Vanaf 8 oktober barst in Amsterdam een supergaaf theaterfestival los: Het Krakeling Festival. Zonet heb ik alle voorstellingen uit het programma de revue zien passeren en jemig, wat word ik daar enthousiast van! Ein-de-lijk weer lekker veel te beleven in Amsterdam met prachtige en bijzondere jeugdvoorstellingen.

Jeugdtheaterfestival op diverse locaties in Amsterdam

Nu denk je misschien dat Het Krakeling Festival puur plaatsvindt bij Theater De Krakeling. Je weet wel, dat heerlijke jeugdtheater dat vorig jaar verhuis is vanuit het stadscentrum naar de Westergas. Natuurlijk zijn de meeste voorstellingen inderdaad op Cultuurpark Westergas - dat is met recht het 'festivalhart'. Maar niet allemaal: je kunt ook naar ITA, Theater Bellevue, Podium Mozaïek en Het Stenen Hoofd. 

Het Krakeling Festival 2021

Tweede editie van Het Krakeling Festival

Het gaat dus echt om een Amsterdams theaterfestival voor de jeugd, hoe gaaf is dat? Niet de eerste keer overigens - het is de tweede editie. De eerste is alweer een tijd geleden: in oktober 2018, toen Theater De Krakeling 40 jaar bestond en dus groot feest vierde.

Goed gevuld pogramma met mooi jeugdvoorstellingen

Nu - in 2021 - gaat Amsterdam dus voor de tweede keer dit mooie festival beleven. Met een scala aan mooie jeugdvoorstellingen, echt iets om je op te verheugen. Benieuwd welke? Check het hier:

Alle voorstellingen

Naar het theater in de herfstvakantie

Natuurlijk hebben ze het festival zo ingepland dat het deels in de herfstvakantie valt. Wel zo handig: dan zijn de kinderen vrij van school en wil jij als ouder vást iets leuks met ze doen. Daar hoort dan eigenlijk ook wel een theaterbezoek bij, of misschien wel meer... met zoveel toffe voorstellingen is het ongetwijfeld lastig kiezen waar je met de kids naartoe wilt.

Voorstellingen voor alle leeftijden

Ik zou zeggen: neem samen met jouw kind(eren) de voorstellingen door die bij de leeftijd passen. Heb je een peuter, dan is het makkelijk: voor de allerkleinsten speelt theatergroep BonteHond de voorstelling Superslow. Nobrainer dus: dat  is waar je naartoe wilt bij Podium Mozaïek. Er zijn twee voorstellingen dus ik zeg: snel reserveren! Dan zijn er voorstellingen voor 6+, 7+, 8+, 12+ en 14+ - echt voor elk gezin wel iets tofs dus.

Goed opvoeden met theater

Tot mijn grote spijt zijn mijn jongens (alweer 15 en 17 jaar) met geen stok meer mee te krijgen naar het theater. Waarschijnlijk had ik ze daar als kleintjes meer aan moeten laten wennen, echt een gebrek aan hun opvoeding... helemaal mijn eigen schuld natuurlijk. Als ik nu zie hoeveel toffe jeugdvoorstellingen er zijn in de verschillende theaters... dan had ik het - als ik het mocht overdoen - helemaal anders gedaan.

Als ik het mocht overdoen...

Stel nou... stel dat ze nog 6 en 8 waren, waar zou ik ze dan mee naartoe nemen tijdens Het Krakeling Festival? Ik geloof in elk geval naar Hotel Hierwaardaar, al is het alleen al om de grappige titel. Kijk maar eens naar deze trailer, dan wil je er vást ook naartoe:

Nu is dat wel een dansvoorstelling, misschien ligt dat jou of je kinderen niet zo? Misschien is IK eh... ik (8+) van Het Houten Huis (in Theater Bellevue) dan wel wat? Die voorstelling is winnaar van één van de drie Zilveren Krekels voor 'meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie'. Dus hey, je wilt toch zien of jouw kids ook onder de indruk raken?

En zo zijn er nog een paar kanjers van voorstellingen! Wat dacht je van Tori (6+) - gebaseerd op het bekroonde boek van Brian Elstak. Bekende naam? Jazeker! Hij is beeldend kunstenaar, maar heeft ook meegewerkt aan videoclips van internationaal bekende hiphopartiesten. Zijn boek Tori win in 2018 de Zilveren Penseel... en nu is er dus een spannende voorstelling van gemaakt.

Of Het dier, het dier en het beestje (7+). Een titel waar ik me niets bij kan voorstellen eerlijk gezegd, maar als ik dan lees over een hond die iedere ochtend met twee dino's naar school loopt... waar de meester een octopus is en... nou ja, nog veel meer dieren. Dan denk ik direct: top voor kids natuurlijk!

Over titels gesproken... De grote red je reet show (6+) is denk ik wel een trekker voor kinderen in die leeftijd. Met natuurlijk een diepere laag, zoals je mag verwachten van kwalitatief jeugdtheater. Over stoere jongens en zeer gevoelige zaken... belangrijke boodschap voor kinderen toch?

De grote red je reet show - Het Krakeling Festival

Zou ik nog bijna Jonas in de Walvis (8+) vergeten - terwijl die op zo'n bijzondere plek opgevoerd wordt: midden in de buik van een walvis. Nee... geen échte natuurlijk... maar wel die vorm: in een reusachtige walvistent op Het Stenen Hoofd. Daar spelen ze héél veel keer het aloude verhaal van Jonas in de wallevis in een muziektheatervoorstelling. Ben jij ook zo benieuwd?

En last maar zéker niet least wil ik nog even kijken naar Hans en Griet (8+) in ITA. Natuurlijk: het verhaal van Hans en Grietje, dat lijkt me duidelijk. Maar daar maken De Toneelmakerij en Silbersee ongetwijfeld iets heel bijzonders van, dat zijn we van ze gewend. Genieten van de combinatie van opera, spel, zang en dans, videobeelden van Amsterdam... met een modern verdwaalverhaal: niet in het bos maar in de stad.

Hans en Griet - Het Krakeling Festival

Hans en Griet gaat tijdens Het Krakeling Festival in première, maar mocht je er niet aan toekomen: in de kerstvakantie doen ze nog een hele rits voorstellingen in ITA.

Nou ... weet jij het al? Welke voorstelling(en) ga jij bewonderen met je kids tijdens Het Krakeling Festival?
Ik zeg: geniet ervan!

Liefs
Anneke Ranzato
Go-Kids Amsterdam