Als ouder weten we allemaal hoe belangrijk het is voor onze kinderen om actief te blijven. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor hun fysieke gezondheid, maar ook voor hun mentale welzijn. Het is bewezen dat regelmatig sporten het zelfvertrouwen en de concentratie van kinderen verbetert, evenals hun algemene welzijn. Een van de beste manieren om kinderen in beweging te krijgen, is door ze te laten hardlopen. Hardlopen is een eenvoudige en toegankelijke activiteit die kinderen van alle leeftijden kunnen doen (ook voor de allerkleinsten). Het heeft talloze voordelen en kan de basis leggen voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd.

Lees verder na deze tips

De voordelen van hardlopen voor kinderen

Hardlopen biedt dus talloze voordelen voor kinderen. Ten eerste helpt het bij het ontwikkelen van sterke spieren en botten, waardoor het risico op blessures op latere leeftijd wordt verminderd. Daarnaast verbetert hardlopen de cardiovasculaire gezondheid van kinderen, waardoor ze een betere conditie hebben en meer energie hebben gedurende de dag. Hardlopen kan ook helpen om overgewicht bij kinderen te voorkomen en te verminderen, omdat het een effectieve manier is om calorieën te verbranden. Bovendien kan regelmatig hardlopen het zelfvertrouwen van kinderen vergroten en hen helpen stress en angst te verminderen. Het is ook een geweldige manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen, omdat kinderen vaak samen met anderen lopen en vrienden kunnen maken tijdens het sporten.

Hoe introduceer je kinderen in de wereld van het hardlopen?

Het introduceren van kinderen in de wereld van het hardlopen kan een leuke en spannende ervaring zijn. Het is belangrijk om het langzaam en geleidelijk aan te pakken, zodat kinderen niet ontmoedigd raken. Begin met korte afstanden en bouw geleidelijk op. Laat kinderen ook hun eigen tempo bepalen en moedig ze aan om te genieten van het proces in plaats van zich te richten op prestaties. Maak het hardlopen leuk door spelletjes te spelen tijdens het rennen of door samen met andere kinderen te lopen. Het is ook belangrijk om kinderen aan te moedigen om naar hun lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer dat nodig is.

LeChampion_Hardlopen_02

Hardloopwedstrijden voor kinderen

Hardloopwedstrijden voor kinderen zijn een geweldige manier om hen te motiveren en hen een gevoel van prestatie te geven. Le Champion organiseert verschillende hardloopevenementen voor kinderen in Nederland die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. Een populaire hardloopwedstrijd voor kinderen is de Mini Dam tot Damloop in Amsterdam. Dit evenement biedt kinderen de kans om te rennen op hetzelfde parcours als de volwassenen, wat een geweldige ervaring is. Een andere populaire wedstrijd is de Mini Marathon in Egmond. Deze wedstrijd vindt plaats in een prachtige natuurlijke omgeving en biedt kinderen de mogelijkheid om te genieten van de natuur tijdens het rennen. In andere steden in Noord-Holland zoals Alkmaar, Groet, Zandvoort en Schoorl vinden ook bekende hardloopwedstrijden plaats waarbij een kinderversie is.

Sportkledingspecialist.nl - Nieuwe banners

Een greep uit de leukste hardloopwedstrijden voor kinderen of wandelingen voor gezinnen

 • Egmond Mini Marathon (4 t/m 13 jaar)
  De Egmond Mini Marathon bestaat uit een uitdagend parcours van 1 km met een versie in Egmond aan Zee en op Camping Bakkum. Bij beide routes wordt een deel over het officiële parcours van de NN Egmond Halve Marathon gerend. Een hele bijzondere ervaring dus voor alle kids!

 • Groet uit Schoorl Run - Kids Run (4 t/m 13 jaar)
  Tijdens de Groet uit Schoorl Run wordt er ook een kinderloop georganiseerd voor kinderen. De wedstrijd heeft een afstand van 1.200 meter en loopt door het zogeheten ‘Duinstreek’ gebied van Schoorl.

 • Zandvoort Light Walk - Family Walk
  Wandel tijdens de Zandvoort Light Walk met het hele gezin! De Family Walk is een mooie afstand van 6 km geschikt voor (jonge) kinderen. Beleef een sportieve avond met elkaar terwijl je je ogen uitkijkt bij alle spectaculaire lichtkunstwerken. Dit lichtjesspektakel is adembenemend mooi!

 • Zandvoort Circuit Run - Picnic Kids Circuit Run (4 t/m 13 jaar)
  Starten vanuit de Pitstraat, rennen langs raceauto's en genieten van gave muziekbeats! De allerkleinste kunnen ook tijdens de Zandvoort Circuit Run uitrazen over het circuit. Tijdens de Picnic Kids Circuit Run kan er gekozen worden uit twee afstanden: de 900 meter (4 t/m 7 jaar) en de 2,6 km (8 t/m 13 jaar).

 • Run & Swing - Rollebol Kids Run (4 t/m 13 jaar)
  De avond voor Hemelvaartsdag staat het centrum van Alkmaar jaarlijks in het teken van Run & Swing. Ook aan de kleine hardlooptoppers is gedacht en wordt de Rollebol Kids Run georganiseerd! Na een swingende warming-up rennen honderden kinderen over 800 of 1.600 meter naar de finish.

 • Mini Dam tot Damloop Amsterdam en Zaandam (4 t/m 13 jaar)
  Speciaal voor is er een korte en lange afstand tijdens de Mini Dam tot Damloop (Amsterdam of Zaandam). Hier kunnen ze ook een keer de Dam tot Damloop beleven! Na de run zijn er nog vele leuke kidsactiviteiten en kan je de ‘Damlopers’ aanmoedigen die daarna langs rennen!

 • TCS Amsterdam - Kids Run & Mini Marathons
  Tijdens de TCS Amsterdam Marathon worden er op verschillende plekken in Amsterdam kinderlopen georganiseerd. Er kan gekozen worden uit de Kids Run bij het Olympisch Stadion of er kan mee worden gedaan aan één van de Mini Marathons langs het officiële parcours van de 'grote' marathon. De sportieve prestaties kunnen worden gevierd op het kinderfeest met o.a. muziek en springkussens.

 • Family Fjoertoer Egmond
  Wandel met het hele gezin door een magisch lichtjesparadijs tijdens de Fjoertoer Egmond. De Family Fjoertoer is speciaal voor gezinnen met kinderen met een route van 6 km. Onderweg word je continu verrast: het ene schouwspel is nog indrukwekkender dan de ander! Deze sprookjesachtige avondwandeltocht wil je in ieder geval één keer hebben beleefd!

LeChampion_Hardlopen_01

Tips voor het voorbereiden van kinderen op wedstrijden

Het voorbereiden van kinderen op hardloopwedstrijden is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Hier zijn enkele tips om kinderen voor te bereiden op wedstrijden:

 • Train regelmatig: Zorg ervoor dat kinderen regelmatig trainen om hun uithoudingsvermogen en snelheid op te bouwen. Plan trainingssessies in hun schema en maak er een leuke activiteit van.
 • Eet gezond: Een gezond dieet is essentieel voor optimale prestaties. Moedig kinderen aan om veel fruit, groenten en volkoren producten te eten en voldoende water te drinken.
 • Rust en herstel: Zorg ervoor dat kinderen voldoende rust en hersteltijd hebben tussen de trainingen. Dit helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat ze fris en energiek zijn tijdens de wedstrijden.
 • Moedig aan en geef positieve feedback: Moedig kinderen aan tijdens hun trainingen en wedstrijden. Geef positieve feedback en benadruk hun inspanningen en verbeteringen. 

 

 

Leuke activiteiten om kinderen aan te moedigen om hard te lopen

Het is belangrijk om hardlopen leuk te maken voor kinderen, zodat ze gemotiveerd blijven en er plezier in hebben. Hier zijn enkele leuke activiteiten om kinderen aan te moedigen om hard te lopen:

 • Organiseer een familiehardloopdag: Plan een dag waarop het hele gezin samen gaat hardlopen. Kies een leuke route en maak er een gezellige activiteit van.
 • Maak een hardloopchallenge: Stel doelen voor kinderen, zoals het rennen van een bepaalde afstand binnen een bepaalde tijd. Beloon ze wanneer ze hun doelen bereiken.
 • Speel spelletjes tijdens het rennen: Maak het rennen leuk door spelletjes te spelen, zoals tikkertje, verstoppertje of estafetteraces.
 • Doe mee aan lokale hardloopevenementen: Schrijf kinderen in voor lokale hardloopevenementen, zoals de Mini Dam tot Damloop of de Mini Marathon. Dit geeft hen een doel om naar toe te werken en een gevoel van prestatie.

LeChampion_Hardlopen_02

Schrijf je in voor hardloopwedstrijden

Wil je je kinderen aanmoedigen om te gaan hardlopen en wil je ze een geweldige ervaring geven? Schrijf ze dan in voor hardloopwedstrijden voor kinderen! Het is een geweldige manier om hen te motiveren, hun zelfvertrouwen te vergroten en hen te laten genieten van de voordelen van lichaamsbeweging. Kijk naar lokale hardloopevenementen zoals de Mini Dam tot Damloop, de Mini Marathon en andere hardloopwedstrijden in steden zoals Amsterdam, Schoorl, Alkmaar, Groet, Zandvoort en Egmond. Doe mee en laat je kinderen de wereld van het hardlopen ontdekken!

Schrijf je in!

Footer_Charlotte_GoKids

 

Footer_Inschrijven_Go_kids

Log In