Kinderen met Hooikoorts wordt aangeraden om eerder met medicatie te beginnen, want de verkoudheidsklachten lijken erg op de symptomen van een coronabesmetting en dat kan veel mensen ongerust maken. Onze school vroeg al om een huisarts verklaring, maar huisartsen geven helemaal geen verklaringen af, want vandaag kan het hooikoorts zijn, maar je weet nooit hoe de status is volgende week of de week erop. Hoe herken je of jij of iemand anders hooikoorts heeft?

De verschillen tussen hooikoorts en een coronabesmetting

Koorts is het belangrijkste onderscheid tussen corona en hooikoorts. Bij hooikoorts komt, ondanks de naam, koorts vrijwel niet voor. Veel mensen die besmet zijn met corona hebben wel koorts. Ook niezen is anders. Niezen door hooikoorts komt vaak voort door geïrriteerde ogen en kriebel in de neus, bij corona komt het meer door een neusverkoudheid. 'Met niezen moet je heel alert zijn, want het kan gebeuren dat je én hooikoorts hebt én besmet bent met het coronavirus. Deze combinatie is natuurlijk heel vervelend, want door te niezen kun je het virus verspreiden en andere mensen besmetten'.

Onderstaand schema geeft duidelijk weer, welke symptomen bij Corona, griep, verkoudheid en hooikoorts tegen kunt komen:

Dringend advies: begin op tijd aan eventuele medicatie!

Kenmerkend voor veel hooikoorts patiënten is dat mensen niet doorhebben dat ze er last van hebben of waar ze precies allergisch voor zijn. Mensen die wel weten dat ze hooikoorts hebben, moeten dus vooral op tijd met anti-histamine medicatie beginnen. Dus haal de neusspray's, oogdruppels en antihistamine pillen in huis. Houd ramen en deuren gesloten en probeer wandelingen langs bomen, zoals de esse en berken te vermijden. Zo heb je van hooikoorts minder last. Natuurlijk spreekt het voor zich dat je ook je huisarts op de hoogte stelt van de behandeling van hooikoorts. Zeker als je nog andere medicijnen gebruikt, zoals coricosteroïde inhalatoren. Sommige medicatie kunnen niet tegelijk gebruikt worden.

Welke pollenallergenen kunnen allergische reacties opwekken?

De afdeling Longziekten van het LUMC telt het aantal pollen in de lucht. De pollenallergenen in de pollenkorrels kunnen bij sommige mensen een allergische reactie opwekken, ook wel hooikoorts genoemd. De hoeveelheid pollen in de lucht mate geeft aan in hoeverre de pollen hooikoortsklachten kunnen veroorzaken. De pollentelling kun je vinden op de website van het LUMC.  Die laat zien welke pollen er in de lucht hangen. Deze pollentelling vertelt je ook wanneer je moet beginnen met je hooikoortsmedicijnen.