Haarlem is 776 jaar! Vier de verjaardag met de hele familie!

Op 23 november 1245 kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten. Het is nu dus 776 jaar geleden dat Haarlem zich een stad mocht noemen. Om de 776e verjaardag van Haarlem samen met alle Haarlemmers te kunnen beleven, is er gewerkt aan een programma door verschillende instellingen in de stad.

Vorig jaar, op 23 november 2020, brachten o.a. Burgemeester Jos Wienen en commissaris van de koning Arthur van Dijk een toost uit voor alle Haarlemmers, georganiseerd door The Good Company. Ook werd een ode aan Haarlem uitgebracht door Roel van Velzen i.s.m. Veldhuis en Kemper. Hier vind je alle andere activiteiten en initiatieven rondom de verjaardag van Haarlem:

1. Gratis taart eten bij museum van de Geest - Dolhuys in Haarlem

Na een grote verbouwing van Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem heeft het interieur een grote verandering ondergaan. Ook zijn er nieuwe werken te zien en kun je verschillende routes lopen met de audiotour. Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat Koningin Màxima het vernieuwde museum heeft geopend en dat we het museum ook eindelijk met jullie weer kunnen delen. Om deze twee mijlpalen te vieren, kunnen alle bezoekers op woensdag 24 november met hun ticket een gratis stuk taart komen eten in het museumcafé Thuys. 

2. Vlaggen fotowedstrijd

Hang je Haarlem vlag op een prominente plek binnen of buiten je huis. Maak er een foto van en stuur het op naar contact@verjaardaghaarlem.nl. De mooiste inzendingen worden beloond met een prijs. Er zijn verschillende prijzen te winnen, o.a. het boek 6000 jaar Haarlem van stadsarcheoloog Anja van Zalinge, een Haarlem T-shirt of een Haarlem poster. Bij inzending geef je toestemming voor plaatsen op deze website en de Facebookpagina Verjaardag van Haarlem

3. Digitale wandeling: wandel mee met middeleeuwse Haarlemmers

Leuk voor jong en oud. Wandel mee met middeleeuwse Haarlemmers, geheel coronaproof! Ter gelegenheid van de 775e verjaardag van Haarlem heeft het Archeologisch Museum Haarlem een digitale wandeling gemaakt die iedereen in eigen tijd in een bescheiden gezelschap kan wandelen.

Op de route langs tien historische locaties in het centrum van Haarlem ontmoet je Haarlemmers uit de middeleeuwen. Zij vertellen allemaal in een kort filmpje een verhaal over hun leven in die tijd. Op deze manier ontmoet je bijvoorbeeld Cornelis van Haarlem, de schilder Geertgen tot St. Jans, Geertje de vrouw van de Haarlemse Beekmeester of Maria van Cats, de vrouw van de vermoorde schout Claes van Ruyven. Met een introductie én kijkje in het stadhuis door onze eigen hedendaagse stadsbestuurder, burgemeester Jos Wienen.

Hoe het werkt:

De wandeling is vanaf 23 november te downloaden als aparte route in de izi.TRAVEL-app. Deze app is gratis te downloaden in de Appstore of Google Playstore. Zoek in de app op: Haarlem 775 stadsrechten om deze wandeling te vinden.

Met dank aan: De verhalen worden verteld door gidsen en vertellers van het Gilde Haarlem, de Historische Vereniging Haerlem en Monique Veelenturf. De films zijn gemaakt en geregisseerd door de Haarlemse regisseur Jos Maathof. Met afbeeldingen van Bureau Archeologie Haarlem en het NH Archief.

4. StoryTrail stadswandeling Haarlem met verhalenverteller

Op zondag 21 en zondag 28 november presenteert theatergezelschap Stadsavonturen de StoryTrail stadswandeling Haarlem. Een van de verhalenvertellers van Stadsavonturen neemt je mee op een avontuurlijke tocht vol sagen, legenden en historische verhalen. De StoryTrail stadswandeling Haarlem laat je de magie van verteltheater ervaren. Niet binnen, in een zaaltje, maar frank en vrij in de buitenlucht. De eeuwenoude binnenstad vormt het decor waarin de verhalen van Haarlem tot leven komen. Fantastische verhalen zijn dat, want Haarlem heeft in de loop der jaren heel wat meegemaakt. De stad is belegerd, er is hard gevochten en er zijn geniale uitvindingen gedaan. De verteller laat het je allemaal meemaken. Zijn verhalen zijn zo meeslepend dat het wel lijkt alsof je zelf opeens in de 16e of de 17e eeuw bent beland. Wees welkom en geniet van een spannend avontuur dat je nog lang zal bijblijven!

De StoryTrail stadswandeling Haarlem begint op zondag 21 en zondag 28 november 2021 om 14.00 uur. Reserveren is noodzakelijk:  Reserveer nu met kortingscode STORYTRAIL4ZA4227 en betaal slechts € 14 per persoon (kind: € 8,84).

5. Graaf Willem II en Floris V feliciteren Haarlem

Graaf Willem II zorgde er op 23 november 1245 voor dat Haarlem stadsrechten kreeg. Zijn zoon Graaf Floris V schonk zijn hofstee aan 't Sand (de Grote Markt) aan het Haarlemse stadsbestuur, om te gebruiken als stadhuis. Dat gaan we natuurlijk weer uitgebreid vieren! Op dinsdag 23 november trekt de bonte stoet van Graaf Willem II en zijn gevolg door de stad. Zij zingen iedereen toe en feliciteren de inwoners en de bezoekers van het centrum met de jarige stad. Zing je mee? Kom dan het centrum in en ga zingend met ze op de foto.

6. Haarlem op film (2020)

Ter gelegenheid van de verjaardag van Haarlem nog eenmaal de film van Erik Willems op het grote doek. De film is “een zoektocht naar de ziel van de stad. De filmmaker zal deze middag een kort voorwoord voorzien. Te zien in De Schuur op dinsdag 23 november om 17:00 uur.

Willems maakte de film aan de hand van oude filmbeelden van Haarlem; filmmateriaal dat in de nationale filmarchieven van Eye Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ruimschoots voorhanden zijn. Haarlem is immers de bakermat van de Nederlandse film. Hij reeg het materiaal aaneen tot een 78 minuten durende stadsfilm waarin hij ons meeneemt op een tijdreis door de geschiedenis van Haarlem. Wie zien vooral het alledaagse leven: van schaatsen en straatspelen tot de Blauwe Tram, het uitreiken van anjers op de Grote Markt en de lokale commotie rond het kunstproject ‘Jute’ eind jaren zeventig.

7. Wandeling door de Haarlemse middeleeuwen met verhalenvertellers: Loop mee door de Haarlemse middeleeuwen!

Op zondag 21 november organiseren het Archeologisch Museum Haarlem en het Gilde Haarlem een wandeling door middeleeuws Haarlem. De wandeling onder leiding van een stadsgids gaat langs zeven historische locaties in het centrum van Haarlem. Op elke locatie ontmoet je een Haarlemmer uit de middeleeuwen. Luister naar hun spannende verhalen over hun werk, de stad Haarlem en het leven in die tijd.

Op deze manier ontmoet je bijvoorbeeld Cornelis van Haarlem, de schilder Geertgen tot St. Jans, en de Waagmeester. Allemaal vertellen ze hun eigen, bijzondere verhaal over hun leven in middeleeuws Haarlem.
De lengte van de wandeling is ongeveer 2 km en de wandeling duurt ruim 60 minuten.

Start wandeling: 13.30 -14.00- 14.30 -15.00 uur (elk half uur start een groepje onder leiding van een gids)

Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden via gildewandelingen@gmail.com . U kunt ook bellen: 06-16410803 op werkdagen tussen 09.00 - 10.00 of 18.00 - 19.30 uur.

8. Haarlem en ik - kunst door de stad

Samen met alle Haarlemmers één groot kunstwerk voor de stad maken. Bestaande uit honderden kleine zigzagboekjes die gevuld en ingeleverd samen de ‘vriendenbibliotheek’ vormen. Dat was wat kunstenaarsplatform Artvark voor ogen had tijdens de viering van het jubileum van de stad Haarlem 775.
Museum Haarlem heeft de ‘vriendenbibliotheek’ een blijvende plaats gegeven in de collectie en zal elke keer andere boekjes in een vitrine exposeren.
Kom kijken naar hoe creatief de inwoners van de stad zijn en geniet van de kunst door Haarlemmers voor Haarlemmers in Haarlem. En dan ook nog eens in Museum Haarlem.