, maakt het al een klein beetje concreter.
Met een aftelkalender oefen je ook het resultatief tellen (dat is tellen terwijl je iets aanwijst). Ik vermoed dat je versteld zult staan over hoe ver je kind al kan tellen!
Download hier onze vrolijke aftelkalender
De thuisschool-periode is (bijna) voorbij
Tijd om weer naar school te gaan! Het ene kind kan niet wachten om juf en klasgenootjes weer te zien, het andere ziet er als een berg tegenop. Afscheid nemen van de thuisschoolperiode en de meivakantie en opnieuw weer naar school vol spannende nieuwe dingen kan stressvol zijn. Zo begeleid je je kind daarbij.
Zoals je zelf na een vakantie denkt ‘pfoe, weer naar het werk…’, zo heeft je kind dat ook. Na zes weken of langer is het wennen om weer naar school te moeten: terug naar een vast ritme, terug naar verplichtingen – zeker als je klas verandert, misschien wel een andere eerkracht en misschien wel andere schooltijden.
Let op subtiele signalen
In de laatste week voor de schoolperiode weer begint, ben je zelf in gedachten ook weer bezig met ‘opstarten’. Daardoor kan het zijn dat subtiele signalen van je kind je minder opvallen dan ze anders zouden doen. Misschien trekt hij zich meer terug, is hij of zij aanhankelijker of protesteert hij tegen dingen die hij normaal gesproken prima vindt. Dat kan ermee te maken hebben dat hij opziet tegen school. Benoem wat je opvalt (‘Volgens mij wil je graag wat meer alleen zijn’) en vraag wat er is. Praten lucht altijd op. Vraag ook of je iets kan doen om het makkelijker te maken.
Sluit de meivakantie goed af
Het is jammer dat de meivakantie voorbij is. Kijk samen terug op wat jullie allemaal beleefd hebben, en vier de laatste vakantievrijdag met extra feestelijke maaltijd. Voor jonge kinderen is het ook fijn om op deze manier heel duidelijk de vakantie af te sluiten en te beginnen aan iets nieuws.
Benoem de leuke dingen
Als je ergens tegen opziet is het lastig om nog aan andere dingen te denken. Je kind ziet de wereld (school, in dit geval) door een donkere bril. Dat rotgevoel mag er zijn: probeer het niet te doen verdwijnen, vertel dat het heel logisch is dat hij of zij het spannend vindt, maar stel er ook andere dingen tegenover. Aan weer naar school gaan zitten immers ook leuke dingen: het terugzien van je beste vriend, je meester of juf en weer lekker spelen met je klasgenootjes.
Bereid de eerste schooldag goed voor
De eerste maandag op 11 mei verloopt nét iets gestroomlijnder als je alvast een paar dingen voorbereidt. Leg samen alvast de kleding klaar, pak de (gym)tas alvast in, zorg dat er iets lekkers is voor in de lunchtrommel. Is je kind erg gespannen en heeft het moeite met verandering, dan kun je alvast je kind voorbereiden op de mogelijke veranderingen die de school door gaat voeren. De scholen zullen dit ruim van te voren laten weten, zodat alle kinderen zich kunnen voorbereiden.