Bevrijdingsdag 4 mei 2020, wat te doen op bevrijdingsdag en de herdenking op 5 mei 2020?

Vrijheid, blijheid. Dát is Nederland. Toch? Eigenlijk zijn we er met zijn allen best wel aan gewend. Aan vrij zijn. In deze coronatijd is onze vrijheid beperkt en moeten we ons allemaal aan de 1,5 meter regel houden en het liefst eigenlijk thuis blijven. Bevrijdingsdag met kinderen vieren is misschien nu iets minder leuk, nu je niet naar leuke festivals kan en het uitgebreid kan vieren met je familie en vrienden maar, je kan de kinderen ook het belang van vrijheid bijbrengen. Wil je weten hoe? Lees dan hieronder wat je kan doen op Bevrijdingsdag met kinderen.

Wij zijn vrij

Op deze website staan vier verhalen van mensen die hebben meegemaakt vrijheid wegviel. Ze vertellen hoe hun leven eruit zag toen ze nog vrij waren, hoe alles opeens veranderde en ze vertellen hoe belangrijk vrijheid nu voor hen is.

Ga naar de website wijzijnvrij

Digitale lessen over dodenherdenking

Hier vind je digitale lessen bij het 4 en 5 mei Denkboek en Adopteer een monument, speciaal voor basisschool kinderen

Ga naar de website 4en5meidigitaal

Vrijheidsspel, waarom we 2 minuten stil zijn.

Speel het Vrijheidsspel uit het 4 en 5 mei Denkboek en kom meer te weten over vrijheid! Ga met je pion op weg naar de vrijheid. Onderweg kom je hindernissen tegen. Wie wint de vrijheid?

Download hier het spel

Dit heb je nodig:

  • 1 dobbelsteen, minstens 2 vrijheidsstrijders
  • pionnen (knoop, paperclip, gum of iets anders wat je als pion kan gebruiken)
  • Wie het langste woord met het woord Vrij erin kan maken, mag beginnen
  • Kom je op een plaatje? doe dan de opdracht.
  • Krijg je een vraag? Geef dan de opdracht. De andere spelers bepalen of je antwoord geod is. (Bij twijfel: meeste stemmen gelden) Antwoord goed, dan mag je nog een keer gooien. Antwoord fout, dan mag je terug naar de plek hiervoor.

 

Klokhuis: De 4 vrijheden

In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt:

Zo'n anderhalf jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog introduceerde de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in zijn jaarlijkse State of the Union de four freedoms: vier vrijheden die volgens hem voor iedereen in de wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Voor ons leken deze mensenrechten tot een paar weken geleden de normaalste zaak van de wereld. Maar nu met de coronacrisis de angst regelmatig de overhand krijgt, zijn de 4 vrijheden zelfs voor kinderen en ouders in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend.

In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen die uit hun land moesten vluchten voor oorlog en terreur. Ook bezoeken ze concentratiekamp Vught, waar tijdens de oorlog Jehova’s getuigen werden opgesloten om hun geloof en zijn ze te gast bij Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies met gevaar voor eigen leven vechten voor de vrijheid van anderen. 

Klik hier om de 4 afleveringen te zien

Vier 75 jaar vrijheid met de speciale gratis uitgave van het denkboek 2020

Wat herdenken we eigenlijk op 4 mei en wie? Wat vieren we op 5 mei? En waarom is het belangrijk dat we minstens één keer per jaar stilstaan bij deze zaken? Voor veel kinderen is het 4 en 5 mei Denkboek een eerste kennismaking met deze onderwerpen. In de nieuwe editie staan verhalen over verzet, vervolging, de Februaristaking en de hongerwinter. Dit jaar is een speciale poster met een tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. Op deze tijdlijn zijn enkele bepalende momenten van de oorlog in zowel Nederland als overzee geïllustreerd.

Download hier gratis het denkboek