Hoeveel zakgeld geef je en wat is een normaal bedrag voor welke leeftijd? Wanneer begin je eigenlijk met zakgeld geven aan je kind? Dat zijn lastige vragen voor veel ouders. Met deze tips en richtlijnen voor zakgeld help je je kinderen financieel bewust te worden. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren omgaan met geld.

Vanaf wanneer geef je zakgeld?

Zakgeld is het ideale middel om met geld te oefenen voor later, maar wanneer begin je ermee? Vanaf 6 jaar krijgen kinderen meer besef van geld en dat is ook de leeftijd waarop kinderen leren rekenen. Daarom is 6 jaar een goede richtlijn om te starten met zakgeld. Zesjarigen leren munten herkennen en naarmate ze ouder worden, wordt ook het besef van tijd groter. Dan snappen ze, dat als je iets groters wilt kopen, je hiervoor moet sparen.

Richtlijn zakgeld per leeftijd

In Nederland krijgt 69% van alle kinderen tussen de 5 en 12 jaar zakgeld, blijkt uit het kinderonderzoek van het Nibud. Het merendeel (59%) krijgt op een vast moment, wekelijks of maandelijks, een bepaald bedrag. Wil je weten hoeveel zakgeld kinderen gemiddeld krijgen per week? Onderstaande tabellen geven een richtlijn voor de hoogte van het zakgeld per leeftijd. Er is onderscheid gemaakt in kinderen op de basisschool en de middelbare school.

Wekelijks zakgeld 5 tot 12 jaar

  • 5 jaar: € 0,50
  • 6 jaar: € 1,- tot € 1,40
  • 7-8 jaar: € 1,- tot € 2,-
  • 10-11 jaar: € 2,- tot € 2,30
  • 12 jaar: € 2,30 tot 3,00

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Hoeveel zakgeld geef je?

Het is verstandig om af te spreken hoeveel euro per week of hoeveel euro per maand je kind krijgt. Zo went hij of zij ook aan de regelmaat en eindigheid van geldstromen. Hoeveel zakgeld je geeft, hangt af van wat je te besteden hebt en waar je kind het geld aan mag besteden. Mag je kind zelf kiezen wat hij of zij doet met het geld? Dan kan een paar euro een goede start zijn. Moet hij of zij ook uitgaven als een abonnement of cadeautjes zelf van het zakgeld betalen? Dan heeft je kind misschien wat meer nodig. Als uitgangspunt kun je samen met je kind de uitgaven op een rij zetten om zo tot een goed bedrag te komen.

Zakgeldcontract

Om het naast leerzaam ook leuk te maken, kun je een zakgeldcontract opstellen met je kind. Leg hierin vast welk bedrag je per week of maand hebt afgesproken en wanneer het contract afloopt. Laat je kind het contract mooi versieren en onderteken het samen.

Gratis downloaden!

Spelenderwijs leren omgaan met geld

Als ze jong zijn, gaat het kinderen nog niet om hoeveel ze krijgen, maar vooral om het feit dat ze zakgeld krijgen. Vanaf 6 jaar herkennen kinderen muntgeld en kunnen ze net wat eenvoudige rekensommetjes maken. Begin je met muntgeld, dan kun je hier creatief mee omgaan om je kinderen de waarde van geld te laten beseffen. Misschien is het lastig om kinderen eigen keuzes te laten maken en zal het niet helemaal gaan zoals jij wilt. Toch is fouten maken op dit gebied onderdeel van de financiële opvoeding. Door zakgeld te geven, krijgen kinderen meer besef van de waarde van geld en ervaren ze dat geld op kan raken. Zo leer je ze bewuste financiële keuzes te maken.

Leer je kind sparen

Het is belangrijk dat kinderen oefenen met sparen. Grote uitgaven moeten ze later ook plannen. Je kunt jouw kind leren om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Jouw zoon of dochter zal hier later profijt van hebben. Een spaarpot is een goede manier om te starten. Kinderen vinden het leuk om te zien dat het bedrag groeit. Het motiveert om verder te sparen. Is je kind al wat ouder, dan kun je samen een kinderspaarrekening openen.

Bron: Pascale van Heugten - van Casteren op LinkedIn